Atitudini : Cui i-e frică de…TIFF?
Locuitorii Toronto-ului stiu deja că TIFF este un mare festival international de film, desfăsurîndu-se în luna septembrie. Dar ceea ce poate nu stiu multi, este procesul prin care devii participant la acest eveniment artistic care ia orasul cu asalt. Rîndurile mele vor să vă înarmeze cu informatii practice prin care orice iubitor de film să-si găsească loc în sălile de proiectie. Desi sunt în Canada de peste 20 ani, am început să particip la festival numai în ultimii 7 ani din cauza “fricii” de a nu mă descurca la cumpărarea biletelor. Voi încerca să spulber cîteva din miturile care par a face din TIFF un festival complicat si neprietenos.
Mit #1 - Alegerea filmelor
Anul acesta au fost prezentate în jur de 300 filme. Fiecare film are două-trei vizionări în cadrul festivalului, deci este foarte posibil să găsesti loc în orarul tău unui film dorit. Orarul si selectia filmelor se anuntă cu 2 săptămîni înainte de începerea festivalului (anul acesta data a fost 20 august). Prima actiune este stabilirea filmelor pe care vrei să le vezi si alcătuirea programului de vizionare. Website-ul www.tiff.net este o sursa excelenta de informatii. Toate filmele selectionate sunt prezentate în 3 feluri: alfabetic, grupate în programele la care participă, sau pe zile de festival. Stiind că unele din filmele care fac premiera la Toronto vor veni în scurt timp pe ecrane, prefer să văd filme din toată lumea, care nu au încă distribuitori aici. Am studiat filmele cupinse în diferitele programe (Special Presentations, Masters, Contemporary World Cinema, etc.) si mi-am făcut o listă de preferinte în functie de subiect, tara de origine, regizor, actori. Stirile din presă si recomandările prietenilor mi-au influentat alegerile. Apoi am creat un calendar pe zile încercînd diferite combinatii cu filmele dorite.
Mit # 2 - Cumpărarea biletelor
Sunt două feluri de a cumpăra bilete: pachete (package) de filme, sau bilete individuale (single tickets). Pachetele oferite sunt de multe tipuri, pentru matinee, pentru 10 sau mai multe filme, etc si se pot comanda din timp. Acestea au două avantaje: pretul pe tichet este un pic mai scăzut si posesorul pachetului va putea să-si facă alegerea de filme înainte de punerea în vînzare a biletelor individuale, într-o ordine trasă la sorti. Biletele individuale se pun în vînzare mai tirziu (anul acesta pe 1 septembrie). Preturile variază între $17 (student), $20.50 (senior) si $25 (adult). Preturile pentru galele festive sunt de $40-45. E adevărat, biletele sunt mai scumpe în festival, dar îti oferă o experientă în plus: prezenta realizatorilor, actorilor, Q&A (Question & Answers) după vizionarea filmului. Biletele individuale se pot cumpăra online (preferabil) sau la box office (cozile sunt enorme si foarte lente în prima zi de vînzare). În prima zi de cumpărare online trebuie să ai multă răbdare, căci website-ul te conduce în camere de asteptare, în care ai nevoie de cîteva ore bune să poti începe selectia. Pe la amiază însă, cumpărarea este rapidă, la fel si în zilele următoare. Biletele comandate se vor ridica apoi la box office-ul festivalului. Membrii TIFF au avantajul unui box office separat si mai eficient. Anul trecut, cumpărarea online a fost preferabilă, timpul de asteptare în casele virtuale era mai scurt. Ce se întîmplă dacă filmul dorit e epuizat? În ziua de vizionare a filmului, la ora 7 dimineata se pune în vînzare un nou bloc de bilete Ele devin accesibile pentru cumpărarea online sau la telefon. Dacă nu ai reusit, mai tîrziu, cam cu o oră înainte de începerea filmului, te poti aseza la Rush Line unde-ti poti încerca norocul.
Mit # 3 - Cozile!
Multi sunt descurajati de cozile pentru intrarea la cinema. Dacă esti cu o oră înainte de începerea filmului, ai libertatea să-ti alegi locul preferat din sală. Dacă nu ai preferinte, poti veni la filme chiar la ora de începere. La cozi stau în general iubitori de film, se schimbă înformatii, se oferă sugestii, se discută filme. Vă asigur că timpul trece repede, totul e să vrei!
Vizionarea de filme la TIFF este ceva unic, orasul este cuprins de febra artistică. Toronto forfoteste în miez de noapte. Stai de vorbă cu străini despre ce ai văzut sau vei vedea, împărtăsesti experiente deosebite despre filme care te-au marcat. Vă garantez că după primul festival la care participati veti deveni participanti fideli! Pentru că veti viziona filme pe care le veti lua cu voi acasă si le veti dezbate mult timp după aceea. Si mai ales pentru că suntem români si scoala românescă de cinematografie (prezentă anul acesta cu trei filme de exceptie!) ne-a facut să ne simtim mîndri de originea noastră!
|
Sorina Oprea 9/20/2013 |
Contact: |
|
|