Acoperirea lui Ghită
La jumătatea baladei Miorita, rapsodul popular a inserat următoarele versuri:
Fluieras de fag, Mult zice cu drag; Fluieras de os, Mult zice duios; Fluieras de soc, Mult zice cu foc!
Letopisetele, cronicile, istoriile sunt lacunare si adesea subiective, după preferintele si toanele celor care le-au scris sau comandat, tratând superficial sau lăsând deoparte amprenta pe care curgerea vietii personale si istoria le lasă în sufletul omului. Timp de milenii, fluierul ,cu variantele sale mai simple sau mai complicate, a fost observatorul si cronicarul cel mai fidel al frământărilor existentiale ale neamului nostru, asezat de Dumnezeu pe acest picior de plai, între cer si pământ sau ,cum spune poetul, între “ înger si drac”.
Cu ceva timp în urmă, într-o după-amiază de septembrie, am avut ocazia să particip la unul din evenimentele caritabile vizând strângerea de fonduri pentru ajutorarea copiilor bolnavi, evenimente pe care Merci Charity Boutique ( vezi: http://www.businesscover.ro/11-08-2013-de-vorba-cu-un-om-bun-la-un-ceai-marca-merci-charity-boutique sau /http://www.teenpress.ro/review/locuri/merci-charity-boutique-tie-cate-vieti-salvate-iti-pot-multumi/ ) le organizează într-un spatiu mic, delimitat de patru pereti , pentru “ un număr infinit de fapte bune”! Iar faptele sunt bune nu numai pentru copii bolnavi de diferite forme de cancer, ci si pentru cei care le organizează si pentru cei care participă, copii si adulti.
Evenimentul a fost o surpriza mai mult decât plăcută. O lectie interactivă de educatie muzicală ziditoare de suflet, pentru vreo douăzeci de copii, între 4-10 ani, si părintii lor. Cu dragoste de copii si de fluier, Florin si Beatrice Iordan ( vezi: http://treiparale.ro/ si http://www.youtube.com/watch?v=sh0S574y5r8) au fost ghizii unei călătorii inedite si captivante prin istoria legendară a fluierului standard, cel cu sase găuri, a fratilor si surorilor lui: cavalul, fluierul dublu, tilinca, cimpoiul etc. Pentru o oră si ceva, fluierul , singur sau în acompaniamentul cobzei si tobei, a răpit asistenta ducând-o acolo sus, pe dealuri si munti, pe urmele turmelor de oi si ale ciobanilor, si prin târgurile si bâlciurile de altădată.
Si ,cine stie, poate că lectia de frumos va fi trezit vreun talant adormit, va fi înfiripat în sufletul vreunuia din copii prezenti dorinta de a învăta cântatul la fluier, chiar în ambianta orăsenească. Poate…Pentru că, acolo, unde s-a născut, în ambianta păstoritului, a stânii, cântatul la fluier este pe punctul de a-si da ultima suflare.
Până la aparitia si răspândirea aparatelor de radio cu tranzistori si baterii, fluierul era si “ jurnalul” în care si “condeiul” prin care ciobanul îsi scria muzical gândurile, frământările, filozofările la care predispun momentele de singurătate aproape desăvrâsită , de n-ar fi oile , câinii, vreun asin. La lumina astrului zilei, de acolo de sus, privea lumea , cu frumusetile, cu bucuriile, cu tentatiile ei trecătoare; în amurg, în toiul noptii, la mijitul zorilor, când se dau oile în porneală٭ , va fi privit în sus de mii de ori , cu mirarea unui copil, fata misterioasă, neschimbată a cerului înstelat, dobândind o idee de ce ar putea însemna vesnicia. In ambianta acestei alternante s-au născut si filozofia profundă a Mioritei si fluierasul de fag, de os, de soc , care zice cu drag, duios, cu foc, cu jale…
Aparatul de radio la purtător, tranzistorul, a spart singurătatea creatoare a ciobanului, trimitând fluierul în perioade mai scurte sau mai lungi de …somaj. Lumea îi vorbea zi si noapte dar ciobanul nu-i putea putea răspunde. Doar când si când mai privea la frumusetile din jur, la cerul înstelat, mai ducea fluierul la gură, căci mai tare îl trăgea urechea si-l îl tinea legat de lume cu faptul ei divers. Si apoi, putea să asculte si muzică la fluier fără să-si mai bată capul si să-si chinuie degetele si buzele. Ar fi vrut să vorbească si el lumii dar n-avea cum.
Vremea a trecut, vremurile s-au schimbat, tehnica a evoluat si acum Ghită Ciobanul de la Jina, Sibiu, român cu initiativă!, (vezi: http://www.youtube.com/watch?v=hHyDZOOOnUs) multumită acoperirii de la Vodafone are si cont pe facebook. Tulai, Doamne! Desi e singur e înconjurat de mii de prieteni cu care vorbeste si vorbeste si vorbeste.. Dacă mai gândeste, dacă mai filozofează, dacă mai cântă din fluier? N-are fluier că nu stie să cânte. Si dac-ar avea si ar sti n-ar avea timp si nici cum să o facă.. Cornita lui Vodafone l-a acoperit complet si definitiv pe Ghită care nu mai priveste cerul si cerurile , de unde vin “toată darea cea bună si tot darul desăvârsit de sus (..), pogorându-se de la Părintele luminilor” (Iacov, 1:17) Prin ecranul telefonului, priveste doar la pământul din care este făcut si in care se va întoarce.
Cum transhumanta fără oi a devenit transfrontalieră, Ghită, deja român cu initiativă, ar putea pleca după alti “ Ghită” să pască oile în Italia, pe coastele Apeninilor. Nu-i bai, că prin roaming Vodafone îl acoperă si acolo. Fluierul si cântatul la fluier , daruri care se pierd… Sau sunt luate înapoi de Cel de la Care le-am primit?
٭ a da oile în porneală – a scoate oile la păscut înainte de mulsul de dimineată
|
Nicusor Gliga 9/28/2013 |
Contact: |
|
|