Subiectiv ; Primăvară rece
După o iarnă care părea că nu vrea să îngăduie primăverii o sosire cu bun venit, ultimile zile din Martie ne-au răsplătit cu un soare generos si temperaturi marcate cu semnul plus. În numai două zile, liliacul meu din curte s-a împodobit de muguri, din care unii au lăsat să mijească limbuta verde a primelor frunzite. Si pentru că pe aceste meleaguri oamenii sărbătoresc Invierea Domnului înaintea celor din biserica ortodoxă, copii s-au vorbit să se adune dinou la noi, unde mama stie să rânduiască o sărbătoare ”ca acasă”. Având pe toti adunati în jurul mesei, trei generatii socotind si vlăstarele mai tinere, simbolizând nu numai Invierea ca atare, dar într-un fel propria noastră înviere (pentru că cine nu reînvie în prezenta copiiilor), ce se împleteste si cu învierea întregii naturi. În jurul meu vocile lor, răsul, voia bună, răsunau ca o dulce melodie ce învigorează ca o licoare sufletul cu sperantă si satisfactie că truda, grijile si rugăciunile noastre au dat asemenea roade.
În adăncul sufletelor noastre tot ce ne dorim mai mult este ca acest simtământ de pace si tihnă să continue fără întrerupere si în viitor, pentru că dacă vâltoarea evenimentelor din lume va schimba acest firav fir ce balansează pacea, meritul momentului descris mai sus, piere. Da, stiu că orice are o limită, stiu că viata este o succesiune de lumină si întuneric, si mai stiu că în natura noastră ca oameni, apar mereu conflicte. Si în trecut au fost probleme, au fost nejunsuri, crize cu mii de oameni rămasi fără de lucru, dar a fost pace, si am trecut peste toate. Au fost lupte politice în parlament si în trecut, au fost si guverne ce s-au prăbusit la numai căteva săptămâni după alegeri, inflatii am avut si atunci, chiar si o criză economică „made in Canada” încercând să cumpărăm investitori străini cu dobânzi ce ne-au secat; a fost război rece, dar nu a fost război. Astăzi, în toate colturile lumii clocotesc răzmerite, revolte si amenintări războinice. Nu este greu de imaginat că din toate aceste conflicte, undeva, cu sau fără intentie, o mână anonimă poate scăpăra chibritul si focul s-ar extinde oriunde.
În Coreea situatia se agravează pe zi ce trece. Diferenta nivelului economic al populatiei dintre Coreea de Sud si ceea de Nord, nu mai poate fi tinută în obscuritate. Ca să se mentină la putere, noul dictator al Coreei de Nord, Kim Jong-un, agită spiritele maselor dănd vina pe Americani si pe cei din Sud, ca fiind principalii autori ai mizeriei din tară, mentinând blocada econmică contra lor. Prin înarmare, realizarea cu succes a rachetei în trei stagii, si testarea subterană a unor explozii nucleare, încearcă să ridice spiritul de măndrie natională a populatiei, pe care-l îndârzeste prin declaratii războinice la adresa Coreei de Sud si a Statelor Unite. Ca răspuns, Presedintele Coreei de Sud, Park Geun-hye a ordonat generalilor să răspundă cu dârzenie prin foc la orice încercare de provocare a celor din Nord, în timp ce Americanii au mutat în zonă bombardiere de calibru B52 si B2, precum si avioanele stealth B22. Adevăratul pericol la pacea lumii însă, este prezentat de faptul că Nord Coreea ar putea, spun expertii, să transporte arme nucleare în Iran clandestin, pe uscat, prin China si Afganistan, ascuns vederii opiniei publice. Desi se bănueste că Iranul îsi testează în Nord Coreea proprile ei realizări nucleare, se stie că ambele tări sunt unite în ura lor comună contra Americii si a aliatilor ei.
În Orientul Mijlociu, toate încercările de ameliorare a gravitătii situatiei din regiune au rămas fără rezultat. Atât America cât si Europa nu a găsit încă solutia rezolvării războiului intern din Siria, în special dacă trebuie sau nu să ajute cu arme si efort militar pe răzvrătiti. După esecul înregistrat cu Primăvara Arabă, unde puterea a fost acaparată de către Muslem Brotherhood sau Talibam, Siria încă nu a are un grup omogen în comanda răsculatilor care poate să-si asume responsabilităti atât in tară cât si în afara ei. Singurul lucru recunoscut unanim este că Asad trebuie să plece. Presedintele Obama s-a reintors la Washington după o vizită cu răsunet retinut din regiune. In Israel a reafirmat alianta Statelor Unite cu Israelul, a îndemnat si a insitat că redeschiderea tratativelor de pace cu Palestinenii e necesară. In Ramallah, cuvântarea Presedintelui Obama a nemultumit pe Mr. Abas, Presedintele Palestinian, ce spera într-un puternic suport din partea Americii la oprirea constructiilor Israelului in West Bank. Mr. Obama a declarat că disagrementele nu trebuie folosite drept scuze si că tratativele de pace trebuie făcute fără preconditii.
Politica Europeană a intrat din nou în criză, de data asta criza bancară din Cipru. Neputându-si achita obligatiile, bâncile din Cipru s-au văzut în situatia de-a se declara insolvabile, având sume significante investite în bonduri grecesti, restructurate de Comunitatea Europeană. Europenei au găsit o solutie simplă de-a iesi din criză: taxează (confiscă) 10% din toate conturile depozitorilor. Parlamentul cipriot a fost în unanimitate împotrivă, presati de îndignarea populatiei. În final, vor fi taxati numai cei cu deposite peste 100.000 de euro (în majoritate evazionisti fiscali străini) ce se prevede că se vor ridica la peste 60% din valoarea depositelor. Cum se spune în engleză: „So much for the banks security!” Mai aproape de noi, Ontario Labour Federationcare ce reprezintă cel putin 1 milion de membri, a înregistrat pierderi din fondul de pensii, în ultimii ani, de aproximativ 15% din totalul incasărilor, ceea ce se ridică la suma de 6 milioane dolari. Multe alte planuri de pensii în Canada, chiar si cele mai mari, ca Air Canada sau Ontario Teachers Pension Plan sunt solvabile numai in procent de 75-90% ceea ce determină radicale schimbări de planificare în acordantă cu longevitatea pensionarilor, dobânzile scăzute si fluctuatile de valoare din stock market. Primele zile din Aprilie au fost tare reci, dar cum spunea poetul Mihai Beniuc: „Zadarnic orice trudă să legati în lanturi primăvara”, vor veni si zilele călduroase si cele vesele si poate si cele cu stiri mai bune.
Toronto / ON
|
David Kimel 4/20/2013 |
Contact: |
|
|