Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Batalia de la Cotul Donului-Stalingrad sau pulverizarea armatei romane si prabusirea Frontului de Est

Moto: Tatal meu Corneliu Carol, unchiul Tony, unchiul Ionel, unchiul Stefan, au participat la eveniment, unchiul Stefan nu s-a mai intors, au ramas doi orfani dupa el: verii mei primari: Valerica si poetul Ionica Ghiur. Dumnezeu sa-i odihneasca in pace !

Batalie decisiva, pe departe cea mai mare si mai sangeroasa batalie din istoria omenirii. A durat 199 de zile, intre 23 August 1942 si 2 februarie 1943. Pierderile în rândurile militarilor Axei au fost de circa 850.000 de oameni din care 400.000 de germani, 200.000 de români, 130.000 de italieni si 120.000 de unguri, zeci de mii de croati, ucrainieni si rusi anti sovietici. Pierderile în rândurile militarilor sovietici au fost de peste 1 milion de omeni. Mai mult de 40.000 de civili sovietici au murit în oras si în suburbii. In total din ambele tabere in jur de 2 milioane de oameni au fost ucisi, raniti, sau luati prizoneri. Din cei circa 100.000 de prizoneri numai 1 din 10 au supravietuit captivitatii si s-au intors acasa in anii 1950.
Ofensiva sovietică numita Operatiunea Uranus a fost lansată la 19 noiembrie, 1942, orele 07:20, ora Moscovei (05:20 ora germana). Comandantii sovietici de artilerie au primit cuvântul de cod "sirena" incepand un bombardament de artilerie de 80 de minute îndreptat aproape în întregime împotriva Armatei române a 3-a care proteja flancul nordic german.

Aproximativ 3500 de tunuri si lansatoare de multiple rachete Katyusha (zise Orga lui Stalin sau Stalin Org, datorita zgomotului infernal facut de motoarele rachetelor lansate) trageau împotriva armatei române a 3-a si a umărului de nord al armatei a 6-a germană. Desi ceata groasă a împiedicat artileria sovietică de la corectarea tzintelor, săptămâna anterioara de pregătire le-a permis să stabilească cu precizie pozitiile romanesti. Efectul a fost devastator, liniile de comunicatii au fost taiate, artileria si haldele de munitii distruse si punctele de observatie spulberate. Multi români care au supravietuit bombardamentului initial au început să fugă, dar artileria grea sovietică care viza pozitiile de artilerie românească si formatiunile celui de-al doilea esalon, i-a prins si pe militarii români care băteau în retragere. Efectul a fost catastrofal.

Dupa bombardamentul de artilerie de 80 de minute a inceput ofensiva terestra de tancuri si infanterie împotrivă celei de-a 3-a armate române, ora 08:50. Primele două atacuri au fost respinse de apărătorii romani iar bombardamentul artileriei romane a făcut difcilă navigarea armatei sovietice prin câmpul de mine. Lipsa tancurilor a cauzat prăbusirea apărătorilor români. În timp ce armata sovietica înainta, diviziile române se retrageau dar au fost atacate si din sud si din est. După ce a primit vestea de atac sovietic, generalul Paulus al Armatei a 6-a germana nu a ordonat diviziilor 16 si 24 Panzer, dispuse in fata orasului Stalingrad, sa se reorienteze pentru a consolida apărarea română, în schimb sarcina a fost data lui 48 Panzer. Prost echipata, al 48-lea Panzer a avut mai putin de 100 de tancuri sa combata armata sovietica. Lipsa de combustibil si lipsa de tancuri au fortat comandantii germani si romani să reorganizeze unitatile mechanizate în companii de infanterie.
Operatiunea Uranus s-a soldat cu încercuirea fortelor germane (Armata a 6-a) si romane (Armata a 3-a) de catre sovietici. Învăluirea dublă a fost lansată pe data de 19 noiembrie, 1942, cu atacuri pe cele doua flancuri, unde erau armatele romane (a 3-a la nord si a 4-a la sud), atacuri coordonate si concentrice care s-au întâlnit la Kalach patru zile mai târziu, sovieticii fiind net superiori in oameni, echipamente si tancuri. Sovieticii erau cel putin de 3 ori mai tari. Când rezistenta română a fost eliminată la nord (Armata a 3-a) si la sud (Armata a 4-a), fortele sovietice au avansat printr-o ceată friguroasă si s-au întâlinit la Kalach, capturând podul crucial peste râul Don si incercuind complet Armata a 6-a germana. Armata Rosie s-a unit atât de repde la Kalach că a fost necesar să se reproducă scena pentru filmele de propagandă sovietica câteva zile mai târziu.

