Tinerete fara blazare si speranta fara de moarte
Am cunoscut in Biblioteca Aman, la intalnirea cititorilor cu scriitorul Dan Ionescu, un om calofil, tehnoredactat de natura la dimensiunea si sensibilitatea plantelor pe care le preda in orele de biologie.
Parea fragil ca ele, dar undeva, in ochii patrunzatori si sinceri, profesorul si inspectorul de biologie si scriitorul Viorel Lazar avea duritatea unui bland diamant, mai ales cand era vorba de elevi si zestrea pe care parintii si profesorii lor le-au pus-o in ghiozdan: Planeta Pamant.
Mai ales cand vorbea despre tineri domnul profesor Viorel Lazar devenea de-o tinerete cu ei. Mai ales cand vorbea despre viata si mediu domnul profesor Viorel Lazar devenea un Ghilgames, un Enkidu, un Rege Arthur, un Mester Manole, sau un Zamolxe atent la suferinta firului de iarba. Mai ales cand vorbea si scria despre rostul nostru etern de atotveghetori si atotocrotitori ai Universului omul Viorel Lazar devenea un Demiurg care isi punea in slujba Terrei si oamenilor ei, nemurirea.
Ii citeam in revista timisoreana TIMNEWS povestirile atat de sensibile incat ma miram cum mai pot sa existe pe lumea marilor interese ale raului, atat de omenesti interese ale binelui.
Azi am aflat ca domnul profesor Viorel Lazar a facut o scurta plimbare in cimitir, si a hotarat, prin bunavointa unui cancer la rinichi cu metastaze la plamani sa ramana acolo, ca o piatra la hotarul dintre bine si rau.
Ce a avut si are de spus se pastreaza in memoria tinerilor fara varsta care au citit in sufletul sau.
|
Jianu Liviu-Florian 11/24/2012 |
Contact: |
|
|