AFM – American Film Market 2012
HOLLYWOOD, California – Iata ca ciclul comercial mondial al Industriei Cinematografice incepe din nou, depinzind de modul in care sint percepute interesele cineastilor, sau mai bine zis, al distribuitorilor de filme de lung metraj. Dupa cum plata taxelor anuale in general se incheie la 15 Aprilie, asa si cu ciclurile comerciale al fiecarei industrii. In cazul prezent, acest noe sezon incepe, cu Toronto Film Festival in fiecare Septembrie, si continua cu American Film Market (AFM) care are loc in Santa Monica, California, in luna Noembrie. Unii ar argumenta ca acest ciclu comercial incepe in Februrie odata cu Festivalul Filmului de la Berlin, dar acestia nu-si dau seama, sau nu tin cont ca, incepand cu Toronto si Santa Monica, vartejul competitiei de lansare a fimelor ia in consideratie filmele finite si lansate in anul precedent ca momeala, dar si filme care nu s-au vandut pentru teritoriile respective si in anii precedenti. Sa nu confundam insa, piata „zarzavagiilor” de filme cu cea a premiilor artistice de excelenta anuala, care se dau in jurul lumii in cepand cu renumitele Golden Globes in Ianuarie si Oscar in Februarie. Este drept, ca aceste premii atrag atentia calitatii filmelor alese sa concureze si care atrag atentie si la valoarea unui film din punct de vedere publicitar cat si la casa de bilete, asa ca tot Americanii sint cei care au realizat cu ani in urma - ca si la ori ce taram comercial - filmele nu sunt numai o manifestare culturala dar si foarte comerciala dat fiind aportul banesc adus locatiilor unde se filmeaza si care se ridica la milioane de dolari ce raman in populatia bastinasa (hoteluri, mancare, transport, artizanat, mina de lucru, etc.) in plus de salariile profesionistilor care turneaza filmul. Din cauza aceasta, orase, judete si tari si-au format Film Commissions – unele chiar foarte puternice ca cea din Canada - care incearca sa atraga in plus pe cineastii din lume sa vina la ei sa turneaze si nu altundeva.
Ca atare, asa dupa cum Oscar-ul este considerat ca premiul olimpic al Industriei Cinematografice, asa si renumitul American Film Market dupa care s-au orientat si altii in Europa si Asia, care au atras marile Studiouri si firmele producatoare sa-si trimita echipele de vanzatori la aceste piete internationale unde sa poata viziona inaintea tuturor - cu exceptia Presei care vede inaintea tuturor - filmele care le-ar conveni sa le preia pentru tara lor, sau in combinatie pentru Regiunea in care se afla cum ar fi nu numai Romania dar Europa de Est. Aceasta dat fiind costului de achizitionare a drepturilor de distributie respective. Cu alte cuvinte, nici mai mult dar nici mai putin decat targuri comerciale de filme. Dat fiind aglomeratia crescanda al cineastilor si al acestor distribuitoti de filme care vor sa-si vada filmele distribuite pe rena internationala si care n-au fost satisfacuti cu expunerea publicitara la Festivaluri, au aderat sa se intruneasca ca la ori ce targ international de mostre. Ca atare, AFM si-a castigat reputatia unui munte Olimpic de la care se preling celelalte targuri mari de filme mentionate mai sus care includ mai recent pe cele din Africa si AbuDhabi/Dubai lansate mai recent, psihologia comerciala fiind ca atragand distribui-torii de filme, spera nu numai sa ofere ceeace ori ce targ international poate oferi dar care atarag de multe ori si cineastii respectivi ca sa-si poata da seama cat de atragatoare ar fi circumstantele daca si-ar turna filmul urmator la ei. Cu toate acestea, targul oferit de American Film Market din Santa Monica, California, este organizat aparte decat alte targuri comerciale internationale in spatiiile uriase oferite de cladiri, sau mai bine zis, hambaruri imense unde zeci de mii de oameni se pot perinda sa viziteze stand-urile inchiriate de reprezentantii firmelor respective.
