Femei celebre care au făcut onoare tării in care s-au născut
România se poate mândri cu femei care au fost primele în lume în domeniul în care si-au desfăsurat activitatea. Femeile din România au avut dintotdeauna o structura psihică,o fortă mentală la fel de meritorie că si a bărbatilor.Aceste femei “iesite din comun” vor fi subiectul acestui articol.
În 1864 s-a născut într-o familie veche boierească cea care avea să devină celebra atât că femeie cât si că scriitoare: Elena Văcărescu,devenită membră de onoare a Academiei Române, laureată a Academiei Franceze. Din cauza iubirii nefericite cu Ferdinand care avea să devină rege al României a fost nevoită să plece în exil în Italia si apoi definitiv în Franta ,în 1895. Socotindu-se îndepărtată fortat din tară în care s-a născut a adoptat limba franceză în care a scris multe lucrări de esentă pur românească :Rapsodul dâmbovitean, Nopti orientale,Visând cu ochii deschisi,Grădina dorului ,etc. Camil Petrescu a scris despre ea: ..” o româncă din cel mai adevărat sânge românesc care îsi afirmă cu orgoliu originea si sufletul.Ea n-a fost niciodată despărtită de tară si limba în care n-a scris niciodată “.. A tradus în limba franceză versurile marilor poeti :Eminescu,Goga,Blaga,Topârceanu si Minulescu. Si-a povestit întâmplări trăite, în romanul “Amorul învinge”.S-a stins din viată în 1947 si stia că în 1925 fusese numită Membru de onoare al Academiei Române.
Constanta Erbiceanu,cunoscută pianist,professor,foarte legată de filosofie,de teorie si artă interpretativă s-a născut la Iasi în 1974.A fost fiica istoricului Constantin Erbiceanu,membru al Acad.Române. Constanta Erbiceanu si-a făcut studiile la Leipzig în anii 1893-1898,urmând apoi studii de filosofie si artă interpretative la Berlin până în 1911. În 1929 era déjŕ pianista concertista când a fost numită profesor la Conservatorul din Bucuresti . Printre elevii săi a făcut parte si cunoscutul pianist Valentin Gheorghiu. Există acum în România Fundatia “Erbiceanu” care ajută tinerii talentati să promoveze.
Iată prima femeie avocat din România, ieseancă Elena Negruzzi fiica scriitorului Leon C.Negruzzi, care s-a născut în 1876. Studiile le-a urmat la Facultatea de Drept din Iasi pe care le-a terminat în 1913. Atunci si-a manifestat dorinta de a se înscrie în Barou-ul iesan si a fost primită cu proteste vehemente din partea bărbatilor.A ajuns mai târziu la Baroul din Bucuresti unde a fost lăsată să-si exerseze profesia aleasă începând din 1919. Împreună cu alte două intelectuale :Maria Baiulescu si Elena Meissner a înfiintat Asociatia pentru emanciparea civilă si politică a femeilor. În 1935 a organizat Grupul Avocatilor Democrati pentru a lupta împotriva fascismului.
Martha Bibescu,fiica lui Ion Lahovary s-a născut la Bucuresti în 1886. A fost membră a uneia dintre cele mai vechi familii cu activităti în Diplomatie,Politică si Cultură. A crescut si a fost educată într-o mănăstire din Belgia. A fost căsătorită cu printul George Valentin Bibescu devenind astfel înrudită cu familia Brâncoveanu,Văcărescu ,dar si cu descendentii familiei Lui Napoleon Bonaparte. În 1908 Academia Franceză i-a premiat prima carte “Les Huit Paradis”. În 1916 a condus un spital de răniti din Bucuresti dar a fost arestată de o companie germană. A fost salvată din închisoare si atunci a plecat în Anglia. Serban Cioculescu a scris următoarele despre Martha Bibescu :..” Martha a scris 4o de cărti,a colaborat la diverse reviste si posturi de radio franceze Exemplu :”Ora culturii Franceze “ L-a cunoscut pe scriitorul Marcel Proust despre care a scris :.”Au bal avec M.Proust” Scriitorul Rainer Maria Rilke a scris următoarele: ‘Admiratia mea pentru printesă Bibescu este definitivă. Intuitia ei de mare poet a reusit să stabilească una dintre cele mai profunde continuităti umane “ Martha Bibescu s-a stins din viată în 1973 la Paris.
