Aforisme umoristice “Costumul lui Adam - Ascuns dupa cuvinte”, de Dorel Schor
Scriitorul Dorel Schor si-a lansat noul sau volum de aforisme la Editura Niram Art, Madrid
Vineri, 15 februarie 2013, a avut loc lansarea volumului de aforisme umoristice “Costumul lui Adam – Ascuns dupa cuvinte”, semnat de scriitorul de origine romana Dorel Schor si tradus in limba spaniola de Fabianni Belemuski, scriitor, traducator, jurnalist si directorul revistei Niram Art. Prologul cartii a fost semnat de scriitorul Héctor Martínez Sanz, directorul revistei Madrid in Marco si profesor de filosofie, prefata apartinandu-i scriitorului Diego Vadillo López, profesor de literatura spaniola, iar postfata publicistului roman Mircea Iacoban. Volumul contine si 50 de caricaturi ale cunoscutului caricaturist roman Constantin Ciosu, care a semnat si coperta cartii.
Dorel Schor (nascut la Iasi ) este scriitor umorist, gazetar si cronicar plastic, membru al Asociatiei Scriitorilor Israelieni de Limba Romana (A.S.I.L.R.) Colaboreaza la numeroase reviste de limba romana din Israel dar si din Statele Unite, Spania, Romania, Australia, Canada, Marea Britanie. Are publicate mai multe volume individuale si este prezent in numeroase antologii, printre care “5000 de ani de umor evreiesc” – O antologie subiectiva de Tesu Solomovici (Bucuresti 2002, Editura Tesu) sau “The Challenged Generation” / Solo Har-Herescu, (Bucuresti 1997, Editura Hasefer, editie bilingva romano-engleza). In anul 2012, au aparut doua noi volume ale scriitorului: "Toate spectacolele sunt unice" (ed. Hasefer Bucuresti, 2012) si "Zambeste, maine va fi mai rau" (Ed. 24 ore, Iasi, 2012).
In prefata cartii, “Dorel Schor sau itinerariile absurdului”, scriitorul Diego Vadillo López puncteaza: “Pentru un admirator al umorului absurdului, in oricare din formele sale artistice, studiului cartii “Costumul lui Adam – Ascuns dupa cuvinte” (Editura Niram Art, Madrid), este o adevarata placere, un volum de aforisme in care se gaseste condensata o intreaga experienta de viata. Fara nici o indoiala, pot afirma ca acest volum va ocupa pe rafturile bibliotecii mele un loc vecin cu filme ca “Supa de rata” de Fratii Marx, “Ia banii si fugi!” de Woody Allen, “Amanece que no es poco / “Trezeste-te ca nu e lucru putin” de José Luis Cuerda, “Todos a la carcel / Toti la inchisoare” de Luis García Berlanga, carti de autori de geniu ca Gómez de la Serna, Edgar Neville, sau discuri de cantareti ca Javier Krahe, intre multi altii. Si asta deoarece maximele lui Dorel Schor sunt pline de indrazneala, subtilitate si simt al umorului, cateodata unul chiar negru.”
In interviul acordat jurnalistei Raquel Weizman (Revista Niram Art Israel), Dorel Schor vorbeste mai pe larg despre umor si pasiunea sa pentru aforisme: “Aforismul este exprimarea lapidara a unui gand, o constatare inteligenta, o cugetare care sugereaza un adevar. Daca are si cu un strop de umor, place si se retine. Iata un exemplu de aforism-definitie: “un aforism este un roman de un rand”.
Componenta plastica a volumului este data de caricaturile artistului Constantin Ciosu, astfel nascandu-se o colaborare fireasca intre cuvantul scris si imagine, explicata de autor: “Constantin Ciosu e mai mult decat un caricaturist. El face parte din familia restransa a cartoonistilor formatori de opinie, ca Saul Steinberg, Devis Grebu, Raanan Lurie… Am scris despre el si arta lui in urma cu ceva timp. Cand s-a pus problema ilustrarii volumului “Costumul lui Adam”, m-am gandit la dumnealui la modul cel mai firesc.”
Lansarea “Costumului lui Adam” a avut loc in Espacio Niram din Madrid si a fost organizata de Editura Niram Art. Maestrul de ceremonie a fost scriitorul Héctor Martinez Sanz iar printre invitatii de seama s-au numarat traducatorul Fabianni Belemuski, directorul revistei Niram Art, scriitorul Diego Vadillo López, galeristul Antonio Calderon de Jesús si artistul plastic Bogdan Ater.
“Jongland cu aliteratia (“Si soarta de consoarta e o arta”), jocul de cuvinte, exagerarea, echivocul sau parodia, pana la urma, exista in aforismele lui Schor o baza existentiala alaturi de o scanteie de fericita spontaneitate, o dezordine salvata de placerea intelectuala careia ii cade prada discernamantul nostru. Asa cum afirma Ortega y Gasset: “A fi artist inseamna a nu-l lua in serios pe omul atat de serios care suntem cand nu suntem artisti”. Schor, judecand dupa maximele sale, indeplineste toate cerintele lui Ortega.” (Diego Vadillo López)
Mai multe informatii: Editura Niram Art
|
Observator 2/27/2013 |
Contact: |
|
|