Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Festivalului “Enescu” – cortină finală

Este drept să considerăm că acest septembrie de aur ne-a oferit sansa să trăim, multi dintre noi, momentul unuia dintre marile festivaluri muzicale ale lumii.
Cei care au putut urmări, într-o jumătate de secol, întreaga desfăsurare a acestui eveniment dedicat personalitătii lui George Enescu, au dreptul să aprecieze astfel cea de a XXI editie, înscrisă în memoria melomanilor la dimensiuni de impresionantă semnificatie.
Ultimele patru zile pe care le consemnăm acum au pus în relatie culturi profund diferite, care si-au aflat însă asemănarea în slujirea artei muzicii: Orchestra Natională Rusă, ansamblu reprezentând cea dintâi initiativă artistică privată a domeniului, cu o existentă situată la hotarul ultimelor două veacuri, si Orchestra Filarmonică Regală din Marea Britanie, una dintre formatiile ce si-a început existenta după încheierea celei de a doua conflagratii mondiale. Învecinarea ansamblurilor corespunde genericului propus de organizatorii Festivalului, la Sala Mare a Palatului, care s-a încheiat sâmbătă seara “Mari orchestre ale lumii”.
Pentru a sublinia o asemenea dimensiune artistică, umanistă si estetică, două capodopere semnate de Gustav Mahler - Simfonia a 2-a “Resurectia” si Simfonia a 3-a – devin purtătoarele simbolului enescian al răspunsurilor existentiale privind Destinul omenirii si Natura ce ne înconjoară sub semnul Credintei, în viziunea marilor maestri români Horia Andreescu si Cristian Mandeal, cei care au încheiat generos acest măret moment la care am participat.
Artistii rusi s-au impus prin temperament si dramatism, alăturând simfoniilor mentionate, piese concertante de Prokofiev si Liszt (solisti Vadim Repin, Boris Berezovski), precum si prezenta dirijorală a lui Mihail Pletnev.
Artistii bitanici, care au revenit ca oaspeti ai Festivalului, au început dialogul cu publicul, condusi de seful de orchestră Andrew Litton ( solistă românca Alexandra Dariescu în Concertul de Liszt), continuînd cu ultima creatie enesciană din repertoriul editiei, Capricio pentru vioară si orchestră, cântat de Dmitri Sitkovetski.
Acesta este, în mare, ansamblul ultimelor seri de concert la Sala Mare a Palatului, în paralel cu evenimentele de la Ateneul Român - “Violoncelissimo” condus de Marin Cazacu, Concertul Bach al Academiei Bizantine cu Viktoria Mulova si recitalul pianistului Murray Perahia.

Pentru cititorii OBSERVATORULUI, o imagine a întregului artei muzicii trăite de români în septembrie 2013, în Festivalul ce s-a desăvârsit cu speranta optimizantă a viitorului eveniment de peste doi ani.





Grigore Constantinescu    9/29/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian