Poeme
Uitarea prin gard
Mă uit la istorie prin gard; trec unii pe ulită cu un război mondial si fac atâta gălăgie si mor atât de inutil si caraghios... Si pe urmă vine armata rosie, colorând totul, si pe urmă oamenii se prefac că sunt fericiti, până le explodează linistea în fată pulverizându-i printre mausolee si cruci trucate... Pe urmă trece un convoi mortuar... Doamne, azi îl înmormântează pe bunicul, sau pe tatăl meu Gheorghe si pe mine au uitat să mă cheme... Mă uit la istorie prin gard... Mare lucru uitarea!
Lectia despre Eminescu
Noi, azi, la lectia despre poetul Mihai Eminescu am avut de pregătit despre cum se moare genial si sărac si am răspuns excelent, inclusiv cu citate declamatiideclaratiiovatii în direct la microfonul ascuns în buricul fostului activist kultural Popescu Alzheimăr, pensionat pe caz de boală după ce a obtinut Marele Premiu al Uniunii Săpătorilor si titlul de Doctor Honoris Cauza si a lucrat, voluntar, la Antologia faptelor rare care trădează canalia din om... Acum, obosit de celebritate, actualul activist kultural se gândeste la tărisoara lui, la fabrici si uzine si, mai ales, la cât de greu o duce Eminescu si azi când sara, pe deal, militianul de serviciu suna din fluier cu jale...
Phoenix
Bucurestiul, teleportat undeva la marginea lumii, cu vaporul lui Intercontinental esuat printre valuri de gunoaie, recifuri umane, betoniere si tărmuri fără memorie, mă agată cu degetele prelungi ale lui Cristian Paturcă, striveste o lacrimă în ochii mei provinciali si îmi cotobăie prin buzunare în căutatea monedelor calpe pentru plata zilei netrăite de azi, în timp ce flasneta lui Ion Bolborea invită miticii în scena improvizată pe căruta de carnaval care, iată, nu s-a răsturnat la Caracal... Nu prea stiu încotro să mă îndrept, deasupra tonetelor cu ziare explodează meteoriti, după fiecare colt pândeste câte o europă trucată în localurile publice a fost interzis fumatul si viciosii îsi rod unghiile la o bere, povestind despre lupta teribilă dintre cetătean si consumator, pe aleile dintre blocuri se face seară, sinele tramvaielor se răsucesc spre cer si, în cele din urmă, închid ochii si trec strada pe cea mai rosie dintre culori, lăsând militianul din intersectie să fluiere a pagubă, sârnind hohotele de râs ale muncitorilor de pe acoperisul Teatrului National, care îsi imaginează începutul unei noi revolutii si se prefac că lucrează. Între timp pe cer plutesc nori si câini comunitari salahori în salopete gri demontează stelele, pe ziduri înfloresc afise multicolore, tomberoanele se umplu de aripi si în ceasul de la coltul străzii Sperantei se aude scrâsnetul rotitelor unui mecanism invizibil care începe să ningă peste oras cu cenusă...
Îmi iubesc patria
Îmi vine să urlu că nu pot să nu-mi iubesc patria, cu silicoanele ei amăgitoare legănându-se tandru pe buzele neantului, cu sobolanii din canalele revolutiei trucate, cu ghiseele din spatele cărora o mână nevăzută împarte certificate de eroism si adeverinte lipicioase, cu oamenii ei politici deversati din patru în patru ani prin cartiere mărginase si cătune, unde inundatiile vin mult mai des, cu tăranii ei înrăiti de mireasma pământului care le fuge iar de sub tălpi, cu toate astea si cu multe altele, trăite în grabă si cu lehamite.
Da, îmi iubesc patria! Mă înduiosează până la lacrimi grija ei pentru câinii comunitari, stâlciti sub lumina de stricnină a farurilor noptii, sterilizati ca să nască o rasă mioritică, mult mai rezistentă la vicisitudinile libertătii (si noi am fost comunitari si încă ne mai domină reflexele lui Pavlov, încă mai salivăm ascultând discursurile presedintilor săraci si cinstiti sau fosnetul de lenjerie intimă al poeziei)
„Mă, câine!” îi spun celui mai bun prieten al meu si el se gudură si mă face să cred că fericirea există.
Dumnezeu, ca si patria, este iubire... Asadar, domnilor si doamnelor, îmi iubesc patria! asa cum îsi iubeste ologul piciorul lipsă, cu patima celui care refuză să plece dintre apele ei mereu revărsate si tulburi. O iubesc pentru că i-am trăit până la ultima fibră indiferenta si spaima, sărăcia si zvonurile, pentru că în cârciumile ei am băut potire de lacrimi si pe străzile ei am admirat umbra viitorului ce refuză să vină...
Pentru mine patria aceasta, de la capătul lumii, crucificată pe toate punctele cardinale, este singura americă posibilă, singura sansă, unica iubire, pe care nici măcar speranta nu o mai poate ucide...
