Un ecou de la prima editie a Bienalei de Ceramica, Cluj-Napoca 2013
Initiativa salutara a organizarii primei Bienale de ceramica gazduita de Cluj-Napoca apartine unui grup de oameni entuziasti reuniti in jurul Fundaþiei Ceramart, al Asociaþiei Ceramics Now ºi al Centrului Judeþean pentru Conservarea ºi Promovarea Culturii Tradiþionale Cluj, cu sprijinul Universitãþii de Artã ºi Design Cluj-Napoca.
Oameni tineri trupeste si sufleteste, au trecut peste toate obstacolele generate de lipsurile materiale inerente acestei perioade, reusind sa organizeze, intr-un mod exemplar, o manifestare internationala de anvergura. Dintre organizatori imi permit sa amintesc, cu subiectivitate desigur, doar doi: Vasi Hirdo, editorul revistei Ceramics Now, care a adus cu sine entuziamsmul propriu varstei si Gavril Zmicala, directoul Liceului de arte vizuale “Romulus Ladea”din Cluj-Napoca, el insusi un ceramist de mare valoare. Ceea ce se poate spune cu privire la palmaresul acestei prime manifestari internationale de ceramica gazduita la Cluj-Napoca, este ca, analizand operele artistice premiate, ele se integreaza perfect in arta contemporana internationala. Toti artistii premiati , indiferent daca sunt romani sau straini, dovedesc calitati si concepte artistice moderne, incercand sa aduca in prim plan idei si tehnici noi. Mari castigatori ai Bienalei de ceramica au fost declarati trei participanti. Dramatismului lucrarii prezentate de Karin Karinson NILSSON (din Suedia) i se opune simplitatea si rigoarea artistului Ting Kwok Leung din Canada si excelenta creatie a artistului ceramist spaniol Rafa Perez cu o lucrare frumoasa si de-a dreptul spectaculoasa cu trimiteri la imbinarea rigorilor tehnice cu frumusetea animaliera a lumii marine. Dintre lucrarile ce au primit mentiuni de onoare ale primei editii a Bienalei de la Cluj-Napoca ma voi opri doar asupra unui singur nume: Cristina Bolborea din Romania. Trebuie sa remarc ca renumita ceramista m-a surprins cu extraordinara ei Perna. Asa dupa cum am putut citi in statementul prin care aceasta si-a descris creatia, artista vizuala subliniaza ca “zbuciumul artistic interior aflat permanent in contrast cu linistea si pacea atelierului, au facut sa transpara in piesele create senzatia de liniste in opozitie cu tracasarile vietii, aspect sugerat de contrastul dintre rigoarea si fermitatea gresiei cu intunecimea zegrasului care, sugerand nelinistea, da senzatia ca incearca sa evadeze din stransoarea pernei spre a dezvalui lumii secretele detinute”. Intr-adevar aceasta auto-descriere este in perfecta consonanta cu ceea ce am simtit atunci cand i-am vazut lucrarea prezentata in cadrul Bienalei.
Astept cu nerabdare sa constat care va fi, peste doi ani, evolutia ceramistilor romani in contextul mondial al ceramicii la Bienala ce va fi gazduita, spream, si in 2015 la Cluj-Napoca. Le multumesc tuturor organizatorilor, sponsorilor si partenerilor acestui memorabil eveniment artistic de interes major.
|
Ioan Puiu Popescu, 10/30/2013 |
Contact: |
|
|