Betleem
CÂND ANIMALELE VORBESC
In noaptea de Crăciun nimeni n-asculte ce animalele vorbesc! Lăsati să se audă numai corul îngeresc, fluierul de păstori, mai ales, dar totul asurzitor de tare! Aduceti pe prispă colindători din vremea vremii ce-o rechem, când drumu-i tot mai lung spre Betleem. In noaptea de Crăciun nimeni n-asculte ce animalele vorbesc.
Aceeasi iesle. Pruncul, Maria si Iosif cel Bătrân. Miroase-a aleluie si a fân, iar boul suflă căldura din poieni si toată floarea runcului deasupra Pruncului.
FLORILE DALBE, FLORI DE MĂR
Întâi vocalele s-au limpezit tăcerii, până când toate cuvintele au căpătat înăltime străină, atât de albastră, că, printre ele, merii deprinseră gust să-nflorească zbor spăimântat de lumină.
După aceea fulgii m-au învătat nespusul alb de taină fără umbră, că fără să-mi dau seama am început să ning si eu în limba tăcerilor albe.
De fapt, Dumnezeu, la rândul Lui ne-nvătase omeneasca de la Fiul care gângurea după Maica Domnului vocalele albe ale somnului, din florile dalbe... Si apoi Dumnezeu Tatăl a început să ningă peste noi.
NOAPTEA AJUNULUI
Copiii dorm cu visul lor sporind plăpânda răsuflare a candelei din colt.
Ecouri din colind se-aud în noaptea sfântă pâlpâind vocala literei de foc.
Miroase a colaci, a pâine coaptă si-a amintire veche uscată-n busuioc.
Bătrânul Iosif spune ceva Fecioarei, dar foarte-ncet, în soaptă. Se-ntoarce apoi tiptil, cu o găleată plină asinul să-si adape. N-a trebuit prea departe să meargă pentru unda lină povestită de ape; afară steaua-ncepuse să curgă de-aseară pe sipot colind de lumină.
LIMBA FULGILOR DE NEA
Iti amintesti ninsoarea de Crăciun, după solemnul cu ''In vremea-aceea...'' ? Pe-atunci si brazi si pruncii lor vorbeau asemeni ca si noi pierduta limbă-a fulgilor.
Si tâlcul ca o pasăre zbura albastru prin tăceri, până-n străfund tăcerilor. Să fie înger clopotul de brad nins se lăsa si înflorea cu noi pierduta limbă-a merilor.
Îti amintesti scrisoarea de Crăciun după solemnul cu ''In vremea-aceea...'' ? Azi bradul e cu noi, dar pus în colt; pe tăietura lui cum de uitarăm cheia? Ne-ar fi deschis acel atunci din taine, fluent vorbind în limbi de fulgi si măr ce ning si astăzi ca în vremea-aceea, dar pe cărări pierdute si pe haine.
SĂ NU-NTORCI PAGINA ALBĂ
De prin verbe,peste lunci, la fel ninge ca atunci, peste lunci si peste peste... Locuiam într-o poveste; Mos Crăciun cu cerbii lui, ( Taci, la nimeni să nu spui!) când dormeam, din vis - minune ( Taci, de asta nu mai spune!) bradul - raiul înflorea! ( Taci, că nu era asa!)
- Cum? Da' nu a fost odată? - Ba a fost, dar niciodată. - Unde-i Mosu' din colindă? - Nu-i deschide, e-n oglindă si te-asteaptă ca atunci când îi gângureai de ''balbă''. Las' să ningă, las' să ningă peste verbe, peste lunci. Nu-l lăsa să te atingă întorcând pagina albă!
CANDELA DE SUB COLIND
Am văzut în noaptea de Crăciun candela pâlpâind, aproape să se stingă.
N-o fi fost vreun înger răsuflând cu greu de-atâta colind si doar două aripi din el înflorind?
Nu, s-a speriat! Duhul Sfânt lumină a-nceput să ningă - cântec lin de leagăn visul să-I atingă.
Săracul Prunc din icoană! Prin somn atât de greu a oftat că era aproape candela s-o stingă!
BETLEEM
Mai subtire decât dorul ghiersu' e. Aproape soaptei spuse îngerii zboru-l !
Precum lumina în ceară, se-nghesuie măcar c-o privire să-L soarbă.
Printre ei un păstor are în brate un nor adus de sus, de la stână, coborându-si runcul.
Pruncul e gata să adoarmă tinând în mână, ca pe o floare, degetul mic al Sfintei Fecioare.
Kitchener, Ontario
|
Dumitru Ichim 12/17/2013 |
Contact: |
|
|