Vremea filmelor rusesti
Era vremea filmelor rusesti, cu nemti de recuzită si eroi cu stea în frunte striviti sub senilele cetii, cu tineri înecati în marea de spice a Studiourilor Sahia, despre care scriau ziarele băgate pe sub usa realitătii. Pe atunci la mine în sat oamenii trăiau în soaptă iar ciresii bunicului, înscrisi la CAP, se lepădau, ca de satana, de floare… Ce-mi păsa totusi, eu umblam după cuci salutând voios de pionier umbra militianului care bântuia prin sat precum Iisus pe valuri. Pe urmă iar venea caravana cinematografică sau duba securitătii si iar răpăiau gloantele oarbe în tăcerea conspirativă si în jocul meu de copil îndopat cu bomboane sticloase.
Atlantida
Atlantida adolescentei mele s-a scufundat în mahalaua paradisului proletar.
Au fost valuri mari de ceată, discursuri si ore văruite cu liniste, într-un liceu în care zborul era pedepsit mai rău decât fumatul sau prostia…
Citeam enorm pe atunci si cuvintele inundau oceanele pacifice dintre rusi si americani.
Citeam sub un visin spânzurat de cer, si vedeam cum istoria e ciugulită de vrăbii…
Acum mai aud numai comentariile lor gurese la adresa eternitătii.
Replicile se amestecă în tăcănitul de mitralieră al masinii de scris, păsările de la muzeul de stiinte naturale al patriei bat brusc din aripi, uzina chimică ninge către văzduh (aici, în Est, ninsorile sunt tot mai ciudate) în scena balconului actorul tine în mâini amortizorul de liniste, statuia libertătii o ia razna pe străzi în timp ce îngerii profesionisti recită la microfoane comenzile lectiei de gimnastică anaerobică iar moartea se face că citeste ziarul peste umărul poetului.
Cei fără fete
Am fost fideli unui zvon… Printre umbre oamenii aprindeau focuri si vorbeau despre iubire si despre încredere, fără să se uite în jur, la cei fără fete, care morfoleau în gingii tăcerea, la cei ce fluturau steaguri cu nimicul perfect rotund decupat în centru.
Cineva ucidea, totusi, din întuneric!
Masina de transmis directive proiecta Trasoarele cuvintelor peste orasul orb, nimeni nu cunostea pe nimeni, la radio se vorbea despre libertate si oamenii rătăceau pe străzi, povestind cu însufletire despre ziua de mâine…
Cine să fi stat atunci să numere mortii?
Cei fără fete au pus totul în ordine, cu meticulozitatea, exersată, a formelor fixe.
Dimineata s-au inventat o grămadă de panglici multicolore, si multimea a strivit, cu mica si îndreptătita ei mânie, umbrele stacojii ale întâmplării.
Cine să fi stat, atunci, să numere mortii? Cei fără fete au pus totul în ordine!
Recif
Doamne, ce frumosi sunt rechinii recifului tău, cum plutesc ei în sensul curentului care îi poartă spre Raiul Pirania spre plajele caraibe! Înotăm într-o libertate cu fălci puternice, profesorul de socialism stiintific îsi scoate pălăria si ne salută…
Tara fericită
Noi ne-am născut morti! În fiecare scâncet se ascunde un mort nou născut, în fiecare literă e scos la tablă trupul silitor al unui elev, La fiecare întâmplare un preot intră în altar si cânta slujba de mântuire peretilor care au ochi si urechi…
Dar mortii fac tările să prospere: ei lucrează în liniste pe santiere, vin cuminti la mitinguri si aplaudă spunând „bogdaproste!” pentru bănuti de ort ai pomenilor.
Si pentru toate astea noi am iesit în stradă si ne-am împodobit mâna dreaptă cu semnul victoriei... Orbiti de fastul mirajelor, n-am văzut că apar gratii în cer, pe pământ si pe ape si că se nasc alti mortii, îmbălsămati în formolul tare al fericirii...
Lucruri ciudate
Ti se întâmplă lucruri tot mai ciudate, dimineti sculptate-n oglindă, legende si culori utopice, profetii transcrise-n sanscrită si o multime de lucruri străine: râzi, imiti, existi, apoi intri într-o bodegă si ceri de băut o otravă mai tare decât viata...
Canastă (Doamnei Pia Grecescu)
Îsi etala amintirile printre inimi negre si rosii: un concert pentru surzi la Paris, o noapte la Praga speriată de vodka tare a cuvintelor rusesti ziua de nastere sărbătorită cu pistolul la tâmplă, toamna în Prater fosnindu-si rochia de mireasă, o multime de suveniruri ale inexistentei: „Jocurile sunt făcute, doamnelor si domnilor”...
În grădina din spatele casei o bătrână culege cirese amare, strivindu-le ca pe niste lacrimi în coltul buzelor...
Hristosii nimănui
Azi, în piată, iar se vând zăpezi, Vin tărani cu ele să ne-îmbete, Doar în ochii lor mai poti să vezi Toată sarea mărilor de sete.
Si prin târg se simt ai nimănui, Pipăindu-si banii ca pe moaste, Când tristetea are ochi căprui În ninsoarea mieilor de Paste.
Cine-s ei? Sau sufocat sub măsti Si-au venit să-si târguiască gerul, Au venit, bătrâni, umili si prosti, În orasul mort, să-si vândă cerul.
Iar când foamea-i molfăie-n gingii, Si-ospătarii le arată nota, Pleacă către zările pustii Si se-ntorc acasă, pe Golgota.
|
Lucian Mănăilescu 7/27/2013 |
Contact: |
|
|