La multi ani maestre Viorel Cosma !
Nu este usor să scrii despre o asemenea personalitate .. Te împiedeci în cuvinte nestiind care ar fi mai potrivite pentru a te ridica la nivelul muzicianului cel mai înzestrat si mai activ din domeniul istoriei artei socotită milenară.
Profesorul Viorel Cosma este recunoscut ca cel mai meritoriu lexicograf, profesor, cercetator, dirijor. Muzicologul cu mii de comunicări stiintifice, concerte-lectii, emisiuni de radio si televiziune, zeci de cărti, prezent în juriile unor concursuri nationale si internationale. A sustinut numeroase prezentări pe teme cultural –muzicale la Paris, Roma la Viena, Londra, Boston, New-York, Praga, Nuremberg, Bratislava si multe alte centre internationale, bucurându-se peste tot de frumoase aprecieri.
Să fi căpătat oare marea sa pasiune datorită maestrilor cu care s-a pregătit în timpul studiilor ? A avut norocul să stea în preajma marilor nostri muzicieni ca: Mihail Jora, Martian Negrea, Theodor Rogalski, Zeno Vancea, George Georgescu, Constantin Silvestri, Dimitrie Cuclin si Paul Constantinescu , pe care nu i-a uitat si cărora le-a dedicat câte o carte. La 30 de ani avea deja publicate cărti precum :” Lăsati-mă să cânt” si “Ciprian Porumbescu”.
Profesorul Viorel Cosma este purtătorul succeselor muzicii românesti pe plan international prin articole, cărti, documente filmate, despre care a publicat în reviste de specialitate în limbi străine. Detine o arhivă personal unică cu milioane de fise documentare, mai mult de 90 de cărti scrise despre muzică si muzicieni, enciclopedii, cum este cea despre muzica românească, în 15 volume, lexicoane care cuprind date despre muzicieni români precum si portrete ale unora dintre muzicieni. Impresionante sunt însemnarile sale din volumele:” 40 de ani în fotoliul din fata orchestrei” si “ 60 de ani în loja operei “.
Doctorul în muzicologie al Univ. bucurestene are 12 premii acordate de Uniunea compozitorilor si muzicologilor din România, are Steaua Romaniei, Premii ale Academiei Române, Meritul cultural acordat în 1972 de catre Polonia, Medalia comemorativă Bela Bartok primită de la Budapesta în 1982 si tot de la Budapesta a primit în 1984 premiul Înternational al criticii muzicale.
În 1992 Cambridge i-a acordat diploma “Înternational Man of the Year”. În 2003 a primit distinctia “Meritul Cultural în grad de ofiter”, iar în 2008, Ministerul Culturii si Cultelor i-a acordat premiul national ”Opera Omnia”. Enciclopedistul zilelor noastre, prof.Viorel Cosma este cetăteanul de onoare al orasului în care s-a născut: Timisoara . Sunt sigură ca în acest an va fi onorat si cu alte distinctii pentru că pe 30 martie a.c. este ziua în care va fi sărbătorit pentru împlinirea frumoasei vârste de 90 de ani.
La multi si frumosi ani, maestre Viorel Cosma !
Toronto / Martie 2013
|
Florica Gheorghescu 3/17/2013 |
Contact: |
|
|