Metropoliliput
Forrest Gump
Două furnici topless se răsfătau la soare, lâng-o piscină. „O urmă de bocanc”, mărimea 42. Una era mai grasă, iar una plină de hormoni pe sub mulatii pantaloni.
Vorbeau, de fapt bârfeau, despre factiunea cu aripi, privilegiatii găstii de sapte mii de membrii per musuroi. Una era isterică si gesticula cu cinci membre, în timp ce umflata se scărpina tăcând. Luase, probabil, o eczemă de la gunoi.
Apăru un fante-furnic, din acela cu aripi si le-ntrebă în stil livresc de una, de alta. Se aruncă în apă la bustul gol.
Avea antenele sclipind de gel, avea un slip de macho, mulat pe patru membre. Cea grasă se uita la aripi, cea cu hormoni la dosul furnicului domnesc.
Bătea un felinar de noapte în apa din urma de bocanc. Lună plină pentru gâze părea lumina lui în universul bătăturii.
Furnicile de aici erau furnici de casă. Palatul îl aveau sub un sopron de vacă. Cel cu aripi plutea-n piscina albă, lumina felinarului era sus agătată de o cocină pastel, unde dormea în noapte, cuminte, un purcel.
Cel cu aripi le povesti despre plecarea lor din zori. O mie de privilegiati vor cutreiera vestul si alt clan vor decide. Stăteau suratele sorbindu-l pe nări si din privire si vise îsi făceau. Cea grasă, dar si senzuala damă oftau în amor spre el.
Doar un cocos tembel si făr’ de somn trecu pe lângă baltă. Se opri. Si aiurea si făr’ de sens eliberă piscina de acel furnic cu aripi.
Liniste si spaimă. Doar o aripă inertă pe lângă cioc plutea în jos. Căzu lângă cea grasă. Lesinuri de orice fel. Grotesc măcel. Cât despre cei o mie, cu unul mai putin, din noul clan de sub sopron de altă vacă, o să se scrie.
Finalul spune că aripa căzută, într-o cutie de bomboane, a fost bine păstrată.
Europa dream
Gândacul de Colorado deschise cinematograf. Tăiase în două un tubercul mare, pentru ecran. Iar cu mătase de porumb la colturi croi o cortină. Unsă cu răsină lângă o aruncată botină, gândacul mai ornă în stil, cu cimbru si o cală mare fără pistil, intrarea la premieră.
La inaugurare, în seara de proiectie, veni gândacul nostru din povesti – cu westernuri medaliate, netitrate, în care mai multi cowboy si licurici sonati trăgeau cu gloante în nestire. Focuri de noapte în orăsele minate să sperie păsăretul ticălos.
Gălăgie, iures, aplauze la westernul propus. Săreau în sus entuziast purecii de mare, două râme cu ochelari citeau netitrarea cu glas tare, lăcustele si greierii se gâdilau în versuri, furnici si cărăbusi se drăgăleau în spate.
Uitasem să mai spun că sala de cinema era o floare a soarelui, cea mai mare! Iar fiecare loc era dispus în amfiteatru. O viespe avea deja contract să facă lojă, dar după ce-si va da acul cu ojă.
Final de film. Un licurici rănit de trei ciocuri de ciocârlie, rezemat de trunchiul drept al unui musetel, îsi striga iubita pe nume, murmurând. Sângele-i siroia prin colturile gurii. Sânge fosforescent că doar e de lumină emitent!
Plângeau insectele în mod civil, viespea făcu agheasmă din venin. Cadrul se mută spre văduva de mâine.
Dar brusc, ceva opri sistemul! Beznă solidă! Se rupse oare banda? Ceva nu se leaga!
Spectacolul din amfiteatru fu oprit indolent de o balegă. O vacă somnambulă îsi desfăcu stomacul stricând o sindrofie.
Surprinsi, cei cu aripi pe loc au sucombat. Doar două râme cu ochelari au mai iesit din sala mare acoperită de cupolă, în gură mestecând rahat.
Faliment. Scrise banca de credit. De atunci gândacul american, un mic burghez dungat si parvenit, s-a limitat doar la tuberculi, plătind din greu cu amidon, migrarea lui contextuală în Europa intelectuală.
Recviem
Concertul din această seară a fost dedicat maestrilor martiri răpusi în ultimele zile.
Omizi ingerate de vrăbii hămesite, lăcuste eviscerate de grauri pe coclauri, cărăbusi executati cu sânge rece de alte aripate.
Libelule propuse la dineuri unor batracieni din deltă, lipoveni, pureci decapitati cu mult cinism de gheare de pisică, râme care îndestulaseră o closcă si pe ai ei derbedei pui.
Venise multă lume la spectacolul de gală. Tenor era un miriapod de prin Irak. Orchestra era compusă din muste cu talent. Dirijor, un tăun cu barbă si ochelari. Corul era asigurat de viespile dintr-un hambar.
Un Ateneu deschis în astă seară într-un lan de grâu dat în pârg. Veniseră aici mai toate gângăniile din crâng.
Un ultim bis si o ultimă închinăciune A fost pentru cei dusi. Asasinati cu erbicid. Un gâzocid.
