Pe teme de emigratie : Sponsorizare sotie
I: Sunt rezident permanent venit din România în 2011 conform programului economic (federal skilled worker) cu o ofertă de lucru. Atunci când am venit, firma, care primise o opinie de piată pozitivă (LMO) pentru angajarea unui lucrător străin, m-a angajat. După câteva luni însă mi s-a comunicat că firma nu mă mai poate tine în continuare. Atunci mi-am căutat de lucru si am găsit în altă parte. De atunci lucrez cu noua firmă pe pozitie de lăcătus mecanic. Acum câteva luni în urmă am mers în România si m-am căsătorit cu prietena mea. As dori să o sponsorizez cât mai repede, dar mă întreb dacă voi avea probleme pentru faptul că nu am lucrat la compania care m-a ajutat să emigrez în Canada, dându-mi o ofertă de lucru pe timp nelimitat. Credeti că statutul meu de rezident este în pericol dacă aplic pentru sponsorizarea sotiei? R: Întrebarea este justificată, dar răspunsul nu poate fi alb sau negru. Dacă îmi puneati aceeasi întrebare acum câtiva ani, v-as fi răspuns că, mai mult ca sigur, nu ati avea nici o problemă. Faptul că nu ati lucrat cu compania care v-a ajutat să emigrati nu ar fi avut nici o implicatie negativă. Însă peisajul imigratiei s-a schimbat radical si legea este aplicată cu strictete. Departamentul a angajat un mare număr de persoane care verifică modul cum s-a aplicat legea. Câteva exemple ar fi vizite neanuntate la domiciliul declarat de soti pentru a verifica dacă într-adevăr cuplul trăieste împreună la aceeasi adresă, vizite la companiile angajatoare pentru a verifica dacă lucrătorii străini lucrează unde se presupune că trebuie să lucreze, se verifică statul de salarii pentru a vedea nivelul salariului, dacă se respectă ceea ce s-a declarat prin contractul initial si oferta făcută lucrătorului străin, numărul de ore de lucru, conditiile de lucru, etc. Orice neregulă este sanctionată. Acest lucru se întâmplă deoarece s-au descoperit multe situatii când s-au făcut oferte false, cu scopul aducerii unor persoane din străinătate în Canada, în ideea ca în final să obtină rezidenta permanentă. Exemplele sunt multiple. Din acest motiv, în situatia dvs. nu pot spune cu certitudine că nu veti avea probleme. Unii ar putea argumenta că Charter of Rights pentru canadieni nu poate impune ca lucrătorul care a venit cu o ofertă de lucru si a devenit rezident al Canadei să lucreze la compania care i-a făcut oferta de lucru sau compania să tină lucrătorul la infinit. De aceea, s-ar putea ca aplicatia dvs. de sponsorizare să declanseze o investigatie a cazului dvs., cum ati devenit rezident permanent si dacă s-au respectat conditiile care au stat la baza aprobării cazului dvs. Va trebui să aveti argumentele bine pregătite în cazul unei astfel de investigatii, altfel s-ar putea să deveniti obiectul unui act de inadmisibilitate si să fie nevoie să mergeti în curte pentru lămurirea cazului.
I: Am aplicat pentru un permis de studii în Bucuresti si am primit o scrisoare că aplicatia mea a fost aprobată si voi primi permisul de studii la granită, când voi intra în Canada. Atunci când am ajuns în Canada, ofiterul mi-a cerut să vadă o copie după aplicatia făcută, documentele de la institutia care m-a acceptat la cursuri, dovada că am fondurile necesare, etc. Din fericire, aveam la mine întreaga aplicatie pe un USB si am putut să fac dovada aplicatiei mele. Eu credeam că odată aprobată aplicatia la oficiul de vize din România, la granită doar mi se va elibera permisul de studii, dar se pare că nu este asa. Credeti că ofiterul de la granită si-a depăsit sarcinile cerându-mi să-i arăt o copie după aplicatie? R: Decizia ca permisul de studii sau permisul de lucru să fie eliberat la granită nu este de foarte multi ani. Cu câtiva ani în urmă, acestea se eliberau în tara de origine, la oficiul de vize responsabil pentru tara respectivă. Probabil din motive de securitate si pentru o ultimă verificare a persoanei care va primi permisul de studii sau cel de lucru, CIC a decis să schimbe procedura. Aprobarea se află în sistem si permisul se va elibera doar la granită. In acest fel, există o ultimă linie de verificare si, în final, ofiterul de la granită are ultimul cuvânt. Chiar dacă emiterea permisului este aprobat, ofiterul de la granită are dreptul să mai verifice încă o dată documentele si poate elibera sau refuza emiterea permisului de studii sau de lucru. In felul acesta, departamentul de imigratie caută să elimine, pe cât posibil, cazurile de fraudă.
Mihaela Boeriu este consultant de imigratie si practică în acest domeniu din 1993. Puteti trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela.boeriu@gmail.commailto:mihaela@cgsconsultants.com Răspunsurile date sunt generale si nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultati un specialist în emigratie canadiană.
Canada Immigration Traduceri si Notarizări Emigraţie în Canada, aplicatii pentru obtinerea cetăţeniei, întregire a familiei (sponsorizări), vize pentru oameni de afaceri, vize de vizitator, permis de lucru, permis de studii, reînnoire card de rezident. Pentru informaţii, va rugăm contactaţi Mihaela Boeriu
|
Mihaela Boeriu mihaela.boeriu@gmail.com 10/16/2013 |
Contact: |
|
|