AFM a preferat, insa, sa ofere o organizare mai intima, cum este preluarea hotelului Loews din Santa Monica care are sute de camere in cadrul celor opt etaje. Fiecare camera, sau doua una linga alta, sunt inchiriate de firma de filme respectiva care e inarmata cu un ecran digital unde cei interesati pot viziona filmele lor recente si a caror drepturi sunt impartite pe teritorii. Ba mai mult, ofera si o iesire la plaja Oceanului Pacific cat si un bazin de innot pentru cei care vor sa se recreeze in cadrul turului de forta de cca. 10 zile. Ba mai mult, AFM si-a extins aripile si la hotelurile alaturate, orasul Santa Monica fiind unul din resorturile turistice din Sudul Californiei, o tinta in plus de atragere a participantilor la tirg.
In plus, organizatorii lui AFM au initiat si incadrat conferinte cu specialisti din toate categoriile de afaceri conectate de necesitatile producerii unui film, cu participanti chiar din sinul industriei si al caror succese pot fi ca si niste lectii de specialitate cum ar fi, de ex, un cineast sa-si aleaga subiectul, sa-si pozitioneze filmul, sa-l organizeze ca, eventual, finantatorii sa intre in joc.
In felul asta, parcticipantii isi pot da seama de ultimile avansuri sau schimbari ale Industriei Cinematografice internationale, pe baza informatiilor si comentariilor putind sa isi formeze parerea lor personala cu privire la ce se pot astepta pe viitor. In felul asta, aflind ce ii atrage pe spectatori din teritoriile lor, isi pot formula suma de care dispun sa cumpere drepturile de distributie si deci sa castige mai bine decat in anii precedenti sau in competitie cu cei care se sbat pentru acelas lucru.
Cu toate ca la AFM sau alte tirguri asemenatorare nu se pot face transactii de co-finantare a unui film sau serii de filme, se poate totusi avansa cunoasterea si bonitatea pietii respective ca afacere, pe cand la Festivalurile de Filme atentia este data calitatii regizorale si al actorilor respectivi. Adevaraul este ca daca nu exista o poveste unica jucata si regizata bine, filmul nu are succes mare de distributie. Pe de alta parte, exista si a doua linie de bataie unde filme cu bugete mici persista sa concureze tamai pentru ca in afara de subiecte deosebite si bine jucate daca au norocul sa fie si bine regizate, pot concura la consideratiile bugetare unde e vorba de un film mai mic. Adevarul este ca in acest mod se pot castiga bani mai repede decat de la un film mai mare – subiectul fiind magnetul principal. In acest mod, putem spune, este dinamica pietii filmelor care se pot descsoperi la aceste targuri ca AFM si care in tot formeaza categoria de inteligenta comerciala care sa permita investorilor sa–si ia riscurile de rigoare ca la oricare alta afacere. Numai ca la manufactura sau imobiliare ei pot pune mana pe obiect sau caramida, pe cand la filme totul e intangibil pana cand sunt puse pe piata de divertisment care vinde bilete.
Lansat de MPAA – Motion Pictures Association of America - si dat fiind succesul comercial atragand cat mai multi participanti in fiecare an, organizatorii lui AFM sunt solicitati din ce in ce mai mult sa consulte lansarea sau organizarea unor asemenea targuri in strainatate dat fiind beneficiul de a atrage si incuraja cineastii noi pentru care oricind se poate gasi un loc, dat fiind cerintele spectatorilor din jurul lumii. Dar fara a fi educati de cum merg afacerile cu tipul de filme si distribuire, nu se poate desvolta mai nimic fara educatie comerciala. Ce folos ca India, Nigeria si China turneaza sute de filme pe an dar care sunt vizionate numai de localnici? E numai recent, datorita eforturilor unor targuri internationale ca AFM, ca filmele lor conditionate conform cerintelor si practicei globale, incep sa fie distribuite si vizionate de marea masa atat la cinematografe cat si la TV sau DVD, dublate sau cu subtitluri traducand dialogurile in limba rspectiva.
In concluzie, nu putem decat sa urmarim si sa ne orientam in ceeace priveste privilegiul de a vedea un film la cinema pentru care se face o publicitate mai mare sau mai mica, dar care depinde totusi de comunicarile si opiniile verbale, nu atat ale criticilor dar si a celor care le-au vizionat. Pe de alta parte, opiniile altora pot si ele sa fie gresite, depinzand de cultura si mentalitatea spectatorului si deci, poate tot e mai bine sa avem parerile noastre personale ca sa nu cadem in plasa! Deci, va urez o vizionara placuta!
|
De la Ray Arco, corespondentul nostru din Hollywood 8/21/2012 |
Contact: |
|
|