Spicele aprinse de licurici sus pe vârf nocturna, dar si solemnitatea, asigurau.
Lângă plânsul mustelor soliste, chiar si un hârciog uda batiste.
La ora patru înspre zori s-a încheiat concertul. Poate din cei o mie, pentru un sfert, o altă noapte n-o să apuce să mai vie.
Un gând frumos pentru cei dusi. Un strigăt ecologic, că fără gâze, nici pentru mine, aici, nu ar mai fi muze.
Chihlimbar Păianjenul cânta în cafeneaua-n care un vierme anticar vindea nimicuri din alte vremi: un dop de plută, un mosor de papiotă, un cadran de ceas, o monedă de un cent, un bec de brichetă, o baterie de aparat auditiv și multe alte piese strânse în ultimele luni.
Lunile aici, în orasul lor, care se numea Metropoliliput – o groapă de gunoi la marginea unui oras uman – sunt ani pământesti. O lună are fix 365 de zile de fus fiziologic.
Păianjenul cânta melodii italiene de pe discuri vechi. Le învătase învârtind un ac de pick-up pe un vinil aruncat la groapa de gunoi – Metropoliliput-ul nostru povestit.
O molie, care cumpăra mereu câte ceva din anticariat, venea adesea pentru acest Morandi bine parfumat. Căci, da, păianjenul nostru mirosea frumos. Călătorea adesea prin colturi de pereti, prin toalete si noptiere, parfumuri si alte pudriere. Tălpile lui aveau iz de vanilie. Cânta frumos în după amiaza aceea. Alături, la spălătorie lăsase trei pânze care prinseseră miros de muste moarte.
Era trist cântul lui. Sotia îi murise în noiembrie. Sau dispăruse. Dar tot aia e. Plecase într-o dimineată, femelă, deh! Îmbătrânea. Nu-i plăceau ridurile dese. Găsise o oglindă într-un garaj închis, laterala stânga la un Buick mai vechi, și se privea minute-n sir. Îsi aranja ochii, antenele si nasul. Dar într-o zi nu apucă să sară, masina iesi din garaj. Târziu, la două zile după, au auzit la stiri, concret, de accident. Buickul lovise un copac exact cu partea stânga. Oglinda cioburi se făcuse. Doar unul singur aduse acasă păianjenul si-l puse într-un colt. Un ciob doar, din oglinda ei.
O iubise mult. Pentru ea acum cânta sărmanul, iar anticarul îl lăsa. Veneau clienti vrăjiti de-a lui poveste. În care el cu ea valsa.
Trecu o lună, apoi două. Păianjenul nu mai ajunse la program. La anticar o ciocârlie aduse-n cioc un chihlimbar. Un strop de răsină. În mijloc era al nostru solist încremenit.
Plecase la pinul unde iubita se sfârsise. Răsina i-a unit pe veci în ale mortii dansuri.
Anticarul vierme luă ciobul de oglindă si îl lipi la chihlimbar, apoi îl prinse pe perete.
Un medalion prea trist. Povestea cafenelei unde iubise un artist.
Ia tebe liubliu, Libia le bleu
Râmele albe aveau pretentii la apa pe care o păzeau râmele negre.
Râmele albe nu trăiau în bălegar, ele aveau case la rădăcini de lalele.
Râmele negre erau agresive, aveau ochi si mustăti. Cele albe respectau standardele dar voiau si ele apă de ploaie că ar fi la pret bun barilul.
A început războiul, râmele albe au apelat la fluturi mari să arunce cu licurici aprinsi peste casele din bălegar ale râmelor negre.
Liderul celor albe, era un „sarcoz” inelar care avea o iubită „brună”. Preluă comanda. Probabil că la final miza pe o pradă mare, o portie de apă capturată.
Sarcozul inelar decretă faptul că râmele negre se făceau vinovate pentru viermicid si că nu respectă standardele. Că au mustăti si ochi, cel putin liderul negru, o râmă „Moamar”, bătrân colonel de bălegar.
Fluturii albi trânteau licurici după licurici, alte râme albe aliate aveau la dispozitie armament sofisticat – tântari de tip rachetă.
Moamarul spuse că la mijloc e doar o vendetă, Sarcozul fusese ales lider cu bani scosi din bălegar si apă de ploaie, oferiti discret de triburile negre.
Cu ceva vreme în urmă, o întâlnire oficială, la o masă tribală, Moamarul negru si Sarcozul alb semnaseră acorduri pentru zeci de fonduri.
Sarcozul alb si bruna sa râmă voiau însă în istoria politică să rămână, cu riscul unui război inelar pentru, vezi Doamne, un ocean planetar.
Un La Fontaine pervers
Furnica noastră a vrut să fie Miss. Si pentru concurs, s-a pregătit cu un pui de purece care trăia într-o blană de urs. Purecele smecher, actor mare, a îmbrobodit-o că-i impresar, desi el trăise cam toată tineretea în coliba unui tigan ursar.
Smecherul s-a culcat cu ea si apoi i-a spus că-i trebuie cultură.
