Bat clopotele Neamtului
Noaptea Sfintei Învieri!
Bezna se asterne peste culmile întunecate ale muntilor, care ascund sihăstriile Neamtului., culmi brodate cu vârfuri dese de brazi înalti până la cer, în vârful cărora vezi stele lucitoare, stele adevărate, cernute de sita uriasă a boltei ceresti.
Linistea dinaintea miezului de noapte sfântă pare adâncă; se aud doar sfielnice soapte în taina solemnă, si, din când în când, în curtea largă, dar neîncăpătoare, azi, a mănăstirii, vezi câte o umbră neagră, trecând grăbită pe lângă tine. Fosnetul mătăsii grele, ca fâlfâitul aripilor unei păsări, te face să simti prezenta a câte unui călugăr grăbit, care se îndreaptă către locul sfânt de închinare si rugăciune.
Totul este liniste si asteptare. O asteptare plină de calm si de împăcare. Si, deodată, linistea este curmată de sunetul a zeci de clopote! Clopote mari ...Clopote mici... Clopote care sună în diferite tonalitaăti, dar atât de armonios! Sună tare, aici, aproape de tine! Si sună, si sună...E muzică! E o muzică cerească! Îti pătrunde în toate măruntaiele! Asculti si ai mai asculta...Ti-e teamă să nu se întrerupă! Cântările zecilor de preoti, îmbrăcati în odăjdii strălucitoare, cu făclii aprinse în mâini, cu cadelnite aurii, din care se ridică mireasma smirnei si a tămâii, se împletesc cu glasurile a sute de pelerini si cu cântarea clopotelor!
Totul urcă la cer! Ai impresia că se desface cerul! E o muzică divină! Vine din cer spre pământ? Se ridică de la pământ spre cer? Sunt glasurile îngerilor? Sunt ale muritorilor? Nu mai stii!... Simti că te ridici, că plutesti, că uiti de tine... Prinzi aripi... Esti bun, iertător, iubitor...Gândul te duce departe, departe, la cei de departe, care nu pot vedea, simti, auzi!...
Te gândesti că esti fericit că ai rădăcinile aici, în aceste locuri sfinte, binecuvântate!... Păcătuiesti, oare, dacă asemeni tinutul sfânt al Neamtului, cu zecile de mănăstiri durate si dăinuite aici, cu Cetatea Sfântă a Ierusalimului? Gresesti, oare, numind tinutul Neamtului „Ierusalimul României”?
Cu drag, românilor de pretutindeni, de la Prof. Petronela Cramba, Petricani, Neamt.
|
Prof. Petronela Cramba 5/5/2013 |
Contact: |
|
|