Laura Popescu, o sursă locală de inspiratie
"Atâta timp cât nu încetezi să urci, treptele nu se vor termina; sub pasii tăi care urcă, ele se vor înmulti la nesfârsit." - Franz Kafka
Se apropie cu pasi repezi evenimentul la care ai fost invitat. Ai făcut deja toate pregătirile necesare, singurul lucru care mai lipseste este cadoul pe care ti-l doresti a fi deosebit, în ton cu evenimentul si, cel mai important, să se ridice la asteptările gazdelor acestuia. Vrei să impresionezi fără să epatezi dar în acelasi timp îti doresti să oferi acel ceva care să te reprezinte, să amintească de tine prin originalitatea lui, să fie util, si, de ce nu, să nu coste o avere.
Ei bine, artista Laura Popescu te-ar putea scoate din încurcătură propunându-ti un cadou unic si personalizat. Vă invit asadar, să parcugem împreună rândurile următoare pentru a face cunostintă cu ea si cu activitatea ei artistică.
Totul a început într-o amiază ploioasă de toamnă târzie, când la ora de desen a clasei a VII-a a unei oarecare scoli generale din Bucuresti si-a făcut aparitia nu doamna profesoară ca de obicei, ci...domnul profesor. Nu mică le-a fost mirarea ochilor din spatele pupitrelor să constate că "domnul" micut de statură si cu barbă bogată, ce se îndrepta hotărât către catedră, nu era altcineva decât noul lor profesor de desen. Au aflat mai apoi cu mirare crescândă că misteriosul personaj, venit tocmai de la Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza, avea să fie pentru o scurtă perioadă de timp cel care îi va călăuzi prin universul culorilor si tehnicile desenului. Si s-a tinut de cuvât sau poate chiar mai mult decât atât, căci el este cel care a descoperit talentul la pictură al Laurei. În ciuda dificultătilor financiare, care din nefericire sunt adesea asociate celor care doresc să îmbrătiseze o carieră artistică, familia Laurei a sustinut-o în alegerea ei de a se înscrie la examenul de admintere pentru prestigiosul Liceu de Arte Plastice Nicolae Tonitza. Au urmat patru ani la sectia de Scenografie care i-au pus bazele principiilor estetice ce cresc functionalitatea si calitatea spatiilor interioare si i-au cultivat talentul artistic.
La 16 ani dă curs invitatiei unei companii producătoare de desene animate să facă parte din echipa de desenatori a serialului de desen animat "Caroline et ses amis", difuzat în Franta în 1994. Din acel moment si până în prezent viata Laurei s-a desfăsurat pe două planuri diferite care mereu s-au intersectat: cel artistic si cel profesional.
După alti cinci ani de studii, sub îndrumarea Decanului si Profesorului Teodor Moraru, obtine la Universitatea Natională de Arte Bucuresti cea mai mare notă a promotiei 2004 la examenul de licentă în Arte, specializarea Pictură din cadrul profilului de Arte Plastice si Decorative. Pe parcursul universitătii, în paralel cu studiile, activează ca voluntar la început si mai apoi coordonează activitatea biroului din România a organizatiei de ajutor umanitar Service Civil International (SCI), ce se regăseste în alte 44 de tări în întreaga lume, din 1920. În permanentă ancorată în lumea artistică, reuseste prin finantările obtinute, să integreze în proiectele desfasurate de SCI câteva evenimente culturale ce au ca scop promovarea multiculturalitătii prin intermediul artei. Opinia publică nu rămâne indiferentă, participă si relatează despre expozitiile de pictură găzduite de Palatul Sutu, vine să asculte muzică gospel si rock la renumitul Club A si este interesată să vadă paradele de port traditional organizate în colaborare cu prestigioase ONG-uri cu scop similar, precum Consiliul National Român pentru Refugiati.
După nouă ani petrecuti în sistemul non-profit, alege un nou drum profesional, în domeniul resurselor umane. În 2007 absolvă Masterul de Comunicare managerială si resurse umane la Scoala Natională de Studii Politice si Administrative, până la sosirea în Canada, lucrând în acest domeniu pentru câteva companii multinationale. Perioada aceasta coincide si cu abordarea, în paralel, a unui nou domeniu în planul artistic: cel de design interior si implicit, pictură decorativă pe perete. În stilul deja cunoscut - mereu implicată în proiecte ce au legătură cu viata artistică si cu estetica - Laura dezvoltă o serie de proiecte de design interior având drept clienti persoane particulare si mici companii precum agentii de turism sau saloane de înfrumusetare.
În 2012 lucrurile care păreau a fi asezate într-un făgas bine definit, iau o întorsătură neasteptată si pusă în postura de a alege un nou drum, atât pe plan profesional cât si personal, face saltul bine-cunoscut cititorilor Observatorului: emigrarea în Canada.
Ajunsă în tara adoptivă, lăsată fără altă optiune decât aceea de a se reinventa, fără să neglijeze totusi pasiunea pentru design interior pe care încă o practică, Laura îsi extinde activitatea artistică adăugând la portofoliul ei si pictura pe sticlă. Astfel, începe să îsi dedice timpul dezvoltării unei întregi serii de pahare de vin pictate manual. Pentru a se diferentia de concurentă, alege să picteze exclusiv pe pahare de Cristal, utilizând culori profesioniste frantuzesti, ce trec testul masinii de spălat vase. În prezent are peste 30 de modele ce se regăsesc în seturi de 2/4/6 pahare care pot fi personalizate gratuit cu orice text.
În speranta că am reusit să vă stârnesc interesul fată de activitatea artistică a Laurei, vă invit să vizualizati portofoliul ei complet la www.laurapopescu.com si vă las în compania unui alt citat care cred că i se potriveste si sper să vă inspire: "La început, visurile par imposibile, apoi putin probabile si în cele din urmă inevitabile." - Christopher Reeve
|
Laura Nicsa 11/15/2013 |
Contact: |
|
|