Pe teme de emigratie : Rezidență
I: Sunt cetătean canadian din 2005, de origine din România. In 2003 m-am căsătorit cu soția mea care locuia în România. Am aplicat pentru sponsorizare și în 2004 soția a venit în Canada ca rezident permanent. In anul următor, în 2005, am avut o fetită care s-a născut în Canada. In 2006, am plecat amândoi cu copilul în România, inițial pentru câteva luni, dar pe urmă, din motive independente de noi, am rămas acolo până anul acesta. Acum două luni ne-am hotărât să revenim în Canada, numai că soția nu mai deținea un card de rezident permanent valabil. Cardul ei expirase în 2009. Am fost la ambasada Canadei din București și ni s-a spus să facem o aplicație, dar nu am înțeles prea bine ce fel de aplicație. In final, eu m-am întors în Canada, iar soția a rămas în România. Am contactat pe cineva aici care m-a sfătuit să fac din nou o aplicație de sponsorizare a soției. Am început să pregătesc actele, dar nu sunt convins că acesta este drumul cel bun. Ați putea să mă lămuriți puțin ce credeți dvs. că ar trebui să fac în această situație? Vă mulțumesc.
R: Sigur că vă pot da un sfat. Cardul de rezident permanent pe care soția l-a avut și a expirat nu-i conferă statut. Statutul de rezident permanent nu expiră odată cu expirarea cardului. Pentru ca cineva să-și piardă statutul de rezident, trebuie să treacă printr-o procedură de renunțare benevolă la statutul de rezident, sau curtea de apel decide că aplicantul nu și-a menținut statutul. Orice birou canadian de vize poate primi cereri pentru documente de călătorie de la persoanele care nu mai posedă carduri de rezident valabile. Documentul de călătorie se eliberează fără probleme dacă se constată că aplicantul și-a menținut rezidența conform legislației în vigoare. Dacă însă ofițerul de imigrație consideră că nu s-a menținut rezidența, documentul de călătorie va fi refuzat. Bineînțeles că refuzul poate fi contestat în fața curții de apel (IAD – Immigration Appeal Division). In cazul în care se face apel la curtea de apel, aceasta va hotărî dacă într-adevăr aplicantul și-a pierdut statutul de rezident. Dacă soția dvs. nu a trecut prin niciuna dintre aceste proceduri, ea încă și-a păstrat statutul de rezident și dvs. nu puteți să o mai sponsorizați.
Concret, se pare că dvs. ați fost cetățean canadian pe tot parcursul perioadei cât ați stat în România. In acest caz, soția, care v-a însoțit în România, și-a menținut statul de rezident permanent conform regulamentului care recunoaște menținerea rezidenței în cazul în care rezidentul însoțește în afara Canadei soțul/soția care este cetățean canadian. Ceea ce a expirat este doar cardul de rezident, care oricum nu conferă statut. In acest caz, soția trebuie să facă o aplicație pentru un document de călătorie, la oficiul canadian de vize din București. După ce primește documentul, va putea călători în Canada și va trebui să aplice pentru un nou card de rezidență.
I: Sunt venit din România și, după câțiva ani în Canada, timp în care am avut o aplicație pentru statutul de refugiat, aplicație care a fost refuzată, am făcut o aplicație să rămân în Canada pe motive umanitare. Credeți că am șanse să fiu acceptat sub această categorie?
R: Categoria de acordare a rezidenței pe motive umanitare s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. Deoarece nu știu amănunte despre situația dvs., este foarte greu să apreciez dacă aveți sau nu șanse. Aș vrea să menționez faptul că începând cu data de 19 iunie 2013, dacă persoana care aplică pentru rezidență, fie din interiorul Canadei sau din exterior, și invocă considerente umanitare, aplicația sa nu va mai fi procesată și nici măcar evaluată dacă se constată că aplicantul este inadmisibil deoarece a fost condamnat și are cazier. Inainte de acea dată, departamentul avea obligația să examineze aplicația, indiferent de criminalitate, fie la cerere, fie din proprie inițiativă. Conform noilor regulamente, departamentul nu mai are obligația să examineze cererea dacă aplicantul este inadmisibil pe motivele menționate mai sus. Examinarea nu se mai face nici măcar la cererea expresă a aplicantului. Nici nu mai este de datoria ofițerului de imigrație să inițieze examinarea în aceste condiții. Dosarul este trimis pur și simplu înapoi, cu taxa de procesare, deoarece aplicantul nu se mai califică să facă o astfel de cerere, fiind de fapt inadmisibil. Deci, persoanele inadmisibile și care au cazier judiciar, nu se mai califică să aplice pentru rezidență pe motive umanitare, departamentul nu va mai face nici o evaluare și dosarul va fi returnat. Aplicațiile primite de departament înainte de 19 iunie 2013 vor continua să fie procesate după vechea lege.
Mihaela Boeriu este consultant certificat în imigrație și practică în acest domeniu din 1993. Puteți trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela@cgsconsultants.com Răspunsurile date sunt generale și nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultați un specialist în emigrație canadiană.
|
Mihaela Boeriu -e-mail: mihaela@cgsconsultants.com 8/20/2013 |
Contact: |
|
|