Monday, Mar 31, 2025
Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestinã
Note de carierã
Condeie din diasporã
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouã
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastrã
Traditii
Limba noastrã
Lumea în care trãim
Pagini despre stiintã si tehnicã
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002


Festivalul George Enescu : Sostakovici versus Ceaikovski

Cu o istorie centenarã, Pittsburgh Symphony Orchestra ocupã unul dintre primele locuri în viata muzicalã nord americanã, realitate explicabilã si pentru invitarea ansamblului la editia Festivalului enescian. Dupã Capela de Stat din Berlin, iatã un nou colectiv orchestral venit, sub conducerea directorului sãu artistic, dirijorul Manfred Honeck, cu dorinta de a-si obtine pretuirea publicului românesc. Acum, o searã muzicalã totusi nu lipsitã de probleme, în sensul potrivirii aprecierilor europene cu maniera de abordare stilisticã americanã. A fost preocuparea celor care, ascultând Concertul nr. 1 pentru pian si orchestrã de Ceaikovski, urmãresc modul de realizare în conceptie si comunicare, ce le poate aduce sau nu satisfactii. Muzica marelui romantic rus este cunoscutã la noi drept un discurs poetic, expresiv si emotional, triadã ce lasã în planul secund performantele de ordin tehnic. Orchestra simfonicã din Pittsburgh pare cã este mai putin receptivã atitudinal la aceastã muzicã impulsiv romanticã. Nici vedeta serii, pianista de origine chinezã Yuja Wang, de asemenea. Cu un sunet “voinic”, potrivit cu sala, si o derulare performantã a tehnicii, de alurã cvasi-sportivã, solista aleargã pe traseul tempourilor, se ascultã percutând claviatura, dialogheazã la concurentã de vitezã cu acompaniamentul. Iar muzica lui Ceaikovski trece, în aceste conditii, în plan secund. Suplimentul acordat de Yuja Wang, un vals de Chopin, nu mi se pare suficient pentru a sugera iluzia romanticã pe care o asteptasem.
De interes, pentru alcãtuirea programului de Festival, a fost Simfonia nr. 5 în re minor de Sostakovici, cu care Manfred Honeck si-a antrenat muzicienii într-o aventurã spectaculoasã. Ceaikovski, mai îndepãrtat temporal de ei fatã de Sostakovici, creazã împrejurãri de executie potrivite unei orchestre moderne, deschisã contrastelor, alternând planuri de poezie si spectacol sonor. Am urmãrit unitatea coardelor, calitatea suflãtorilor de lemn, deosebite de agresivitatea alãmurilor, definind lucrul de studiu cu dirijorul. Rezultatul este mai convingãtor si oglindeste generic maniera americanã de interpretare simfonicã, deosebitã de cea a ansamblurilor europene. Cunoastere, comparatii, edificãri de opinii, iatã rezultatul acestei noi întâlniri muzicale, din care fiecare element component, creatie si interpretare, dã de gândit “pro sau contra”. Perspectiva artisticã a lunii septembrie ne promite numeroase astfel de subiecte pentru discutii din care si organizatorii au de învãtat.





Grigore Constantinescu    9/4/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian