Muzeul Tăranului Român, atracţie turistică recomandată de New York Times .
Muzeul Tăranului Român din Bucuresti se numără printre atractiile turisitice recomandate de cotidianul New York Times, care prezintă succint exponatele muzeului si recomandă vizitarea expoziţiei "Ciuma" si a magazinului de suveniruri adăpostite în clădirea de pe Soseaua Kiseleff.
Ocupând o clădire de la începutul secolului XX, care poartă semnătura arhitectului Nicolae Ghica-Budeşti, Muzeul Tăranului Român adăposteste mobilier, utilaje agricole, costume, crucifixe, tapiserii, textile si câteva icoane foarte frumoase, scrie The New York Times, citat de Mediafax.
În mod surprinzător, o mare parte din aparent primitivele echipamente tehnologice de la primul etaj al muzeului sunt în continuare funcţionale si, alături de multe alte obiecte păstrate pe acelasi nivel al muzeului, ilustrează stilul de viată al comunitătii rurale românesti, se mai spune în materialul postat pe site-ul cotidianului.
Publicatia aminteste si faptul că, în timpul perioadei comuniste, clădirea a găzduit Muzeul Partidului Comunist Român, a Miscării Revoluţionare si Democratice din România.
Astfel, în drumul spre iesirea din Muzeul Tăranului Român vizitatorii nu trebuie să rateze expoziţia de la subsolul clădirii, consacrată acelor vremuri, unde "mirosul de naftalină vine să completeze atmosfera care aminteste de colectivizarea din perioada comunistă, pusă în evidentă si prin prezenta a numeroase busturi neatractive ale lui Lenin".
Intitulată "Ciuma", expozitia este "un memorial al durerii si al rănilor pe care colectivizarea a produs-o în universul tărănesc".
În mod ciudat, exponatul principal este un birou (de la care a fost exercitat controlul asupra tuturor în respectiva perioadă), "ornat" cu coji de nucă si coji de ceapă.
Publicaţia The New York Times le mai dă un sfat vizitatorilor: să nu rateze magazinul de suveniruri de la Muzeul Tăranului Român.
Muzeul Tăranului Român a fost înfiintat în anul 1906, în baza unui Decret Regal semnat de Regele Carol I, sub denumirea de Muzeul de Etnografie, de Artă Natională, Artă Decorativă si Artă Industrială, potrivit site-ului institutiei.
|
Observator 8/24/2012 |
Contact: |
|
|