Maria Tănase sărbătorită în Central Park din New York de Ziua Internatională a Păcii
Centenarul nasterii Mariei Tănase a prilejuit în acest an sute de celebrări în sânul comunitătilor românesti – si nu numai – de pretutindeni, în onoarea neasemuitei artiste ce a împărtăsit cu noblete tezaurul folcloric românesc cu cei mai renumiti oameni din vremea sa, peste hotare si chiar dincolo de ocean, decenii la rand.
Printre aceste celebrări se numără si evenimentul The Vigil for International Peace and Ecology tinut de Ziua Internatională a Păcii – 21 septembrie –pe celebra scenă Naumburg Bandshell din Parcul Central din New York, unde tânăra cântăreată româno-canadiancă Rucsandra Maria Săulean a oferit tribut marii artiste născute pe 25 septembrie 1913.
Organizatorii evenimentului, artistii si invitatii lor, impreună cu sutele de spectatori adunati sub soarele de toamnă timpurie, s-au delectat cu cântecele populare românesti alese cu grijă din repertoriul Mariei Tănase precum si cu frumosul costum traditional transilvănean.
“Maria Tănase este exemplul mereu viu al artistului ajuns la desăvârsire fără educație formală la scoli inalte, ci cu talent rar cizelat pe scena-altar prin ‘arderea ca o lumânare’ pentru publicul său. Maria Tănase a avut lumea întreagă la picioare însă a ales să trăiască intre românii săi iubiti, să-i lumineze prin cântec si teatru de-a lungul copleșitoarei neguri comuniste, iar apoi s-a stins... prea devreme,” susține Rucsandra Săulean. “Arta Mariei Tănase, generoasele ei acte de dragoste fată de semeni inspiră si azi muzicieni de renume ai lumii.”
Fără vreo afiliere politică, sponsori sau orientare religioasă, The Vigil for International Peace and Ecology a fost creat în 2001 de Rev. Susana Bastarrica – de asemenea cu ‘rădăcini’ românesti – si a unui grup ce îi impărtăseste viziunea de a celebra, transforma si inspira toate popoarele sa convietuiască într-o lume pasnică. În fiecare an, festivitătile culminează la final într-o procesiune cu tlumânari aprinse de la scena Bandshell până la sculptura dedicată lui John Lennon, amplasată în ‘Strawberry Fields’ din Central Park. Ediția a 12-a din acest an a adus impreună oratori de renume mondial, coruri de adulți si copii, artisti din diferite tări (muzicieni, dansatori, poeti) si de asemenea lideri ai diferitelor organizatii locale, nationale si internationale.
“Încă din copilărie, m-au captivat doinele cantate de Maria Tănase,” marturiseste Rucsandra Săulean. “Cantecele pe care le scriu si le interpretez cu cea mai mare pasiune sunt inspirate din acestea. Iar fiecare nou prilej de a reînvia în sufletele oamenilor dragostea pentru muzica traditională românească ma bucură nespus.”
Lansată la 16 ani de jurnalistul si autorul Stefan Danciu în cadrul Seratei Muzicale Miercurea-Ciuc (difuzată la Radio Targu Mureș) ca interpretă si creatoare de muzică folk, sub numele Sanda Farcaș, mezzo-soprana Rucsandra Maria Săulean s-a format ca artist incepand de la vârsta de opt ani, odată cu primul rol jucat cu cea mai premiată trupă de teatru muzical pentru copii din judetul Harghita. A cântat timp de zece ani ca soprană în reputatul cor religios HERUVIM din orasul natal si în corul clujean PSALMODIA TRANSYLVANICA – laureat al Festivalului National de Muzică Religioasă. A studiat apoi canto clasic la Scoala Populară de Arte din Cluj-Napoca, a participat si castigat premii la festivaluri nationale si internationale, a avut numeroase aparitii TV si radio ca membră co-fondatoare a grupului de folk clujean ALTFEL – lansat în emisiunea lui Adrian Păunescu «Schimbul de Noapte» în mai 1998 –, iar în 2009 a lansat albumul de jazz-blues-bossa «Soul Inn» în Toronto, Canada, unde locuieste din 2006 impreună cu sotul ei.
|
Observator 9/26/2013 |
Contact: |
|
|