Filarmonica – o nouă stagiune începe
În fiecare toamnă, bucurestenii melomani sunt reinvitati la momentul sărbătoresc al deschiderii stagiunilor muzicale de concerte. La mijlocul primei săptămâni din octombrie, Filarmonica „George Enescu” si-a primit oaspetii, cu un concert aniversar, dedicat marii personalităti dirijorale românesti si internationale George Georgescu, cu prilejul aniversării a 125 de ani de la nastere. Cei care cunosc unele detalii ale vietii artistului, pot acum să-si amintească drumul său pe scenele lumii. Iar la inaugurarea celei de a 127-a stagiuni a Filarmonicii, să adauge mentiunea că, din această istorie a vietii muzicale, în 1920 George Georgescu a dirijat primul său concert bucurestean, devenind cel mai longeviv director al prestigiosului ansamblu simfonic ce-i datorează în mare măsură renumele în tară si peste hotare.
Este impresionantă ideea de a asocia numele maestrului cu programul unui început de stagiune si operele Titanului muzicii clasice, Ludwig van Beethoven. Am putut astfel asculta, în deschiderea celor două seri muzicale de joi si vineri, Fantezia pentru pian, cor si orchestră op. 80, având la pupitrul dirijoral pe Horia Andreescu si, ca solist, pe Marele pianist român Valentin Gheorghiu.
La începutul carierei sale, în luna aprilie 1943, artistul debuta pe aceeasi scenă, acompaniat de orchestra Filarmonicii bucurestene, în Concertul nr. 1 de Ludwig van Beethoven, sub bagheta maestrului George Georgescu,. La împlinirea a aproape sapte decenii de activitate interpretativă, Valentin Gheorghiu revenea acum în fata publicului, în aceeasi conjunctură, amintindu-si de muzica lui Beethoven si de arta lui George Georgescu. Strălucitor si ferm în interpretare, Valentin Gheorghiu a fost primit de publicul sălii Ateneului Român cu impresionante salve de aplauze, dovadă incontestabilă de pretuire si admiratie din partea ascultătorilor.
Cu Simfonia a IX-a în re minor George Georgescu a marcat numeroase momente de glorie ale carierei sale si vietii muzicale românesti. Pentru impresia de neuitat a momentului, capodopera a răsunat sub gestul energic al lui Horia Andreescu, conducând orchestra si corul Filarmonicii (maestru de cor Ion Prunner), precum si cvartetul solistic cu voci încă putin cunoscute publicului. Întregul evenimentului promite, în traditia institutiei, derularea unui repertoriu elevat, atrăgând o binemeritată prezentă a celor ce consideră Filarmonica „George Enescu” si Ateneul Român drept inima muzicală simbolică a tării.
|
Grigore Constantinescu 10/7/2012 |
Contact: |
|
|