Elisa Leonida Zamfirescu născută la Galati în 1887 într-o familie de intelectuali a fost ..Prima femeie inginer inventator,recunoscută pe plan international.. A fost membră a Asociatiei generale a inginerilor în România si membră a Asociatiei Internationnale a Femeilor Universitare, recunoscută unanim că prima femeie inginer din lume. Pentru că prejudecătile împiedecau femeile în România să studieze sau să practice în ramuri tehnice ,după studiile liceale a plecat la Berlin si s-a înscris la Academia de Tehnică fiind prima femeie studentă în ramură tehnică. A ajuns prima femeie inginer în Germania. În 1912 a terminat cu calificativul “Bine” facultatea spre admiratia colegilor si chiar a profesorilor. Cu greu a obtinut un post de inginer la Inst.de Geologie din Bucuresti În timpul primului război mondial I s-a încredintat conducerea unui spital iar la sfârsitul raboiului a fost decorate pentru merite deosebite. Pe front l-a cunoscut pe ing.Constantin Zamfirescu fratele scriitorului Duiliu Zamfirescu cu care s-a căsătorit. Din perioada războiului a început relatia de prietenie cu Regina Maria. Acestei femei I se datorează studiile despre subsolul tării noastre. În 1997 s-a înfiintat premiul “Eliza Leonida Zamfirescu” care se acordă femeilor cu merite deosebite.
Cella Delavrancea 1887 -1991 Fiica scriitorului Barbu Delavrancea a fost pianist- concertista,scriitoare si profesor. A fost una dintre prietenele reginei Maria si a familiei Ion Luca Caragiale. Celebrul scriitor a spus depre ea : Cella Delavrancea este un copil minune care domesticeste un monstru sălbatec Artă. Cella Delavrancea l-a cunoscut bine si a colaborat deseori cu George Enescu. A fost profesor la liceul de muzică si Conservatorul din Bucuresti. A colaborat la revista”Bilete de papagal” a scriitorului Tudor Arghezi. Printre elevii săi care s-au ridicat pe plan International sunt : Dan Grigore, Radu Lupu. Ne vom întâlni acum cu o altă mare muziciană.
Florica Muzicescu 1887 -1969 A rămas în istorie că o strălucită reprezentanta a măiestriei pedagogice. A fost fiica lui Gavriil Musicescu, venit din Basarabia la Iasi unde a depus serioase eforturi pentru desvoltarea culturii musicale prin înfiintarea unor institutii necesare acestui domeniu.Lui I se datorează înfiintarea Corului Metropolitan din Iasi. Florica Musicescu si-a început studiile la Iasi perfectionându-se la Leipzig –Germania. În 1921 a început să predeaa la Conservatorul din Bucuresti. A format cel mai mare număr de pianisti concertisti în fruntea cărora va fi pentru totdeauna Dinu Lipatti.Ceilalti elevi au fost : Mihai Brediceanu,Madeleine Cantacuzino,Radu Lupu.
În 1894 s-a născut prima femeie architect din lume Virginia –Maria Andreescu –Haret ea a fost nepoata celebrului pictor Ion Andreescu. Studiile liceale le-a urmat la “Mihai Viteazul”, apoi cursurile la Scoală Superioară de Arhitectură- tot din Bucuresti.A reprezentat România la Congresele Internationale de Arhitectură de la Paris,Roma,Moscova,Bruxelles si altele. Ea a creat Pavilionul administrativ al Aeroportului Băneasa, Clădirea liceului “Dimitrie Cantemir”si a liceului “G.Sincai” .La Congresul al XVI de Istorie a Stiintei din 1981 i-au fost recunoscute meritele că Prima femeie architect din lume,murise însă în anul 1962.
În 1897 s-a născut la Covurlui –Galati prima femeie pilot din România :Smaranda Braiescu. Ea a fost campioană europeană la parasutism în 1931 si campioană mondială în 1932.Desi a absolvit cursurile Academiei de Belle Arte cât timp a trăit s-a ocupat numai de sborurile cu parasuta. A trăit la Cluj unde a murit în 1948.
