Dileme : What' s in a name ?
Am gasit de cuviinta de-alungul anilor ca printre lucrurile care se situeaza ca o insemnatate primordiala in aceasta lume, si care preocupa umanitatea ca un prim-ordin, este ceea ce noi numim, acordarea unui NUME. Orice fiinta in lume trebuie sa poarte un nume. Un mare autocamion care strabate deseori soselele principale, poarta o ciudata comerciala identitate “NO NAME”. Dar e doar o pravalie. Oamenii au si trebuie sa aiba, un nume. Orice nume. Chiar si animalele au unul.
Deseori sunt invitat la o ceremonie care se numeste “naming” a unui copilas si ma impresioneaza sarbatorea si grandoarea cu care este impodobita aceasta ocazie. Noul nascut primeste un nume si este supus sa-l poarte pana la o varsta in care are dreptul, in mod legal, sa-l schimbe. Dar sa il poarte cinstit si nepatat e primordial. Importanta acordata acestei ceremonii se oglindeste si in dualitatea aniversarilor. Odata la ziua nasterii si apoi la sarbatoarea onomasticei, a numelui, ca Sfanta Maria, cand toate Marioarele primesc cadouri, flori si felicitari. Si daca ai fost blagostovita cu Maria-Elena, mai sarbatoresti odata. Ca si prietenul meu, Florian-Cornel-Gheorghe, apoi pronumele. Numele e si trebuie sa fie, sacru. Este cerut a fi ca si incrustat in piatra, pe un document, te lupti pentru a-l pastra nepatat si, deseori, merge inaintea ta. Vechiul Testament aminteste acest amanunt cand te indeamna la fapte bune. Lumea aude de numele tau, pozitiv, sau negativ, dupa caz, inainte de a te cunoaste si depinde de noi felul in care suntem amintiti in discutii colective. Ce este in un nume? Vedem doar ca este totul, caracterul nostru, credinta cuvantului nostru de onoare, respectabilitatea intre oameni, solvabilitatea la banca, si la socrii.
Dar, (totdeauna e un “dar”), sunt si exceptii. Imi amintesc, cu cativa ani in urma, si nu doar eu, sunt sigur, de vestitul black pop-singer, “minusculul” Prince. A devenit “star” nu se stie de ce, dar, dintr’o data, a renuntat la numele lui si l-a inlocuit cu gramaticul insemn“?”. Poate si datorita faptului ca asa crede lumea despre el.Un semn de intrebare si nu mai mult. Englezul cantaret Cat Stevens, care la botez a primit cu totul alt nume, a devenit deodata Iusuf Islam si acum se roaga lui Allah. Nu mai departe este si Casius Clay, boxer in apogeu, care s-a blagostovit insusindu-si un nume modern si a devenit Mohamed Ali.(Apropo, Islam condamna si interzice boxul si chiar vizionarea acestui sport). Un atlet amator, Ron Artest, a obtinut de curand binecuvantarea autoritatilor si acum numele lui este Metta World Peace. Cine a urmarit o perioada “Dancing with the stars” a avut ocazia sa cunoasca un dansator. Numele lui? “The Situation”. Si toate acestea nu doar ca porecle. “Actele vorbeste”, cum spunea un mucalit de-al nostru. Nu inteleg ce urmaresc oamenii acestia. Jongleaza cu numele lor, schimba sunetul si nuanta, altereaza dictionarele, si ignora copiii lor, generatia urmatoare, daca schimbarea le va aduce ceva pozitiv in viata. Urmatorul exemplu este un “diamant”. Ne amintim cu totii de vandalismul salbatec ce a avut loc in downtown Toronto unde banditi au dat foc automobilelor, ale politiei in special, au spart vitrinele magazinelor si au furat ca in codru, atacand oameni pasnici. O revolta care se va pastra multa vreme in mintile noastre. In toata invalmaseala asta si lipsa de civilizatie a “rascoalei”, a fost arestat un delicvent. Intrebat de numele lui, acesta, candid, a raspuns, “mister Nobody!” Asa cum auziti. Numele lui, Nobody. S-a opus arestarii, a fost luat pe sus si identificat. Omul a spus adevarul. El si-a schimbat numele in acordanta cu toata fiinta lui. El este un “nimeni”. Este cineva gata sa-i dea un job? Ar fi comic daca nu ar fi adevarat.
Si mai am o dilema. Generatii peste generatii se bucura, unii mai putin, de marea descoperire a dinamitei. Da, dinamita este folosita si in alte scopuri decat distrugerea. Dar este o arma de totala distrugere. Descoperitorul acesteia, suedezul Alfred Nobel, a patentat peste 30 de inventii in armament industrial si a devenit celebru. A incetat din viata la 63 de ani. Eu, personal, nu am nimic impotriva lui si daca nu era el, desigur ca se gasea un altul sa faca omenirii un asemenea cadou. Dar sa blagostovesti Premiul Pacii cu numele lui Nobel, este de-a-dreptul caraghios, daca nu injurios. Cui i se cuvine cinstea decernarii Premiului Nobel pentru aceasta ingeniozitate? Ce este totusi intr-un nume? Noi nu am atins aici decat suprafata lucrurilor.
Thornhil/ oct
|
Harry Beer 10/17/2012 |
Contact: |
|
|