Marian Dumitru - elegantul exponent al sonetului!
„Îmi face plăcere să te invit la Librăria „Mihail Sadoveanu”, marti, 25 iunie a.c. orele 17.00, când voi lansa volumul de poezii LA O CEASCĂ DE LUNĂ, apărut la Editura SemnE, volum prefatat de dl. Emil Lungeanu.”
Un e-mail „scurt si cuprinzător”, asa cum îi stă bine unui astfel de mesaj, dar si convingător. Nu puteam lipsi. Stiam că voi pleca din primitoarea încăpere a Librăriei „Mihail Sadoveanu”, unde au loc unele din cele mai interesante lansări de carte din Bucuresti, într-o atmosferă caldă, primitoare, între cărtile din care răzbate ecoul sufletului fiecărui autor, în prezenta doamnei Geta Munteanu, directorul librăriei, mai bogată cu un vers, o metaforă, o amintire.
Participam, deja, la cea de a patra lansare de carte, dintr-un total de sase, a poetului Marian Dumitru, „acest poet al ingineriilor de cuvinte si oximoroane pline de duh” cum îl caracterizează scriitorul si criticul Emil Lungeanu, acest reprezentant inconfundabil al sonetului care „oferă o logodire neasteptată între cuvinte, realizând un cert efect estetic” cum declară profesorul Ion Dodu Bălan. Am fost martor la lansarea volumelor: Divina muzică de uragan, Editura Tempus Dacoromână (2008), Faguri sălbatici, Editura SemnE (2009), Elegantii atomi ai frumosului, Editura SemnE (2011), acesta, cu aparitie bilingvă, engleză si franceză, în anul 2013.
La o cească de lună ne-a invitat poetul Marian Dumitru si ne-a plasat pe orbita poeziei sale inconfundabile, recitată de actorul Eusebiu Stefănescu „cel mai bun recitator din cultura română în acest moment”, asa cum îl prezintă profesorul Ion Dodu Bălan.
Am sorbit versurile oferite nouă, cu generozitate, de poet dintr-o „cească” sub forma unei cărti, îmbrăcată în culorile lunii, din care ne zâmbea, nonsalant, poetul: Este poetul.../Nebun ca o întrebare fără de răspuns,/Ca o închipuire tridimensională/Ce se amestecă în metaforă cu galaxiile/Pentru a semăna/Cu duhul scrisorii de dragoste către/Pasărea liră.
Poetul, peste care s-au revărsat cuvintele de apreciere ale personalitătilor aflate sub impresia poeziei recitată de actorul Eusebiu Stefănescu si actrita Doina Ghitescu: scriitorul si criticul Emil Lungeanu, profesorul Ion Dodu Bălan, poetul, criticul si ziaristul Florentin Popescu, sculptorul Petre Georgescu, poetul si prozatorul Ion C. Stefan, scriitorul Geo Călugăru, editorii volumului, Sanda Dulu – redactor sef si Stefan Dulu – directorul Editurii „SemnE”.
Geo Stroe, presedintele Fundatiei Academiei Daco-Române a oferit o diplomă de excelentă poetului care rămâne prizonierul propriilor frământări: Cu patosul milei în rând//Ce scump plătim această viată/Arzând în lacrimi, până când,/Pe rugul ochiului plângând,/Stăm cu fiorul fată în fată.//Cu patosul milei în rând/Ne facem noaptea dimineată,/Până ce versul se dezgheată/Dintre versantii unui gând.//Ce scump plătim acest destin/Cu-njunghiere de iubire/Si ardere de vii în spin//De îndoială cu zidire/A versului fără iesire/La marea lacrimii de crin.
Nu puteam rata ocazia de a sorbi un vers dintr-o „cească de lună” - un „semn” de prietenie!
|
Virginia Mehes 7/19/2013 |
Contact: |
|
|