Sambata 2 noiembrie - Pomenirea mortilor - Mosii de toamna
Biserica Ortodoxa a consacrat pentru pomenirea generala a mortilor o zi liturgica pe saptamana, si anume sambata.
Sambata e ziua in care Mantuitorul a stat in mormant cu trupul, iar cu sufletul S-a pogorat la iad, ca sa elibereze din el pe toti dreptii adormiti. Biserica face pomenirea celor adormiti sambata pentru ca aceasta zi premerge duminicii - ziua Invierii - numita si cea dintai zi a noii creatii sau a opta zi, ziua vesniciei.
Sambata, 2 noiembrie, este randuit, de catre Biserica noastra Dreptmaritoare, sa se faca pomenirea de obste a mortilor, cunoscuta si sub denumirea de Mosii de toamna. Potrivit Sfintei Scripturi, dupa moarte urmeaza Judecata particulara, in urma careia omul, dupa modul vietuirii pe pamant ( in unire cu Dumnezeu sau despartit de El ), are parte fie de fericire, fie de suferinta.
Aceste stari dureaza pana la Judecata de Apoi, cand va avea loc invierea intregului neam omenesc si cand vor avea loc hotararile finale legate de starea de fericire sau suferinta. Noi ortodocsii ne rugam pentru cei morti, pentru ca avem credinta ca prin rugaciunile noastre, sufletul pentru care ne rugam va ajunge la Judecata Universala, intr-o stare mai buna decat aceea cu care s-a despartit de trup.
Slujba in care sunt pomeniti cei adormiti intru Domnul, este cunoscuta sub denumirea de "parastas". Parastasele sunt ierurgii speciale, la care trupul mortului, nefiind de fata, este simbolizat prin coliva. Verbul grecesc "paristemi" inseamna a se alinia alaturi de cineva, a sta in rand cu cineva, a fi camaradul de lupta, apropiatul cuiva. Parastasul este slujba prin care noi ne alaturam, prin rugaciune, celui mort, si ne infatisam lui Dumnezeu cu rugaciuni ca El sa ierte pacatele celui adormit. Acestea se pot face ori de cate ori dorim sa ne rugam impreuna cu Biserica pentru cel adormit.
Expresia "mosi" vine de la "stramosi", si se refera la persoanele trecute la cele vesnice. Cu apelativul "mosi" sunt numiti nu doar mortii, ci si principalele sarbatori ce le sunt consacrate, precum si pomenile facute pentru ei. In traditia Bisericii si a poporului nostru ortodox sunt cunoscute ca zilele de Mosi: "Mosii de primavara" (de Macinici), "Mosii de vara" (sambata dinaintea Rusaliilor), "Mosii de toamna" (in prima sambata din luna noiembrie), "Mosii de iarna" (sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne).
Multi nu vin sa pomeneasca pe cei adormiti dintre rudele lor pentru ca nu au o coliva. Importanta este slujba ce se tine, in cadrul careia se pomenesc cei adormiti. Nu avem coliva? Luati o sticla de vin, o paine sau ce doriti sa impartiti si un pomelnic si veniti sa ne rugam impreuna pentru sufletele celor adormiti. Sunt randuite cateva date pe an cand sa ne rugam pentru ei. Sambata aceasta este una dintre ele.
|
Pr.Ionel Cudritescu 10/31/2013 |
Contact: |
|
|