În preajma aniversării Canadei, tara unde au ajuns si copii nostri !
Existența unui stat poate fi raportată doar la suma trăirilor subiective ale cetățenilor săi. Virtutea principală a Canadei stă în asumarea unei multiculturalități unicat, pe continentul american si în lume. În această epocă, politica de emigrare a configurat o fantastică diversitate etnică si un experiment de succes. Iar indivizii găsesc acel modus vivendi comun, care conferă unicitate și originalitate Canadei. Respectul reciproc dintre natiuni trezeste sentimente inedite, dată fiind miscarea fără precedent a populattiei, elasticul schimb de experientă dintre civilizatii.
Ne aplecăm peste istorii si ridicăm pe catarge reale sau virtuale pavilionul statului care îsi sărbătorește împlinirea constitutională a dezideratelor populatiilor sale. Vom trăi atunci în ambianta nobilului sentiment al tolerantei si cunoasterii. Cea de a doua țară, ca mărime, din lume este, cu exceptia contributiilor aborigenilor , produsul civilizatiei moderne a Europei.
Canada este mai ales fructul iubirii europenilor pentru tinuturile îndepărtate si fascinante. Odată cu deschiderea spre lume a debarcat aici un tineret cu înaltă calificare, sosit cu mari sperante în tara de adoptiune si foarte ades, cu dorinta sinceră de a îmbogăti civilizatia si cultura umană în această zonă favorabilă afirmării înaltelor calităti individuale. Referindu-mă la trăirile subiective, îi am, desigur, în vedere pe fiul meu si soția lui, ingineri IT, care abia prin plecare definitivă si-au regăsit menirea. Au devenit cetăteni canadieni, lucrează la firme ce au contact direct cu Silicon Valley, centrul mondial al computerelor. Mă uit cu nostalgie la vechile lor calculatoare, rămase în casa noastră din România, îngălbenite de vreme, la care noi, părintii, împutinându-ne de la o zi la alta, tastăm stângaci ori punem în functiune chat-ul cu ai nostri…
Tinerii români au descoperit recent în Canada urme ale vechilor emigranti români, descendenti ai acestora, deveniti între timp americani veritabili, cu o notă aparte, în care se conservă datinile, fapt care nu intră în contradictie cu contextul relaxat si senin al tării de dincolo de Atlantic. File de istorie atestă obligatia pe care canadienii au resimtit-o din plin, alături de americanii din State, fată de seismele celor două războaie declansate pe continentul lor de bastină. Sanctionarea bunicilor si strămosilor de pe vechiul continent, aflat în inertia unor conflicte interminabile a dus la o nouă configurare a lumii, la o situatie nouă, de echilibru si pace îndelungată.
Europenii canadieni au ajutat Europa bolnavă, europenii liberi au asaltat noua Canadă spre a o avânta spre înătțimi din otel si cristal. Uriasa creatie arhitectonică din această Americă n-a suferit distrugerile bombardamentelor de pe vechiul continent, care a trebuit să repornească de la zero. Aici mai există spatiu suficient pentru dezvoltare si recreatie, ca niciunde, purităti teritoriale si sufletesti. Si un drapel national, cu frunza rosie de artar, precum o inimă.
Aniversare fericită, Canada !
Timisoara / 29 Iunie 2013
|
Lucian Bureriu 6/29/2013 |
Contact: |
|
|