Bogdan Briscu: Motii si luptele lor la 1848-1849
Scoasă de sub tipar în anul 2012 sub egida Institutului de Istorie „George Baritiu” a Academiei Române, cartea tânărului clujean – mot la origini – Bogdan Briscu, „Motii si luptele lor la 1848-1849”, ne prezintă istoria evenimentelor acelor ani revolutionari dintr-o perspectivă inedită: romanul istoric.
Autorul ne cheamă la întelegerea acelor vremuri, propunând trăirea istoriei în dauna unei abordări strict stiintifice,. Personajele principale ale acestui roman istoric nu sunt de aceasta data tribunii revolutiei transilvănene, ci omul simplu din popor reprezentat de Ion si de familia sa.
Zbaterile si temerile sufletesti ale lui Ion în preajma si în timpul revolutiei pasoptiste, adică atunci când securea si coasa au devenit din instrumente de gospodărie arme de luptă, sunt prezentate de autor prin intermediul unui limbaj bogat si neaos, tipic Tării Motilor. Prin intermediul acestui grai autorul reconstituie atmosfera eroică a acelor ani, încercând să transmită cititorului trăirile autentice ale acelor vremuri.
W. Faulkner spunea într-o piesă de teatru că „Trecutul nu moare niciodată. El nu este chiar trecut." Prin cartea sa, Bogdan Briscu arată într-un mod cât se poate de plastic si de original tocmai acest lucru: că trecutul este cât se poate de viu, că el traieste, unde altundeva decât în noi. O carte-revelatie care ne aduce aminte cine suntem. O carte-revelatie care poate stârni interesul tuturor vârstelor. O carte-revelatie care poate întoarce tineretul cu fata către istorie, către trecutul care, ca si prezentul si viitorul, îi apartine în întregime.
PS: Despre cartea lui Bogdan Briscu aici: http://www.taramotilor.ro/motii_si_luptele_lor.html
|
Cristian Medelean 11/18/2013 |
Contact: |
|
|