In stilul lui characteristic anormal, Hitler i-a refuzat repetat lui von Paulus retragerea si regruparea pe linia Donului si i-a ordonat sa reziste in orasul Stalingrad pana la ultimul om, desi era futil, sovieticii fiid de 3 ori mai numerosi si mai bine echipati, periodic alimentati peste Volga in timpul noptii cu trupe si materiale noi.
De asemenea in stilul lui characteristic anormal, Hitler a ordonat armatelor romane, aliatul cel mai numeros, cu 2 armate, si mai de nadejde dintre satelitii lui de pe front (italienii, ungurii si croatii aveau doar o armata), sa lupte alaturi de germani cu mult zel, dispusi periculos pe flancurile armatei germane, desi Hitler cedase in 1940 ungurilor jumatate din Transilvania, teritoriu absolut romanesc.
O alta mare greseala a lui Hitler a fost ambitia lui nebuneasca sa cucereasca cat mai mult si cat mai repede, acea doctrina Blitz Krieg care l-a impins sa-si intinda fortele pe o arie mult mai mare decat a putut sa acopere, fara sa-si dea seama ca de fapt Stalingrad a fost o capcana a propriei sale ambitii desarte intinsa cu perfidie de sovietici.
A fost un miracol ca grupul de Armate Sud A care lupta in Caucaz, la sud de Cotul Donului-Stalingrad, nu a fost blocat si incercuit de catre sovietici printr-o lovitura de invaluire de la nord spre sud al grupelor de armate sovietice Voronezh, SudVest si Don.
Sau poate a fost o strategie sovietica perfida ca sa-i lase pe nemti sa se retraga incet spre Germania si astfel sa aibe motiv sa elibereze sau sa ocupe Europa de Est si sa impuna cu forta comunismul in aceasta regiune ?



Daca era un pic normal, dupa catastrofala infrangere de la Cotul Donului-Stalingrad, Hitler ar fi trebuit sa incheie pace cu soviticii si Aliatii, mai ales ca stia ca trupele italiene si germane pierdeau Africa de Nord, iar Aliatii se pregateau sa deschida doua noi mari fronturi: pe 10 Iulie 1943 in sudul Italiei iar pe 6 Iunie 1944 in Normandia. Poate Razboiul s-ar fi oprit aici si milioane de vieti ar fi fost salvate inainte de 8 Mai 1945, sfarsitul oficial. Dar se pare ca vietile oamenilor erau ultimul lucru care-l interesa pe Hitler. Pe campul de lupta de la Cotul Donului-Stalingrad viata unui soldat era de o zi iar viata unui ofitzer era de trei zile.
Pe data de 2 februarie 1944, Armata a 6-a germana in frunte cu maresalul Paulus si peste 100.000 de soldati germani impreuna cu mii de soldati romani ai Armatelor a 3-a mai ales, si a 4-a, s-au predat fortelor sovietice.
Paulus who was promoted on 30 Ianuarie to field marshal said: "It looks like an invitation to commit suicide, but I will not do this favour to him. I have no intention of shooting myself for this Bohemian corporal”.



Doar 1 din 10 au supravietuit marsului si captivitătii si s-au intors acasa in anii 1950. Cei mai multi din supravietuitorii romani au fost apoi trimisi la Canal pe motiv ca ar fi fost legionari, adica si-au iubit prea tare patria si credintza.

Sporirea morală a Uniunii Sovietice si a Aliatilor ei după infrangerea de la Cotul Donului-Stalingrad a fost enormă. Germania si Axa au suferit cea mai mare înfrângere din istoria razboiului si nu-si vor mai reveni niciodata.
Von Paulus, primul maresal german să capituleze, s-a căsătorit la 4 iulie 1912 cu Elena Rosetti (1889 - 1949), printesă dintr-o veche familie boierească română. Cei doi s-au cunoscut deoarece cei doi frati ai Elenei erau militari în regimentul lui Paulus si s-au întâlnit în timpul unei vacante în muntii Pădurea Neagră. Din această căsătorie au rezultat trei copii: fiica Olga (n. 1914) si gemenii Friedrich si Ernst Alexander (n. 11 aprilie 1918).

La Cotul Donului-Stalingrad Armata Rosie a fost superiara Wermacht-ului cel putin de 3 ori. Odihnita si echipata cu vodka, materiale, echipament si masini de razboi americane.

Avionele de lupta erau produse de Boeing, rebotezate Iliushin, Yak sau Tupolev, Submarinele si vasele de razboi erau produse de General Dynamics si de United Technology.

Motoarele de tancuri T-34 erau motoare diesel produse de General Motors si erau formate din 12 cilindri dispusi in V cu capacitatea de de 39 de litri care dezvoltau 600 de cai putere si o viteza de 50 de Km pe ora, autonomie de 300 de Km, rezervor interior de 500 de litri si rezervor exterior de 150 de litri. Puterea mai mare a motorului era obtinută prin cresterea presiunii de alimentare (turbocharged).
Jeep-urile erau produse de Chrysler, motocicletele de Harley Davidson.
Lansatoarele de rachete multiple Katyusha si pistoalele mitraliere de Browning.

Toata tehnologia americana era in slujba Armatei Rosii. Sa fie oare azi in slujba Chinei?
Azi daca mergi in Cuba vezi masini americane din anii 1940 si 1950 care inca mai merg si azi cu piese din fosta Uniune Sovietica: Volga, Pobeda, Gaz, etc. facute dupa modelele americane din anii razboiului.
Automoblul de teren M 461 din dotare armatei romane si automoblul de teren Gaz din dotarea Armatei Rosii erau facute dupa modelul jeep-ului american produs de Crysler in anii razboiului.
Motocicleta IJ de 350 cc a fost produsa dupa Harley Davidson, etc.


Vezi pulverizarea armatei romane la Cotul Donulu si prabusirea frontului de Est: http://www.youtube.com/watch?v=stKZKZRfNM0
http://www.youtube.com/watch?v=li6HfCIqBqY&feature=player_embedded
http://greyfalcon.us/An%20Overview%20Of%20The%20War%20On%20Terrorism.htm
Gen. Chuikov soon recognized that the fight key in Stalingrad are the infantry weapons: the sub-machine-gun, the grenade and the sniper's rifle.


Toronto ON




de Sandu D’Arad    8/1/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian