Dileme : Haina face pe om ?
Sunt foarte multe proverbe în limba română, câtă frunză si iarbă pot zice, si de o întelepciune adâncă si nu e de mirare că n-i le amintim, ele sunt date si redate de-alungul generatiilor si învătăm de la ele. Titlul de mai sus nee este familiar. Am auzit zicala asta de când am învătat câte ceva, atât depre haină cât si despre om. Si m-am luptat, în anii când colectăm zicale si cimilituri, să înteleg cum o haină poate face un om când stiam prea bine că unchiul meu era croitor si că el era cel care făcea hainele si nu vice-versa. Să concludem acum că aluzia se adresa la faptul că judecăm un om după vestmintele pe care le etalează în societate? Se prea poate, doar că trebuie să facem un atent discernământ si nu să punem toate ouăle într-un singur paner. “Du-te si îmbrăcă-te că lumea, că să arăti că un om” ne îndemnă bună noastră mama.
Într’o discutie cu un coleg de lucru, am adus vorba despre diferiti oameni si diferite feluri de a te îmbrăca. E chestie de gust si de perceptie. Amfitrionul meu mi-a relatat că nu are nici o opinie în legătură cu propria să aparentă si că nu poate schimbă nimic din ceea ce poartă. “Sunt cea ce sunt” spunea el. Unora dintre cei pe care el îi întâlneste le plac, and altii, nu. Sotia lui, o femeie modestă, apăruse într-o rochie de lungimea genunchilor, pantofi negri, cu tocurile nu prea înalte, de parcă erau pantofi de dans, putin prea boită, V-ul bluzei putin prea adânc, dar arăta exceptional, fără că impresia să frizeze ridicolul.
Un negustor de costume de lux are, la televizie canadiană, o reclamă si te asigură, garantând că, imbracandu-te la el, îti va place cum arăti. Dar hai să facem ocolul concetătenilor nostri, oriunde vor fi. Cu greu mai găsesti azi un bărbat într-un costum de haine. La nunti, îi poti numără pe degete. Doar la birouri, acolo unde etichetă le ordonă, (dress for success), ei apar în costume. Altfel, se poartă azi pantaloni de jeans si la lucru, nimic formal, că acasă. Au dispărut pălăriile de paie sau chiar si de fetru si privesti la unii tineri de azi cum poartă pantalonii de jeans, fără curea, mult sub nivelul soldului. Nu mai este vorba de eleganta, ci de decentă. Cum spunea amicul meu, “sunt ceea ce sunt”. Poate că cel mai nimerit ar fi că dictonul din titlul nostru să fie înlocuit nu că haină ar face pe om ci doar că îl descrie cine este, ce hram poartă si cum întelege el să răspândească aureolă ce se creează în jurul sau.
Realitatea tristă este că magazinele de confectii gem de marfa. Rafturile si cuierele sunt pline, dar vânzarea se face la pantaloni de doc, jeans si T-shirts. Coloritul si mozaicul inbracamintei de azi, nu are precedent. Costumele si jachetele de odinioară, devin obiecte de donatii si care si ele zac neatinse în prăvăliile care le adăpostesc. Nici nu poti judecă azi un om după vestmintele sale. Cravata cu ac sau pălăria voalată a doamnei dispar încet-încet si nimănui nu-i păsa de portul altuia pentruca nu noi suntem aceia care dictează moda modernă iar caracterul omului a încetat de mult să fie un obiect de îngrijorare.
Privind pe ecranul mintii vremurilor de odinioară, îmi amintesc de emotiile si grijile pregătirilor de dinaintea unei întâlniri cu fata care ti-a căzut “cu tronc” la inima. Haine noi, curate, cămasă imaculată, pantofii lăcuiti si nu mai pomenesc de frezura. Era un eveniment. Ati avut ocazia să-i vedeti azi pe străzi, perechi tineri, tinandu-se de mâna? El într-un t-shirt căruia nu i-ar strica un spălat cu Tide, pantaloni soiosi, gata-gata să-i cadă la genunchiu, o aparentă de plâns. Ea, cu cercuri pe nas si la sprincene, parcă iesită dintr’un film dubios. Cine a fost omul, cel care a creeat haină asta? Si ce fel de om se ascunde în spatele acestei haine? Ce vină are o haină dacă omul nu e om? Îl poti împodobi în mătăsuri si salbe de aur, îmbrăcă-l la “Dorobantul Stofe Fine” cu o batistută în buzunarul de sus al hainei, dacă nu e om, nimic nu ajută. Pentru că, vorbind de haină, proverbul se referă desigur la înfătisarea si caracterul purtătorului. Ca si într-un alt proverb, tinerii acestia vorbesc cum le e portul si se poartă cum le e vorba.
Thornhil ON
|
Harry Beer 11/19/2012 |
Contact: |
|
|