Cinstirea patriei
Numai în cuvinte, patria nu este îndeajuns respectată, ci doar simtirea si faptele o pot dovedi. Vorbind româneste, în limba lui Eminescu, nu uiti că respectul poate fi arătat numai prin expresia decentă, fără stridente, oglindă a gândului frumos si curat. A cinsti patria înseamnă să iubesti, să ocrotesti, să duci mai departe, atât în spatiu, cât si prin generatii, valorile patriei. Prima este dulcea limbă românească.
Albastru, galben si rosu, culorile ei, să-ti fie căpătâi si pavăză, motiv de mândrie în fata altor culori, fie că e vorba de afirmarea statorniciei, vesniciei, existentei, fie că, în concertul mondial,sunt competitii ale păcii, de muzică, stiintă, medicină, educatie, sport, cultură. Stema, cu simbolurile regiunilor românesti istorice, îti evocă deopotrivă întinderile de ape, păduri, munti, lunci, dealuri, ogoare, si rădăcinile istorice, cetătile statorniciei, podurile peste fluviu, leul victoriei, bourul libertătii, vulturul regal sau domnesc. Dacă percepi melodia care scaldă plaiul natal, vei deslusi, în imnurile românesti, atât cutezanta întru neatârnare a unor înaintasi destoinici,cât si sentimentul apartenentei la eternitatea unui neam înzestrat si binecuvântat.
Adaugă la dorinta individuală de emancipare, care duce, implicit, la emanciparea natiunii, talentul de a stăpâni alte limbi ale Europei, la care patria română a aderat formal, căci am fost dintotdeauna aici. Apoi, aăturarea la tricolor a drapelului bleumarin, cu cercul celor douăsprezece stelute galbene. Si Simfonia a IX-a a lui Ludwig van Beethoven.
Astfel, vei avea imaginea reală si ideală a patriei de astăzi. Astfel, vei sti să cinstesti valorile patriei, să respecti demnitatea umană, libertatea, democratia,egalitatea, statul de drept si respectarea drepturilor omului, inclusiv ale minoritătilor, să fii tolerant si drept, solidar cu semenii si adept al egalitătii dintre bărbati si femei. Astfel, vei fi o fiintă armonioasă, care să sustină munca, progresul, pacea.
Astfel, îti vei cinsti patria.
|