Remember Fănus Neagu
Cu un autocar, ajung, sâmbătă, 12 martie 2000, În str. Arh. Ion Mincu, nr. 27, acasă la domnul metaforelor, Fănus Neagu. Îndrăgostit de podgoria perfectului simplu, maestrul mă descoase de felul cum a decurs drumul de la Craiova la Bucuresti, si nu numai. - Domnule Florescu, cum Îti zic dumitale, pe numele de botez, sotia, părintii sau colegii? - Sotia Îmi zice Florin, părintii Îmi zic Florică, iar colegii Îmi zic si Florin si Florică. - Cum zisereti că vă zic părintii? - Florică. - Asta e, domnule! Asta e, domnule! (spărgând aerul cu pumnul, de bucurie). Dumneata stii cine a fost Florică Florescu? - Nu stiu, maestre ... - Haiducul Terente, lipovean, din satul Carcaliu, dincolo de Măcin, idolul copilăriei mele din băltile Brăilei, pe numele de familie Florică Florescu. Lua bani de la bogati si-i da la oamenii scăpătati, avea ochii albastri ca ai dumitale. Terente era porecla lui. Despre el, relevatoare sunt versurile:
Hai, hai, Cu Terente nu mai e de trai, l-a scris carte lui Brătianu, Că-i confiscă aeroplanu " Când I-o prinde prin regatul lui. - Aveti neamuri la Brăila? După cine aveti numele de Florică? - După popa Florică, de la Caracal, fratele lui nas a a bătrână, de la Soreni, judetul Dolj. - Si nu aveti neamuri la Brăila? - Nu am maestre ... - Dacă nu aveti neamuri la Brăila, domnule Florescu, vă rog, mintiti-mă! - dar mintiti-mă frumos! -, si spuneti-mi că aveti neamuri la Brăila ... - Nu pot, maestre ... La plecare, În usa vilei, mi-a promis că oricând si oriunde va fi chemat, va fi nelipsit de la lansările mele de carte. - Dacă vă hotărâti cu picturile, vorbesc cu Constantin Piliută, să vi le facă ieftin, ca mie. Piiiută este o formidabilă izbândă a Destinului. Vezi să nu faci care cumva, să nu-mi trimiti si mie noua carte a dumitale. - Vă trimit, maestre!
În luna august a aceluiasi an, aveam să-i trimit volumul "Muguri de pasăre", editie bilingvă, cu dedicatie din partea lui Florică Florescu, alias Terente. La telefon, am aflat că-I citise pe nerăsuflate, În prima noapte, si am fost felicitat. Mai târziu, m-am dumirit că puteam, foarte usor, să-I invit la lansările mele de carte de la Craiova, urmând a se caza la Hotelul ".Jiur', unde patron era Pompiliu Selea, un vechi admirator al domniei sale. Acesta avea pregătit un salon permanent, rezervat, care se numea Fănus Neagu, ca semn al pretuirii si dragostei pentru lotusul prozei românesti.
În acest loc de taină, maestrul i-a înmânat testamentul său literar scriitorului Aurelian Titu Dumitrescu. Din mai multe convorbiri telefonice si vizionări ale filmului "Terenle, regele băltilor", al cărui scenarist a fost Fănus Neagu, am înteles că filmul a fost făcut după articole din presa vremii, circa 200-250 de pagini dactilografiate, pe care mi-a promis că mi le pune oricând la dispozitie. De asemenea, despre Terente, obtinusem informatia că Institutul de Medicină Legală "Mina Minovici", din Capitală, este depozitarul testei împuscate a vestitului haiduc, iar bărbătia acestuia este tatuată si se află în formol. Cu o asemenea dotare, haiducul a reusit să-i toarne un plod domnitei Caragea, fiica domnitorului Caragea.
Prefata la volumul "Clinica de iubire", din 2010, începea cu formula, dragă inimii sale, "Domnule Florică Florescu".
Sub coaja primăverii, haiducul Terente, bate caii de-i usucă, cu bice din solzi de stiucă, bate caii de-i omoară, cu chite de tămâioară.
|