Deosebite realizări în Gerontologie si Geriatrie le-a avut Profesor Doctor Ana Aslan care s-a născut la Brăila în 1897. A fost primul doctor preocupat de îmbunătătirea vârstelor omului ,mai ales când intră în epoca bătrânetii.A început studiile liceale la Brăila dar le-a continuat la Bucuresti,la scoală centrală. A urmat apoi cursurile Facultătii de Medicină pe care le-a terminat în 1921. În timpul războiului,în 1919 a lucrat în echipa prof.neurolog Gheorghe Marinescu apoi la clinică condusă de prof.Daniel Danielopol. În 1924 după ce si-a sustinut doctoratul a fost numită medic cardiolog la Spitalul CFR ,apoi la spitalul Filantropia.În anii 1945 – 1949 a lucrat că prof. de Medicină Internă la Timisoara. În 1949 a devenit Sefa sectiei cu problemele vârstei a 3-a la Inst.Endocrinologie si apoi la Inst.National de Geriatrie. Atunci a început perioada experimentărilor. A inventat vitamina H3 (gerovitalul) pe care l-a experimentat pe mai multe persoane. Rezultatul favorabil a făcut că acest produs să fie brevetat si comercializat în peste 30 de tări. A fost membră a mai multor Institute de Stiinte si Academii că cele din : New-York ,Chile,si multe alte tări. OMS i-a acordat Premiul International”Leon Bernard”.Titluri onorifice din partea multor tări europene,americane, etc. De produsele inventate de ea s-au folosit mari personalităti că : Pablo Neruda,Charlie Chaplin, Salvador Dali, John Kennedy si multi altii
Marea actrita Elvira Popescu, supranumită “Notre Dame” , s-a născut la Bucuresti în 1894. A fost actrita de teatru si film dar si regizor a cărei carieră s-a desfăsurat în Franta. Aici s-a căsătorit cu contele De Foi. A jucat în multe filme începând din 1912 “Independenta României” si multe altele. A colaborat cu : Rosano Brazi,Orson Welles,Alain Delon,Rommy Schneider,Claudia Cardinale,Jean Marais,Victorio de Sica si altii. Dintre artistii români cei cu care a lucrat au fost :Maria Filotti,Constantin Nottara,Ion Fintesteanu,Aristita Romanescu. Drept recunostintă la Institutul Francez din Bucuresti sala mare de spectacol poartă numele “Elvira Popescu.” În 1993 anul în acre s-a stins din viată a fost declarată Membu de Onoare al Academi ei Române.
Aurora Gruiescu, prima femeie ing.Silvicultor din lume al căui nume a intrat în “Guinness Boock of Records,numită a”Doamna pădurii Românesti” s-a născut în 1914. Tatăl sau a fost învătătorul Chiriac Dragomir din Oituz,jud.Bacău. După terminarea studiilor liceale ,urmate de cele universitare făcute într-o atmosfera ostilă pentru că atât colegii cât si profesorii nu admiteau femeile în profesia lor,totusi a practicat această meserie din 1938 până în 1973. Ea este autoarea primului plan de împădurire natională.A condus lucrările de combatere avio-chimică în pădurile din jurul capitalei.A publicat multe articole în “Revista pădurilor”.A fost membru de onoare al societătii “Progresul silvic, al societătii”, “Asociatia generală a inginerilor din România, al Ministerului Apelor.pădurilor si protectiei mediului. The American Biographical Institute i-a acordat titlul de “Personalitate a anului 1997 “ Datorită ei multe femei au intrat în profesia de silvicultor. S-a stins din viată în 2005.
Sofia Ionescu-Ogrezeanu născută în 1920 la Fălticeni –Suceava este prima femeie neurochirurg din lume.A studiat la Scoală Centrală de fete din Bucuresti si apoi la Facultatea de Medicină. În 1944 desi era încă studentă a lucrat în echipa prof.Dimitrie Bagdazar si a făcut prima operatie pe creerul unui copil,operatie recunoscută ulterior că fiind o premieră mondială [la Congresul Femeilor Neurochirurg din 2oo5.] A lucrat că nerochirurg în clinică spitalului “Dr G.Marinescu” din 1954 până în 199o.A salvat sute de vieti prin operatiile pe creer si coloana. A scris multe lucrări documentare publicate în tară si străinătate. A primit numeroase distinctii :Erou al Org.Mondiale a Sănătătii,Membru emerit al Acad de stiinte Medicale, Diplome de Onoare din partea Confederatiei Nationale a Femeilor din România,etc. S-a stins din viată în 2008.
Monica Lovinescu. Desi născută în 1923 în Bucuresti, ca fiică a scriitorului Eugen Lovinescu, la 24 de ani din cauza instalării regimului comunist , în 1947 a plecat în Franta cerând azil politic. În Franta a publicat frecvent în revistele:”East Europe”,”Les Cahiers de l’Est” si”La France catolique”. În 1951 a început să colaboreze la posturile de radio franceze iar din 1962 la “Europa Liberă”,emisiuni ce s-au bucurat de largă audientă si care au avut o mare înfluienta politică în mediile românesti . În 1987 a primit Diplomă de onoare a Academiei Româno-Americane. Din partea României a primit ordinele “Steaua României” în 1990 si 2008.Articolele si cărtile publicate în afară tării au fost traduse în limba română de către Ed.Humanitas în 1990. Monica Lovinescu a revenit pentru scurt timp în tară în 1993.A murit în 2008.
Sunt multe românce dotate de Dumnezeu cu calităti deosebite care nu trebuiesc uitate. Cum să uităm pe creatoarea baletului Floria Capsali, pe celebra soprano Maria Cebotari, Pe soprano Valentina Cretoiu si multe alte artiste apreciate în lumea întreagă ?... Trebuie să continuăm aceste minunate aduceri aminte.în paginile Observatorului.
Toronto / sept 2013
|
Florica Gheorghescu 9/23/2013 |
Contact: |
|
|