Rugăciunea balonului de săpun
Mai e putin dintr-un acus pe timp fost făgăduit să fie plata la lucrătorii ce-ai tocmit la vie. Cum o să fie Judecata? Hm, tare mă aseamăn, leit parcă-asi fi geamăn, cu-ăl pierde-vară ce-a venit abia la unspe.
Cum se porniră, cârcotasii-n pildă, ca să Te judece, curgându-le din pismă balele ''Uite ce! Cum risipesti paralele!? Nu crezi că-i o sfidare să ne plătesti dintr-un chimir nedrept?'' Si cum se otărau la Tine, aproape gata ca să saie să Te snopească în bătaie!
Dar ce-ai să faci cu mine când tuturor vei face judecată? Ce ai putea să-mi dai? La toate - târzielnic, neisprăvit în toate - lopată si hârlet, cum să-Ti lucrez izlazul de pământ cu un condei si cu un pai? Fi-va cârtire-n gloată ''Om nebun!'' Mi-am pus toată suflarea în cuvânt, nespusul Tău de frumuseti, cu paiul si cu tocul ca să-l prind pe un balon jumate nelumesc, jumate de săpun! La prăsitorii Tăi din vie, clipa s-a spart, de unde mărturie? Cum să mă scap de ei cu-ndreptătiri? Oare să zic de Duhul Sfânt cu aripile roditoare de genuni cum a suflat peste pământ ascunsul început către Cuvânt? Cam tot asa cercat-am aplecat si eu să Te-adun de-o viată-ntreagă, si slovei ca la teză Te-am suflat. Din gândul prea subtire de-omenesc am îndrăznit minunea să-Ti rostesc ca un sticlar.
Stăpâne-al viei nu uita, n-o să te scot dator nici cu-n dinar, ci dă acelui ce Ti-am fost pentru-o secundă - închipuire de săpun, rotundă - măcar un strop din vesnicia Ta adaos clipei mele la cântar.
DE-A BABA-OARBA
''O zi în plus. De ce o frunză lipsă? E dusu-ntreg în dus? Sau numai aparelnic, cum eu mi-s jumătate în eclipsă, cu propriul meu pomelnic.''
Asa gândea-nteleptul, tăgăduind chiar apei pantha rei, dar mai ales închipuirea strâmbă din oglindă cu un străin ce-si netezeste barba.
Cine-a chemat? Copiii? Clopoteii? ''Veniti să ne jucăm de-a baba-oarba!'' Ciuli urechea. ''Oare n-auzi bine? Ascunde-te, sau strigă după mine, că e târziu... Vrei seara să ne prindă?'' îi repetă a doua oară iarba. ''Intinde-te, ca să te leg la ochi, c-asa se joacă baba-oarba.''
Si poate seara l-ar fi prins, dar iarba îl făcu ascuns, acoperindu-l cum sta-ntins cu taina ei de nepătruns.
CREZI C-O SĂ-MI CADĂ STEAUA... ?
Crezi c-o să-mi cadă steaua după plimbarea ultimă sub tei, tăindu-mi numele cu-o dungă, hoteste c-am fugit din catalog? Va trebui să-astepte, cât mă rog, lumina îndărăt ca să-i ajungă.
De unde-ati scos povestea, dragii mei, cu steaua căzătoare? Cum e firesc ca pentru fiecare neghiob cerescul colier ca să-l stirbesti chiar si cu-n bob?
Oh, dacă-ar fi asa, asi regreta de nastere, de umbră, de cuvânt... Dar totusi parcă n-ar strica, gramatical movilei de pământ, ultimul punct să fie pus corect, asa cum mi-am dorit, nu chiar cu-o stea, ci doar de visul ei, abia soptit de primul fulg de nea.
DOGMA FLORILOR DE VISIN
''...si din cer, fără de veste,s-a făcut un vuiet, ca de suflare de vânt ce vine repede.'' (Faptele Sfintilor Apostoli II,2)
Vântul ce veni si ne ispiti spre visine, nu ne-a spus de jertfa lor - petale-amăgite-a zbor! Si nespusu-i greu si doare! Numai albu-a vrut să zboare, desfăcând rotundul, hora, ca să guste cum e ora. Vântule, le-ai spus de rod, dar nimica despre glod. Nu cumva tăcându-l mâlc ai făcut-o cu un tâlc? Cum că firul liturghiei tors în deste doar Mariei de arhanghel pentru hram se va rupe de pe ram? Geaba bati vatalele că s-au dus petalele ce-aveau guler la rochită mesterit de stea în ită. Ce mă doare că ti-s pită vorbei cu cârlig - ispită.
*** Vântul ce veni si ne împofti spre visine, dinspre landul din lacustră zvânt dă lacrimei si-o mustră ''Dor de esti - fii dorului, nu-i râvni si zborul lui, că ascunsă e-n cireasă legea-n lemn, dar si gingasă; punctului, cum e piperul, nu cumva să-i gresesti cerul! Grijă ai, chiar Duhul Sfânt jertfă vrea ca orice vânt!''
ALGEBRA MUNTELUI TABOR
De-atâta aur talantii Tăi mă dor, dar nu pentru frunzisul îngălbenit mă plâng, ci că-s sărac cu duhul, si-i atât de greu...! Cum să răsfrâng, cu fiecare frunză, minunea din Tabor? Oh, pilda nu-i cum ne-nvătase scoala ca-n iarmaroc să facem socoteala, ci-i ecuatia necunoscutelor din lut, cum să le afli si triplu să le-ntorci lui Dumnezeu; necunoscutul tău rodind necunoscut- ergo,acesta-i talantul de-mprumut! Doare bănutul plecatului departe? E doar îngemănarea ta cu altă moarte, si nu ca târgovina de la piată - rublă cu rublă, ci-mprumutându-I moartea, din fabula-ncifrată despre zbor, i-o-ntorci de data asta dublă, c-ai învătat si tu schimbarea Lui la fată după algebra Muntelui Tabor.
DACĂ-ASI FI NOR...
Dacă-as fi nor, sucit cum sunt, neapărat, din când în când asi ninge peste lume colorat.
Îndrăgostit iubitei (ce idee !) din fulg cu fulg i-asi creste-n prag o orhidee - culorile în vraja lor pestrită, din verde spre opal, ca din penită, cu tusuri rare, în tivit ningând poemul de inel neîndrăznit.
Dacă-asi fi nor tot pentru ea, de câte ori asi avea chef asi cuteza sfiala să i-o spun cu un apus - o coadă de păun - ningând ecouri colorate de sidef.
Dacă-asi fi nor mi-ar fi asa usor când vremea ar veni pentru departe! N-asi deranja pe nimeni să mă-ngroape, să-si ostenească mâna pe lopată, ci mi-asi întoarce fata-n altă parte către limanul si capătul de ape, spre fostul din poveste ce n-a fost niciodată... Kitchener,Ontario
|
Dumitru Ichim 10/10/2012 |
Contact: |
|
|