Magia Culorilor (89) - Dragobete si culorile lui
Dragobetele este sărbătoarea românească a iubirii, considerată echivalentul românesc al sărbătorii Valentines Day, sau ziua Sfântului Valentin, si se sarbatoreste in fiecare an pe data de 24 februarie. Etnologii si filologii au propus variate explicatii asupra originii sale, sarbatoarea fiind de fapt cu o traditie in jurul a 170-180 de ani de la patrunderea ei in teritoriile romanesti, tradiții păstrandu-se in special în sudul și sud-vestul României.
Dragobete este un tanar-mire impodobit cu o mantie de raze tesuta din strafulgerarea bucuriei divine si se traduce prin chip frumos din Casa lui Dumnezeu care prevesteste primavara vietii. Dragobetele se diferențiază de blajinătatea Sfântului Valentin din tradiția catolică, fiind un bărbat frumos, arătos, cu un temperament năvalnic. Dragobete este format din 2 cuvinte dacice; Drag ce semnifica chip frumos, chip de lumina si Betel ce semnifica casa lui Dumnezeu, omul lui Dumnezeu. Dupa legenda, el este fiul Babei Dochia, Iovan Dragobete reprezinta, in opozitie cu baba Dochia, principiul pozitiv, el fiind purtatorul dragostei, al bunei dispozitii, pastrand unele atributii ale lui Cupidon. In mitologia dacilor, Dragobete era zeul care oficia in cer nunta tuturor animalelor la inceputul fiecarei primaveri ; cu timpul, traditia a fost preluata si de oameni, Dragobete ajungand sa fie considerat zeitate ce ocroteste iubirea si poarta noroc indragostitilor. De aceea, de Dragobete, fetele si baietii se imbraca in haine de sarbatoare si se intalnesc intotdeauna pentru ca iubirea lor sa dureze tot anul ; de ziua lui, petrecerile se tin lant, prilejuind infiriparea unor noi iubiri, logodne simbolice si casnicii.
Ziua Indragostitilor ofera ocazia scoaterii la lumina a culorilor mai vesele si a tinuteleor mai indraznete din garderoba. Sarbatoarea iubirii impune o tinuta speciala, care sa nu fie uitata prea usor de persoana iubita. Pe la sate, baietii si fetele se imbraca in costumele populare specifice zonelor lor, in culorile traditionale. La orase tinerii se imbraca in tinute orasenesti, la fete predominand de fapt rozul si rosul - culori traditionale asociate cu dragostea. Nu lipsesc din decorul zilei de Dragobete, cinele romantice și petrecerile din cluburi ; doamnele si domnisoarele trebuie sa se gandeasca insa ca la participrarea la astfel de petreceri, aceste culori vor predomina si de aceea trebuie sa caute alegerea tinutelor si in alte culori dar... cu un trandafir rosu si inimioare roz decorative !
De Dragobete trebuie să ne decoram si casa într-un stil romantic ținad cont de câteva lucruri: culori, lumânări parfumate, abajururi pentru lămpi și lustre care cufundă camera într-o lumină difuză si caldă, muzică de atmosferă. Principala culoare ale iubirii- rosul, poate fi folosit in toate nuantele lui, si rozul, în combinație cu roșu și alb devine chiar plăcut, cu condiția să nu fie folosit în exces. Albul rămâne culoarea purității, deci și a iubirii pure. Pentru un efect romantic, se pot folosi cât mai multe lumânări, de toate formele și culorile; in seara de Dragobete în living, pe holuri si in dormitor trebuie sa fie numai lumina lumânărilor. La masa se pot folosi lumânări puse in sfeșnic sau lumânări roșii în formă de inimă, si de diferite forme și înălțimi pe holuri și de-a lungul pereților în living. Arome excitante precum scorțișoara, vanilia, lavanda, portocala și iasomia, pot complete armonia serii. O seară încărcată de pasiune va putea fi completata cu o muzică adecvată si in surdina, cu Bolero-ul lui Ravel, Sonatele Appassionata și a Lunii de Beethoven, si multe altele, după preferintele indragostitilor. Casa sa fie plină de flori ca o grădină special creată pentru Dv.,cu binenteles tradiționalii trandafiri ca simbol al iubirii, cu frezia, gerbera, iriși, liliac, orhidee, lalele și orice alte flori.
Dragobetele este sărbătoarea dragostei pentru românii de pretutindeni, reprezentând cele mai frumoase obiceiuri străvechi ale poporului roman. Este imbucurator faptul că în ultimii ani a sporit interesul pentru datinile și tradițiile populare și Dragobetele revine acasă, pe plaiurile noastre mioritice, aducând dragoste, bucurii și bunăstare tuturor. Va urez un Happy Dragobetes Day !
Toronto / februarie 2013
|
arh. Ion Constantinescu 2/18/2013 |
Contact: |
|
|