Românii in cultura altor tãri
Din mandrie scriu acest articol desi ma intristeaza fiecare gand,fiecare cuvant,pentru ca nu reusesc sa ma impact cu modul in care este privita tara unde m-am nascut. Nu stiu ce simt alti concetateni a-i mei cand vad in ziare numele tarii alaturat de cei care traiesc in Romania dar nu fac parte din istoria si cultura ei. Foarte rar se scrie elogios si pentru asta trebuie sa fim fericiti ca artisti ca :Angela Gheorghiu sau pianistul Radu Lupu n-au uitat tara in care s-au nascut. Trebuie sa le dovedim strainilor ca am avut si avem oameni de mare valoare,unii dintre ei traind si muncind in alte tari si care au contribuit la imbogatirea nivelului lor cultural . Aceasta problema va fi tema de azi.
Va reamintim ca domeniul de care ne ocupam este muzica pe care George Enescu a reprezentat-o peste tot in lume. Despre muzica tarii sale a spus:..”muzica romaneasca are un specific pe care nu-l gasesti la nici un alt popor.Caracterul ei este inspirit de frumusetile naturii ce naste in oameni dorul si melancolia”.. Dorul si melancolia i-a insotit pe romani in asa masura incat putini au ramas departe de tara.
Elena Teodorini a fost o mare cantareata de opera care a debutat in Italia tara in care-si facuse studiile.Ea a cantat pe toate marile scene europene si americane.In 1916 s-a stabilit la New-York.A fost cunoscuta si ca profesoara datorita lectiilor sustinute la N.York,Paris,Buenos Aires,Rio de Janeiro. Un alt cantaret de opera care a activat in strainatate a fost Ion Bajenaru nascut in 1863 la Caciulati-Ilfov,care datorita talentului inascut si studiilor facute in Italia a fost angajat la Scala din Milano,la Roma si Neapole, precum si la Viena.Aici a realizat inregistrari pe discuri.
In1860 s-a nascut la Braila una dintre cele mai célèbre interprete de opera Hariclea Darclee.Dupa studiile de canto la Viena si Paris si-a inceput cariera care datorita calitatilor vocale si simtului dramatic s-a bucurat de aprecieri pe plan international. Haricleea Darclee a fost solicitata de marii compozitori: Puccini,Mascagni,Catalani si Saint Saens pentru rolurile principale din operele lor. A cantat pe marile scene din Europa si America.
Un mare muzician nascut la Bucuresti in 1836,unde si-a facut si studiile a fost Franz Knieisl.A studiat cu Eduard Wachmann.A infiintat de foarte tanar una dintre primele orhestre din Romania in1866 dupa care a plecat in America.El a fost primul dirijor de autoritate si a ramas ca unul dintre promotorii scolii muzicale americane.
In 1887 s-a nascut la Ramnicul Sarat marea interpreta de opera :Florica Cristoforeanu care a avut calitati vocale de exceptie,un registru de mare intindere de la soprano la contralto.A avut un repertoriu cu mai mult de 1oo roluri principale.Primul turneu in strainatate l-a facut la varsta de 23 ani.In 1919 a realizat un turneu de mare durata in America Latina.In Europa a fost una dintre cantaretele cele mai solicitate la Scala ,Roma si Viena si multe stagiuni in America de Sud.S-a stabilit la Rio de Janeiro unde a murit in 1960.
Stan Golestan nascut la Vaslui in 1875 care a trait la Paris toata viata. A studiat cu Vincent d`Indy si Paul Dukas.Tot ceea ce a compus a fost de inspiratie romaneasca.Exemplu:simfonia”Pe culmile Carpatilor”,rapsodia “Dambovita” si multe doine si cantece.A fost Secretarul Cercului International al criticilor din Paris si cronicar al ziarului “Le Figaro”.S-a stins din viata in 1956
Tenorul Dimitrie Onofrei nascut la Iasi in 1897.In 1921 a debutat la Scala din Milano cu opera Rigoletto de Verdi si apoi la Metropolitan NY cu opera Lohengrin de Wagner.A cantat pe cele mai importante scene ale lumii lucrari de Verdi,Puccini,Bizet,Massnet si Wagner. De multe ori alaturi i-a fost partener lui F.Saliapin.Impreuna cu sotia sa soprano Bianca Soraya s-a stability in America la Chicago unde au deschis un studio de opera.
Constantin Brailoiu nascut la Bucuresti in 1893.Studiile si le-a facut in Elvetia unde s-a stabilit in 1943 . A fost compozitor,profesor si un pasionat folklorist. Profesor la Sorbona. In 1921 a activat intens alaturi de G.Enescu si Mihail Jora pentru creerea Uniunii Compozitorilor Romani ,an in care a infiintat si Arhiva de Folklor din Bucuresti care-i poarta numele.La Geneva exista Arhiva generala de folklor al carei director a fost pana in 1958 cand a murit.
Ilustrul pianist Dinu Lipatti nascut in 1919 la Bucuresti unde a studiat cu Florica Muzicescu si Mihail Jora, continuand la Paris cu Alfred Cortot,P.Dukas si Nadia Boulanger.Lipatti a fost unul din marii pianisti ai lumii care a trait doar pana in 1950.A lasat si creatii componistice deosebite ca “Simfonia concertanta” ,Suita simfonica”Satrarii”, Concertino in stil classic ,etc. In arhiva vremii au ramas istoricele sale interpretari alaturi de Herbert von Karajan a unor creatii de Chopin si Schumann.Numele lui este inscris pe placa de marmora din cladirea conservatorului din Geneva .Tot acolo este si un bust al sau in sala unde a predat lectii de pian, precum si in micul parc din Chene Bourg[cartier al Genevei] alaturi de cimitirul unde i se afla mormantul.
Lola Bobescu violonista s-a nascut la Craiova in 1919 tatal sau fiind unul dintre fratii Bobescu . Si-a inceput studiile cu tatal sau[ Aurel Bobescu] si a continuat la Paris si Bruxelles .In 1937 a obtinut premiul E.Ysaye si s-a mutat la Bruxelles unde pe langa stralucita cariera de violonista a fost si marea animatoare a vietii muzicale locale infiintand formatii ca “Solistii din Bruxelles” cu care a facut turnee de success in mai multe tari. Lola Bobescu a cantat in toata lumea colaborand cu mari dirijori ca:George Enescu,Paul Paray,Otto Klemperer
Ionel Perlea nascut in Romania in 1900 .Studiile si le-a facut in Germania.Si-a inceput cariera de dirijor la Bucuresti dar a continuat-o cu mare success la Viena, in alte orase germane si mai mult in America unde a fost si profesor.A revenit pentru forte scurt timp la Bucuresti fara a avea activitati concertistice. Roman Vlad compozitor,prof. conducator de institutii musicale. S-a nascut la Cernauti in 1919.A venit cu familia in Bucuresti insa studiile si le-a facut la Roma-Italia unde s-a stabilit definitiv in 1938.Activitatile sale in calitate de conducator de institutii s-au petrecut cu mare success la Academia muzicala din Roma, ca director al Festivalurilor internationale “Maggio Fiorentino”, director al celebrei “Scala din Milano.” A realizat numeroase studii despre creatiile musicale si a publicat frecvent in reviste de specialitate.
Sunt foarte multi romani care au activat pe plan cultural in alte tari despre care inca nu am pomenit. Acesta nu insemneaza ca i-am uitat Vom vorbi despre ei in curand.
Asteptam sa ne scrieti despre alti romani valorosi la : observatorul@rogers.com
|
Florica Gheorghescu 7/17/2013 |
Contact: |
|
|