Spectator la o manifestare culturală de exceptie
Fiind in vizita, la fata mea din Mississauga, nici în cele mai optimiste previziuni nu credeam că voi avea sansa să particip la o exceptională sezătoare culturală organizată în Toronto, cel mai mare oras canadian. Amfitrion, Puiu Dumitru Popescu, directorul ziarului-magazin „Observatorul “. Publicatia apare la Toronto si se adresează cu succes tuturor românilor din Canada, de la Atlantic la Pacific.
Evenimentul s-a consumat duminică, 27 ianuarie, pe parcursul mai multor ore, ultimele minute pierzându-se în noapte. Scopul anuntat: acordarea premiilor Cenaclului „Nicapetre“, pe 2012, in memoria unor personalitati roman-- canadiene, unor tineri care s-au remarcat în literatură, artă plastică, învătământ, cercetare stiintifică, muzică, presă etc. Au fost omagiate evenimentele istorice ale lunii ianuarie - ziua de nastere a lui Eminescu si Unirea Principatelor Române, pomeniti cu piosenie românii din Ontario trecuti în nefiintă în ultima vreme si felicitati cei născuti tot în această lună.
Au mai avut loc lansări de carte, vernisaje de grafică si tipărituri originale din perioada 1850- 1945. Secventele muzicale - vocale si instrumentale - au fost interpretate de tineri consacrati. Corala „Armonia“ din Toronto a interpretat piese pe versuri de Mihai Eminescu, precum si Hora Unirii. Eu (si cred că nu numai) am avut parte de încă o surpriză: participarea la sezătoare a doamnei Aura Urziceanu, primită cu multe aplauze, care, din întâmplare, a găsit un loc liber chiar lângă mine. Lansarea cărtii „Din viata unui om oarecare“, jurnal autobiografic semnat de Herman Victorov, a fost un adevărat regal cultural-artistic. Autorul, un bine-cunoscut nume în tara sa natală, România, precum si în cea de adoptie, Canada, s-a întrecut pe el însusi. A cântat, a povestit, a recitat din Eminescu si Topîrceanu. Pentru mine, a tinut să facă o precizare specială: „Si sora mea trăieste la Pitesti“. La cei peste 80 de ani de viata s-a retras din afaceri (dar si ce afaceri! de ordinul sutelor de milioane de dolari), nu înainte de a se autoprezenta urmasilor: „Am fost si bun, si rău, Adeseori, cu modestia strasnic m-am certat, Dar nu am părăsit al muncii front Si-n oastea muncii m-am simtit soldat.“
|
Constantin Florea Simion 1/29/2013 |
Contact: |
|
|