Pasiuni : “Să călătorim prin Universul Matematic” de Manole Neagu
Fiecare carte are povestea ei, mai ales când vrea să spună ceva, când vine dintr-o lume interioară si o frământare care simte nevoia comunicării si întâlnirii cu personalitatea si opinia cititorilor. Cartea domnului Manole Neagu este povestea unei pasiuni pentru matematică a omului de la catedră care a privit matematica dincolo de programa scolară si activitatea la clasă. Nu s-a oprit la deprinderi si informatii, a surprins jocul ei logic, subtil, frumusetea si spiritul ei, filosofia mesajului si locul ei în evolutia interdisciplinară a progresului stiintific.
Este o carte care reflectă personalitatea poetică, sensibilă si filosofică a autorului, o aspiratie obsesivă către elegantă, armonie si simetrie. Se simte vocea personală a profesorului îndrăgostit de catedră. Este o carte spre care trebuie să vii si cu sufletul, nu numai cu mintea. Ea însăsi, cartea, are aerul si limbajul atractiv al unei povesti si este, prin continutul ei, o călătorie initiatică în universul unei stiinte pe care traditia a înconjurat-o cu admiratie, dar si cu opinia descurajantă a unui domeniu încifrat si inaccesibil celor neconsacrati.
Continutul este progresiv în diversitatea si perspectivele pe care le deschide. Începe mai de aproape, cu lucruri incitante si accesibile, dar ne duce pe nesimtite mai departe, spre nivele mai ridicate, care deschid interesul pentru activitatea de cercetare si aprofundare. Studiind-o, esti străbătut de senzatia că matematica, un domeniu minat în traditia lui de prejudecăti care i-au adus deservicii, îti sopteste prieteneste: Fă tu un pas spre mine si eu am să fac doi pasi mai aproape de tine. Cu alte cuvinte, cartea domnului profesor Manole Neagu vrea să fie tovarăs de drum si prieten fidel pentru tinerii care simt ceva pentru matematică, care reusesc să-i descopere prezenta si frumusetea în toată odiseea stiintei si tehnicii contemporane, dar si în tot ce înseamnă artă si sensibilitate umană.
În “Universul Matematic”, în care cartea ne invită aproape magic, insolitul si surprizele ne provoacă imaginatia si în aceeasi măsură interesul lucid pentru modul în care matematica conlucrează în armonia si inteligenta universală, în procesele fizice, economice, sociale, artistice. Cum spunea Galilei, “Legile naturii sunt scrise în limba matematicii”, sau, cum se exprima Mircea Malita, “După limba maternă, matematica este al doilea limbaj, de valoare universală”.
Putin câte putin, mirarea provocată de întâlnirea cu muzica sau cu pictura, cu Eminescu sau cu Constantin Noica, lasă locul observatiei logice si ne conduce, într-un mod atractiv, spre idei si orizonturi care îsi asteaptă exploratorii. Cartea nu-si propune să fie o culegere de probleme sau o extindere riguroasă a unor cunostinte teoretice, poate pentru că în această directie s-a lucrat si s-a publicat mult, într-un fel de proportionalitate inversă cu numărul tot mai redus de cititori perseverenti si interesati.
Sintetizând o impresie, as putea spune că prin conceptia ei de structură si continut încearcă să umple golul dintre carte si cititor, dintre inexprimabilul uman si torentul de tehnologie si alienarea spirituală care mătură lumea de azi. Ne învată să gândim rational si logic, dar si să simtim mai mult în sufletul nostru, să vibrăm cu altă tonalitate. Recunoastem mesajul unei cărti pusă în slujba redescoperirii si popularizării matematicii dintr-o perspectivă mult mai umană. Personal, nu mă surprinde deloc, as putea spune chiar că nici nu putea să fie altfel dacât personalitatea celui care a scris-o. Cine cunoaste si cartea si autorul, îsi poate da seama că au fost mereu împreună, că se exprimă în mod reciproc.
Cu această concluzie nu am sentimentul că am spus tot - numai studiind cartea vom fi mai aproape de spiritul ei. A fost, însă, modul meu de a-i ura succes către mintea si inima cititorilor si a-i transmite felicitări binemeritate domnului profesor Manole Neagu. Manuel Angelescu, primul prieten al cărtii “Să călătorim prin Universul Matematic”
|
Manuel Angelescu 6/1/2013 |
Contact: |
|
|