Tableta de weekend : Îngrijorări inutile
Multi îsi pun problema de ce nu se mai citeste ! Subiect reluat ritualic, anual, cu prilejul Zilei Mondiale a Cărtii. Enuntul e fals. Sau partial fals. Tot românul e pus în situatia de a citi în fiecare zi. Fie că este alfabetizat sau nu ! Paradox. Problema este dacă si întelege ceea ce ochii lui încearcă să deslusească. Specialistii afirmă, categoric, că mesajele sunt percepute în functie de educatia fiecărui individ. Cu educatie stim cum stăm ! De vreo 70 de ani tot involuăm. Urmărind discursul celor care trag clopotul, constati că e vorba de slaba lectură a beletristicii. Adică, a reconfigurării unor situatii, întâmplări ... îmbrăcate în diverse vesminte stilistice. La care se adaugă talentul, nativ sau chinuit, al autorului. Plus ceva ortografie si punctuatie. Da, acest gen de literatură fiction, livrat la pachet impus, nu mai este consumat. De cei care stiu bine să citească. Motivatia este simplă.
De ce citea omul, nu numai românul, până de curând, cărti de beletristică ? Pentru că orizontul său de cunoastere era limitat. Mai bine zis, îngrădit. Localitatea în care îsi ducea existenta oferea prea putine întâmplări, care să-i astâmpere setea. De viată spirituală. Si atunci, venea, tiptil, beletristica, care suplinea necesitatea mintii de a o lua razna. Scuzati ! Reformulez: de a se hrăni spiritual. Mai ales la anumite vârste, de regulă la extreme, în anumite situatii atipice ... Radioul nu a afectat, mai deloc, lectura. Filmul a concurat si concurează într-o mică măsură creatiile scriitoricesti. Exista chiar o coabitare benefică ambelor părti. Abia televiziunea crează o primă bresă în domeniu. În realitate, fiind vorba de un transfer al imaginatiei creatorilor de beletristică în studiouri. Nume de cod: scenarist. De fapt, serialele sunt tot cărti pe care, încă, multi le citesc cu sufletul la gură. S-a ajuns, astfel, la economisirea serioasă a copacilor ce cădeau, de multe ori nevinovati, sub securea literară, doar pentru a satisface publicarea a tot felul de ineptii. Literare. Între timp, si tipurile de suport pentru cărti au evoluat: CD-ul, DVD-ul, e-bookul ...
Realitatea, prezentată zilnic pe zecile de canale de televiziune, întrece cu mult imaginația scriitorilor. Oricât de talentati am fi. Fiecare individ are posibilitatea si plăcerea de a crea în jurul întâmplării prezentate propria proză. Nu mai simte constrângerile scriitorului care, de fapt, îl manipula, ducându-l la un final impus de imaginatia, talentul si cultura sa.
Multi bat câmpii, încă, cu educatia prin lectura literaturii beletristice. Aiurea. Era o dictatură, pe care scoala românească o continuă, pe alocuri, în forme primitive. Viata mea de student a fost terorizată cu ce a zis Călinescu, Vianu&Co despre cutare sau cutare cap de operă literară. Cu două exceptii, doi asistenti, niciun alt cadru universitar nu a fost interesat de prostiile pe care vroiam să le prezintăm noi, studentii. Reformulez: ideile personale.
Lovitura de gratie au dat-o, însă, stirile de la orice oră, tabloidizarea presei posdecembriste si retelele de socializare în complicitate cu telefonul mobil. Astfel, noul cititor are posibilitatea confirmării rapide a scenariului imaginat de el însusi asupra temei / subiectului livrat de multe ori live. Ce vreti satisfactie mai mare a noului tip de lectură ! Asistăm la un consum de adrenalină incredibil. Atâta Dostoievski, Shakespeare, Sadoveanu, Cezar sau Camil Petrescu, Cervantes, Anton Holban, Coelho … la un loc si separat, încât că nu-ti vine să te mai dezlipesti de monitor / receptor.
În rest, nu vă faceti griji ! Se citeste. Mai putin, beletristica de mari dimensiuni puternic diluată. Timpul s-a comprimat. 24 de ore = 16 ore ! Afirmă specialistii ! Tot mai rar, lumea e zguduită de un best seller. Se citeste, în schimb, multă informatie, atât pe suport hârtie, cât si pe noile tipuri de suport. Biblioteca publică, factor civilizator pentru o comunitate, poate face oricând dovada, prin bazele de date consultate, permanent actualizate datorită noilor tehnologii. Librăriile la fel. Iar dl Google e la dispozitia noastră 24 din 24 ! Desi inexistenta bibliotecii pe site-urile majoritătii primăriilor comunale, orasenesti și municipale, din a noastră patrie, ar trebui să dea de gândit ?!? Ce fel de alesi avem ? Ce fel de biblioteci !?! Ce fel de bibliotecari ! Toate bune ! VIZITATI – http://blogulluigabu.blogspot.ro/, http://www.facebook.com/sergiu.gabureac.3, Tel. 0731 936.615 - 0752 975.130 Bucuresti - 39 Ai nevoie de o informatie ? Mică, mică ? O rezolvăm împreună.
|
Sergiu Găbureac 4/26/2013 |
Contact: |
|
|