Furnica a trecut la meditatii despre mersul legănat din fese, cum se poartă posetele Vuitton, rujul si rimelul, picioare epilate. Toată ziua făcea masaje si uitase că a trăit la pension.
La concursul de miss a fost respinsă din prima, chiar la preselectie. Era bâlbâită, vorbea gros, mirosea a transpiratie, a urs… Tristă, s-a apucat să învete să cânte la nai. Atunci a găsit un mormoloc de broască, smecher de cartier din port. Si acesta o aburi pentru o noapte. Îi spuse că pentru înalta societate îi trebuie demnitate.
Furnica se apucă de toale casual. Se îmbrăca sic, cheltuind astfel toti bani strânsi o viată în musuroi. Deh, dăduse la oras peste un tărănoi.
Mai avu experiente triste cu un cărăbus de mai, spărgător de bancomate, dar care se dădea drept director de bancă, un fluture care era impiegat de miscare si coordona mersul serpilor, dar care îi spuse furnicii că este ministru.
După atâtea tepe, furnica se întoarse înapoi în musuroi. Acolo îi găsi pe ai ei părinti în jurul mesei mici, rotunde, cu fratii la un loc. Mă-sa, o grasă pensionară, o luă de umeri si întelese cum stă treaba. O duse în camera din fată si îi spuse că i-a găsit un mire potrivit. Un agricultor cuminte.
Fata plânse o zi apoi se mărită. În ziua nuntii, mama îi spuse încet la ureche.
„Credeai că pe tac-to, tăran ceapist, eu l-am ales de drag? M-a păcălit, pe vremuri, si pe mine, un bondar artist. Îmi spuse că e tenor la operă. Când colo, era sef la ADP, la mătură! Înainte de bondar l-am cunoscut pe greierul cobzar. Ce iubire, ce nebunie! O vară întreagă ne-am hârjonit pe miristi. Iar iarna, mi-a spus să plec cu el în turnee. Eu nu am vrut. El s-a dus, iar eu am spus tuturor că a murit. Că am fost doar prieteni si l-am învătat cum să are câmpul, cum s-adune grâne… Hehehe, cum aram noi câmpul!!! Asa a apărut si fabula. Să nu mă facă de rusine, iubitul meu a fost considerat un lenes, iar eu o harnică făptură si nu una amatoare doar de…” Îi spuse mama preaevlaviaosei fiice.
Nu mor gândacii când vor oameni
Se smulse noaptea, din pat săriră furnicile speriate! Gândacii dădură cu capul de tavan! Viermi, libeluli molii si alte lighioane căscară ochii mari. Peretii caselor din Metropoliliput cutremurau oglinzi! Călugărite despuiate fugeau de prin bordeluri! Cu tipete, de astă dată, nedesucheate. Omiziile ieseau de sub bungallow-uri nelămurite în ale diminetii neguri! Mormolocii de broască din drumul lor spre scoală s-au oprit. Păsări de iarbă s-au ridicat de pe clocit. Tăunii beti din cârciumi din cutii de bere si din feerie pe loc ei s-au trezit! Mustele bâzâiau cu panică, albinele intrară în depresii, iar viespile se izbeau de gresii! De sub pământ râmele tipau, iar pisicile cu purecii în vârfuri de urechi amarnic miorlăiau. Iepurii lăsară în urmă timpul si alergau în cercuri cărând aiurea păduchi si alte gâze de cartel.
Păianjenii vindeau din pânze, iar viermii de mătase se înghesuiau pe cargourile din port cu sute de valize! Era urgie, zgomote, sânge amestecat cu praf. Pădurile de coada soricelului, izmă si alte buruieni cădeau în zgomote sinistre! Sfârsitul lumii, zbiera preotul din târg. Apocalipsa! Greierii se rugau la Dumnezei prin tufele de musetel, coada ruptă si-o tinea în mână un soricel.
Câinii urlau nebun în dimineata cruntă. Orasul era-n fum si în foc. Dezastru. Drosofile zburau prin urme de zdrobit dovleac. Închisoarea era spartă în mii de cioburi. Fără cap, dădea din aripi un gândac.
Era crud finalul. Metropoliliputul dispărea în cer.
Echipele de umani năvăliseră la groapa de gunoi. Desant de utilaje nivelau sub mii de cărămizi minuscule, orasul universului cel mic.
Orasul umanilor se extinde. O nouă stradă mare si alte case noi vor apărea aici. Unde pe vremuri erau cohorte de furnici. Tălpi groase de cizme călcau pădurile de izme si sapte licurici fărâme se făcură. Trei zile a durat urgia. După… nici marea lor, nici case si nici parcurile sau cârciumile mici. Nimic nu mai era din tot ce-a fost.
Decât gândaci făr-un picior, broaste cu dizabilităti, albine muribunde. O mică grămăjoară de gunoi a dispărut sub tăvălug. Asfalt încins curse peste rănile lor. O lume s-a sfârsit. A lighioanelor.
În alte colturi ale orasului cel nou însă o groapă de gunoi reapare. Supravietuitorii au luat-o de la capăt. Pentru că, nu-i asa, nu mor ei, gândacii, când vor oamenii.
|
Liviu Popescu 4/17/2013 |
Contact: |
|
|