Statistici superficiale : Canadienii de origine Românã
Canada este tara cu cea mai extinsa suprafata de pe glob,trebuind sa parcurgi aproape 8000 de km de la granita din est-Atlantic- la cea din vest –Pacific, impartita in 12 provincii in care traiesc aproximativ 30 de milioane de oameni. Primii cetateni de origine româna au venit in Canada dupa 1884 stabilindu-se in Montreal , socotit atunci mai accesibil,aici vorbindu-se limba franceza, prima limba straina cunoscuta si vorbita de cei din România. In 1898 au sosit mai multe familii de bucovineni care s-au stabilit in provincial Alberta unde s-a desvoltat localitatea Boian care are acum o vechime de 115 ani. Tot ce s-a construit atunci au devenit monumente istorice, cum este cunoscuta biserica Sf.Maria. Este renumit, deasemenea, “Campul romanesc” din Hamilton-Ontario care avand o suprafata mare este folosit pentru reuniunile comunitatii.
Trebuie apreciat faptul, ca desi nu sunt bogati, românii au un ideal laudabil. Vor sa faca cunoscute valorile culturii tarii de unde au venit. Asa au aparut cladiri cu sali de spectacole, se editeaza carti si ziare in limba româna . S-au ridicat statui, mai ales lui Mihail Eminescu. Exista formatii artistice corale,de dans si chiar orchestrale,bineinteles de amatori, precum si formatiuni teatrale cum este “Ars Nova”. Ca sa existe asemenea realizari a fost nevoie de multa munca ,dar mai ales de dorinta de a dovedi celorlalti cetateni ai Canadei calitatile lor si ale culturii aduse de ei din tara de origine.
Datorita documentatiei necesare acestui articol am ajuns la concluzia ca va fi foarte greu de cuprins informatii despre toti cei de origine româna si ca va trebui sa-i scoatem in evidenta, doar pe cativa dintre cei remarcati de marea majoritate. Sper sa ne bucuram de intelegerea tuturor. Citind cartea marelui scriitor si muzician canadian Leonard Cohen am descoperit ca a avut un foarte apropiat prieten pe scriitorul Irving Layton [Pincu Lazarovici] nascut la Targu Neamt in 1912 si care a fost prof.la Univ”.McGill” din Montreal.
Tot dintr-o carte intitulata “Din viata unui om oarecare” scrisa de dl Herman Victorov un mare creator de tehnici farmaceutice,stabilit in Canada din 1976, care nu a uitat niciodata tara in care s-a nascut chiar daca a ajuns lieder mondial in “Thechnophar Equipment and Service Limited”.Lui i se datoreaza infiintarea multor intreprinderi in mai multe tari printre care Canada si România. Din cartea sa am aflat despre doctoral Ion Taranu care a trait in Montreal si care a infiintat Asociatia Românilor din Canada in 1970 , a infiintat, deasemenea, emisiunile : “Ora româneasca “si”Cuvântul românesc”la Radio-Montreal, a fost membru al Asociatiei medicilor din Canada . Cat a trait a fost preocupat de integrarea românilor in societatea canadiana.
Cine nu a auzit de sculptorul Nica Petre care si-a expus lucrarile in America,Canada, România si alte tari. Pentru realizarea statuii lui Mihai Eminescu a primit diploma”Scarborougn Bicentenial Civic Award of merit” si apoi medalia “150 de ani de la nasterea Luceafarului poesiei ro-manesti” acordata de data aceasta de Guvernul Romaniei.
Ii cunosc de mult timp pe Magdalena Popa si Amatto Checiulescu artisti balerini-coregrafi stabiliti in Canada din 1982, artisti cu realizari deosebite in profesia lor pentru care au primit distinctii in ambele tari. Pentru merite deosebite in promovarea valorilor romanesti in relatiile internationale au primit medalia :”Steaua Romaniei”. Inca din 1965 Magdalena Popa este detinatoarea “Diplomei de aur” din partea juriului concursului de dans ce s-a tinut la Paris in anul respectiv,socotita ca cea mai perfecta “Giselle” [baletul lui A.Adam] In hall-ul Companiei Nationale de balet a Canadei este afisata diploma pe care scrie: “In onoarea Magdalenei Popa fosta prim ballerina a Operei Romane in perioada 1962-1982 si apoi maestrul principal de balet al companiei Nationale a Canadei.Magdalena Popa a fost si este invitata in Juriile internationale a concursurilor de balet.
