Sublinieri : Longmire
Umblând pe canale- după bunul obicei al nervilor sâcâiti de ineptiile imaginilor fără „fond” care, fie că ne tin în chingile unei realităti insuportabil bântuită castastrofic, fie că ne oferă pe „tava curiozitătii” o lume apocaliptică în care elementele extraterestre par a fi cele mai putin nocive – descopăr un filmulet TV, un serial -aflu- iesind din tiparele la modă doar prin acea atingere terestră care se implică firesc, normal, omenesc.
Se cheamă Longmire si a debutat în iunie anul trecut ca divertisment estival pe A&E, Fox readucând în atentia amatorilor o lume pe care o stim rămasă undeva în istoria mai veche sau mai nouă a Americii populată mitic de eroismul uneori real alteori dubios al „călăretului singuratic”- cowboy-ul. Si m-am „oprit” .
Si ca să fiu sinceră, cred că de la asta „mi se trage” : aveam 6-7 ani - dacă-mi adunc aminte bine - când mama s-a înduplecat să mă lase – în compania unui văr cu vreo doi ani mai mare - la „Buffalo Bill si indienii” , western, evident, la care am stat fascinati în trei reprize urmate firesc de scatoalcele materne acordate cu generozitatea spaimei – traduc astăzi – dar, sigur, fără a avea efectul scontat. Pe urmă, pasiunea puerilă s-a amplficat si, mai ales, s-a instalat definitiv fabulând despre o lume către care, de ce să nu zic, m-am uitat cu jind, dar de care , vezi bine, m-am apropiat.
Interesant cum slăbiciunile (de-o viată) se „tin” după noi cu insistenta posibilului chiar dacă stim că-i numai iluzia lui... Longmire e o astfel de iluzie cu atât mai dificil de acceptat cu cât prezenta ei, azi, pare anacronică, un fel de relicvă umblătoare într-un univers încarcerat, pus la index de civilizatia „în mars” –ca să folosesc un termen defunct, dar surprinzător de real.
Conventia narativă cere western-ului o formulare anume, un ansamblu schemaric în care cowboy-ul, calul, pistoalele, indienii, saloon-ul – cu incomparabilul pian mecanic - se înscriu într-un peiaaj specific, deschiderile largi ale desertului ori labirintica structură a pădurilor conditionează o existenta în care supravietuirea este primordială. Conventia, dar Longmire nu-i deloc conventional. Suntem în Wyoming, într-un imaginar Absaroka county, unde timpul pare suspendat, incremenit intr-o simbiotică exaltare a ceea ce „a fost” si ceea ce –de fapt- este, spatiul of” big sky country and snow-capped mountains.” ne trimit înapoi asa cum prezenta asfaltului si a SUV-iurilor ne repune în „pâinea zilnică...Longmire nu-i cowboy, e sheriff. Ceea ce mi s-a părut imediat interesantă a fost aceasta idee a înscrierii unei lumi aproape dispărute în aceasta invazie urbană în care ne complacem .
Eroul serialului, Walt Longmire, nu-i cowboy, e sheriff, trecut bine de prima tinerete si „He drives a truck. He doesn’t ride a horse or walk” ...e un politist modern, am zice, dar care conservă - cu bună stiintă sau pur si simplu instinctual - un mod de a fi trecut în arhivele timpului pierdut, dar către care ne aruncăm privirile curioase ori chiar nostalgice. Zice interpretul lui Longmire, actorul australian (?) Robert Taylor: „I just love the character. I think he’s a really interesting guy and he’s his own man. He’s just a bit different from most other characters you come across. If he didn’t have his daughter, he’d just go up in the woods with a book, probably a copy of Dante’s Inferno, a bottle of whiskey, a rifle and never come back. He’s a bit of a loner and I like that.”
Dacă citim genericul constatăm că vizionăm un „crimes drama” ceea ce nu-i deloc eronat dar nu suficient. Intreaga structură conflictuală se învarte în jurul unei vechi animozităti - ca să maă exprim moderat - aceea dintre albi si indieni, primii aflati la ei acasă, ceilalti în rezervatii a căror tentaă independentaă nu-i scuteste de frecventa crimelor care caracterizează epoca în care trăim si lui Walt Longmire – împreună cu o echipă interesant alcătuită – îi revine sansa nu numai de a rezolva eventualele enigme, dar si aceea de a reinterpreta conflictele posibile. Ar fi multe de spus despre filmuletele astea de luni seara (la 10pm) poate numai pentru că încearcă o formulă interpretativă neobisnuită fără a avea pretentia rescrierii istoriei asa cum se întâmplă mai mereu în zilele noastre. Poate vă va plaăcea să-l vizionati. N.B. Serialul acesta este inspirat de romanele unui scriitor de succes din Wyoming, Craig Johnson.
|
Maria Cecilia Nicu 6/26/2013 |
Contact: |
|
|