Românii in cultura altor tãri ( partea II -a )
Vom continua prezentarea altor personalitãti – de origine românã- care, stabiliti in alte tãri, au contribuit la imbogãtirea valorilor culturii in lume.
Trebuie mentionat faptul ca abia in secolul al 19-lea tinerii din România au inceput sa calatoreasca pentru studii in alte tari, mai ales in centre ca:Paris,Viena,Berlin etc,iar numarul strainilor veniti in tara noastra a fost din ce in ce mai mare.
La invitatia domnitorului Alexandru Ghica a venit vienezul Anton Wiest care a infiintat scoala de muzica din Bucuresti unde s-au pregatit foarte multi tineri. Datorita acestui eveniment ,mai tarziu, a luat fiinta societatea filarmonica ce exista si acum. Unul dintre primii violonisti devenit celebru a fost Silvio Florescu nascut in 1875 . Dupa primele lectii a plecat la Bruxelles pentru a studia cu E.Ysaye. A fost prof.la Berlin si apoi la Heidelbergh si Viena. Timp de 20 de ani a concertat pe toate marile scene ale lumii,bucurandu-se de aprecieri ,mai ales ca interpret al lui J.S.Bach. Renuntand la cariera de concertist s-a dedicat celei de profesor. A predat cativa ani si la Bucuresti.Printre elevii sai au fost fratii Dumitrescu si Paul Constantinescu.
Un mare interpret si profesor universitar a fost Constantin Stroescu nascut la iasi in 1885. Marele tenor si-a facut studiile la Paris si Milano. A fost solist al operei din Paris. A concertat mai multe stagiuni la Boston [America]. A fost unul dintre reputatii interpreti ai liedului. Asa a ajuns sa colaboreze cu George Enescu la Paris ,cantand si inregistrand liedurile compuse pe versurile lui Clement Marot. A fost solicitat de celebrul regizor Rene Claire in filmele :”Milionul” si”Pentru libertate” A fost profesor si la Bucuresti.
Celebra pianista Clara Haskil, mare admiratoare a lui Dinu Lipatti, s-a nascut la Bucuresti in 1895. Studiile si le-a facut la Paris devenind in scurt timp o concertista de renume A colaborat cu George Enescu,Pablo Casals si E.Ysaye. Incepand din 1924 a concertat cu mare success in America unde a debutat alaturi de orchestra din Phyiladelphia dirijor fiind Leopold Stokovski. A trait la Paris pana in 1942 cand s-a refugiat in Elvetia. Este considerata ca una dintre marile interprete ale lucrarilor lui Chopin, Schumann si Beethoven. In memoria ei se acorda in Elvetia din 2 in 2 ani un premiu ce ii poarta numele.
Marcel Mihailovici,muzicianul al carui talent a fost descoperit de George Enescu ,s-a nascut la Bucuresti in 1898. Datorita lui Enescu a plecat la Paris pentru a studia cu Vincent d’Indy. ceea ce el n-a uitat niciodata. Stabilindu-se in orasul “minune” a desvoltat o activitate bogata in compozitie si concerte. A fost casatorit cu marea pianista Monique Haas.
Otto Akermann, dirijor nascut la Bucuresti in 1909 si-a facut studiile la Berlin. Din 1928 a plecat in Germania ca dirijor al orchestrei simfonice din Dusseldorf ,iar din 1932 s-a stabilit la Viena.Atunci a inceput sa colaboreze cu orchestrele simfonice din toata Germania,Olanda,Franta si alte tari. A fost foarte bun prieten cu Franz Lehar. A dirijat de multe ori lucrari interpretate de soprana Elisabeth Schwartskoph si au ramas cateva inregistrari pe disc ca de exemplu lieduri de Richard Strauss.
In istoria culturii universale sunt trei mari filosofi si scriitori de origine romana care au trait si lucrat in alte tari: Mircea Eliade,Eugen Ionescu si Emil Cioran. L ucrarile lor sunt cercetate cu interes de noile generatii. Mircea Eliade nascut in 1907 dupa calatoriile si studiile asupra religiilor mai ale in India, s-a stabilit in America. A predat la Universitatea din Chicago. Eugen Ionescu nascut in 1909 si Emil Cioran in 1911 au ajuns cetateni francezi,tara unde si-au publicat toate lucrarile. Eugen Ionescu a fost chiar membru al academiei franceze.