Am gasit pe internet numele dnei Andrea Cervatiuc [nascuta la Botosani] ca detinatoare a premiului International de Excelenta in cercetare. Se pare ca profesia de inginer este favorabila celor de origine româna.
Iata cateva nume : Ruxandra-Mihaela Botez,membra a Institutului American de Aeronautica si Astronomica,a Institutului Canadian de Aeronautica precum si a Asociatiei Canadiano-franceze pentru avansarea stiintei.
Victor Ciubotaru profesor la Scoala de Politechnica din Montreal,Consultant al Agentiei canadiene de desvoltare internationala,precum si in problemele de conceptie a barajelor de pamant-hidro –Quebec.
Ion Inculet, membru al inginerilor profesionisti din Ontario,precum si al Soc.americane si japoneze de electrostatic,membru de onoare al Academiei Române.
Ioan-Caius Dancea,profesor la Universitatea din Quebec . Inca din 1960 a fost interesat de stiinta calculatoarelor.Colaborator la Agentia Spatiala Canadiana.
Cristian Floru , profesor la Universitatea din Quebec,membru al Academiei romano-americane ARA.
Gabriel Marinescu.Expert ONU pentru desvoltare industrial-turbomotoare.Membru ARA,al ordinului inginerilor din Quebec,al Institutului American de aeronautica si al soc. Inginerilor mecanici americani.
Un architect cunoscut este Dan Hanganu,membru al Ordinului Arhitectilor din Quebec si al Asociatiei din Ontario. Membru al Academiei de arte a Canadei.
Mihail Buruiana este absolvent al Inst.de Arta cinematografica din MontreaL.Consilier principal al orchestrei simfonice din Montreal,director de productie al revistei de cinema “Sequences” fondator al companiei de teatru din Quebec si Realizator al Festivalurilor dedicate filmului românesc in Canada.
Flavia Cosma a creat si publicat mai multe volume de poezii. Este detinatoare a premiului national de scena in Canada pentru filmul:”România o tara la rascruce”.
Ortansa Moraru –pictorita. A avut expozitii in Europa,Asia , America si bineintele in Canada. Premiul obtinut la Exp.Nationala a artistilor canadieni-Toronto”Papermill Gallery”.Premiul pentru Arta si Dreptate sociala acordat de Consiliul Canadian. Premiul “Nica Petre” acordat de Observatorul. Diploma de onoare la Bienala international de gravura “Josif Iser”. Membru de onoare al Soc.de desen Canada, si al College of Teachers Canada, Soc. de arta canadiana Toronto si multe altele.
Dr.Sorin Farsiratu prof la Universitatea” McGill”Montreal,specialist in stomatologie. Membru ARA.Promoveeaza tehnicile de varf in realizarea implanturilor.
Nu pot sa nu-l mentionnez pe dr.emerit Dinu Dimitriu, un om apreciat si de alte comunitati din Canada, stimat de toti cei care s-au bucurat de ingrijirile sale.
Prof.Mircea Roman Primul Presedinte fondator al” Uniunii românesti” organizatie a diasporei române in 3o de tari.Director adjunct al scolii de Kinesociologie.
Prof. Mircea Mateescu departamentul Chimie-biochimie al Univ.din Queebec,Editor asociat la “International Journal of Biochromatography.
Prof. Constantin Nedea chemist,Univ.”Concordia” din Montreal. Directorul cercetarilor “Central Domco Tarkett Inc.Canada ,membru al Soc. Canadiano –americane de chimie. Detine ordinul chimistilor din Quebec.
Andrei Zaharia prof. la Univ. din Moncton,director al Departamentului de arta dramatic.Regizor de teatru si film.Unul dintre cei mai meritosi regizori din Quebec.
Sergiu Stefanski :balerin,coregraf, prof.stabilit in Canada de prin anii 1970 ca solist al Companiei de balet a Canadei,perioada in care a avut ca partenera pe actuala directoare Karen Kain a Companiei Nationale de Balet a Canadei . S.Stefanski este acum profesor.
Imi pare rau ca nu am putut scrie despre mai multi romani stabiliti in Canada Le multumesc tuturor celor care m-au ajutat sa am informatii pentru delicata tema a acest articol.
Asteptam, in continuare, informatii de la cei care cunosc românii de succes in Canada, in diferite domenii, pe adresa; observatorul@rogers.com
|
Florica Gheorghescu 7/8/2013 |
Contact: |
|
|