Fondul Propietatea executat in dosarul FNI
Creditorii FNI, care nici pana la acest moment nu si-au recuperat creantele au poprit azi Fondul Proprietatea pentru sumele pe care acesta le datoreaza Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare - CNVM. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare - CNVM a fost obligata prin hotararea pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, sa plateasca aprox.130.000 de persoane sumele pe care acestia le-au depus la numitul Fond National de Investitii - FNI dar nu au mai putut sa le recupereze.
Pentru a nu putea fi obligata sa plateasca aceste sume, in executarea hotararii judecatoresti definitive si irevocabile, CNVM a incercat prin toate mijloacele sa nu poata fi executata silit, formuland contestatii respinse in mare majoritate ca neintemeiate, si promovand proiecte de acte normative prin care sa fie scutita de la plata oricaror sume care ar depasi bugetul CNVM. Dupa ce un astfel de act normativ a fost anulat de catre instantele de judecata, CNVM a promovat un proiect de lege, ulterior adoptat de catre Parlamentul Romaniei prin care se arata ca doar sumele ce depasesc bugetul CNVM pot fi executate.
Practic, prin aceasta lege se urmarea a se face imposibila executarea silita a CNVM, deoarece bugetul acestuia este intr-o continua transformare, fiind modificat de CNVM in functie de sumele care ii sunt varsate in cont, astfel incat CNVM “creeaza” noi cheltuieli pentru a putea sa justifice refuzul de plata si contestatiile facute. Asa s-a ajuns, spre exemplu, ca veniturile personalului CNVM sa fie majorate cu bonusuri si prime in incercarea de a nu lasa necheltuita, nici o suma incasata.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare este una din cele mai putin transparente institutii de stat, pana si veniturile conducerii si personalului fiind secretizate in cadrul declaratiilor de avere postate pe site, refuzandu-se comunicarea oricaror informatii publice referitor la acestea sub pretextul ca doar ANI este indrituita sa le cunoasca. Cum legea le permite creditorilor sa popreasca orice suma la care au dreptul in mainile oricarei persoane care datoreaza vreo suma debitorului lor, cu alte cuvinte in mainile oricarei persoane care datoreaza vreo suma CNVM, iar Fondul Proprietatea datoreaza CNVM o cota anuala stabilita la valoarea activului net, Creditorii FNI au poprit in mainile Fondului Proprietatea sumele pe care acesta le datoreaza CNVM, legea obligand Fondul, sub sanctiunea amenzii, sa vireze sumele de bani poprite in contul creantei pe care creditorii FNI o au asupra CNVM.
|
Av. Ioana Sfîrãialã 3/12/2013 |
Contact: |
|
|