Iata doi pianisti stabiliti in America, ambii in bune relatii cu Dinu Lipatti si elevi ai Floricai Musicescu. Lory Wallfisch, s-a nascut la Ploiesti in 1922 si s-a stabilit in America in 1946 impreuna cu sotul ei Ernest Wallfisch ajutati de Yehudi Menuhin,venit in Romania sa-l vada pe profesorul sau G.Enescu. Lory Wallfisch si sotul sau , pe langa activitatile concertiste in America si Europa,mai ales la Prades unde si-a tinut Pablo Casals celebrele Festivaluri,la Besancon,Paris,Edinburgh si Gstad , au infiintat Societatea G.Enescu in America. Dupa moartea sotului ei L.Wallfisch a continuat inresistrarile la case de discuri si posture de Radio.A tinut cursuri de maestrie in America si Europa. S-a stins din viata, in urma cu doi ani, spre regretul tuturor celor care au cunoscut-o.
Julien Musafia,pianist si professor ce se bucura de aprecierea altor muzicieni din America tara in care s-a stabilit in 1950 dupa terminarea studiilor la Bucuresti obtinute cu premiul”Paul Ciuntu. A fost profesor la Universitatea Californiana din Long Beach. In 1971 a infiintat si condus pana in 1993 Institutul “Consortium Musicum”. Intre foarte multe distinctii primite sunt: Premiul “Louis Pasteur in anii 1981-1983. Doua premii de la Univ.de Stat California si premiul “G.Enescu” in 1995. Este membru al Inst.”Phi Beta Kappa” ,Director al Festivalului D.Sostacovici.A publicat studii dedicate compozitiilor: “Preludii si Fugi “ de D. Sostacovici
Virginia Zeani , soprana considerata ca una dintre cele mai mari interprete ale operelor lui Puccini,Verdi si altii. In 1947 a plecat pentru studii in Italia si acolo a ramas.A studiat canto cu Aureliano Pertile,iar in 1950 a debutat alaturi de Beniamino Gigli. In 1952 dirijorul Tullio Serafim o solicita pentru spectacolul cu opera “Puritanii “de Bellini in rolul detinut de Maria Callas. In 1956 debuteaza la Scala alaturi de basul Nicola Rossi Lemeni care-i va deveni foarte curand sot. Urmeaza foarte multi ani in care va canta pe cele mai mari scene avand parteneri pe celebrii :Luciano Pavarotti,Placido Domingo,Tito Gobi si Nicolae Herlea. Din anul 1982 a inceput sa predea lectii de canto la Indiana University USA. In 2010 Italia i-a decernat premiile:”Profesorul anului” si “Comandore”. In 2011 a fost invitata in Romania unde Regele Mihai i-a acordat medalia “Nihil Sine Deo”
Viorica Cortez nascuta in 1935 , socotita “Carmen” a secolului. A studiat mai intai cu Arta Florescu care a ajutat-o sa-si puna in valoare calitatile vocale si nivelul de realizare a rolurilor pe cele mai célèbre scene din lume. Viorica Cortez a devenit cetatean francez din 1975,iar in tara de origine a revenit, pentru scurt timp, dupa 20 de ani. Este cunoscuta in toate tarile,dar mai ales in cele cu celebrele teatre de opera cum este Scala,Viena sau Metropolitan unde a cantat alaturi de Nicolai Ghiaurov,Placido Domingo,Luciano Pavarotti si a colaborat cu mari dirijori asemeni lui Claudio Abbado.
Sunt foarte multi artisti romani care au ramas in atentia lumii. Nu pot fi uitati cantaretii de opera care au strabatut lumea inconjurati de admiratie .Numele Elenei Cernei,Nicolae Herlea,Zenaida Pally,Ion Piso,Ileana Cotrubas au ramas atat in documentele culturale ale tarilor in care au cantat, ca si in cele ale tarii in care s-au nascut.
Dar, despre ei si altii, in alte editii ale Observatoruluii.
Toronto - aug 2013
|
Florica Gheorghescu 8/11/2013 |
Contact: |
|
|