Pictorul canadian Ian Leventhal
Dupa podoabele delicate ale primaverii, orasul a inlocuit spuma alba a florilor de mar si exuberanta magnoliei si a liliacului, cu frumusetea verii, implinita in verdele copacilor si in florile multicolore ce ii impodobesc parcurile.
... Am admirat mereu frumusetea spatiilor verzi din Toronto, precum si grija cu care ele sunt pastrate si infrumusetate de la an la an, si am pastrat deopotriva in suflet si o umbra de tristete la gandul ca orasul meu natal - prima si vesnica mea dragoste - Bucurestiul, nu a izbutit sa scuture praful ce l-a acoperit in anii uitarii si sa isi recapete aspectul romantic pe care l-a avut candva, de mic Paris.
Revenind insa la Toronto, ochiul fermecat de frumusetea si abundenta parcurilor si a gradinilor acestui oras este tentat poate sa treaca uneori cu usurinta peste ceea ce si omul a realizat, in incercarea sa de a desavarsi aspectul locului unde traieste: sculpturi, picturi murale etc., ce se pot intalni pretutindeni in megacity.
Una dintre aceste lucrari, cea la care ma voi referi aici, a aparut relativ recent in zona unde locuiesc. Este vorba de lucrarea realizata pe zidul de sustinere a autostrazii 401, la intersectia strazilor Bathurst si Wilson. Ca multe astfel de opere murale, si aceasta a aparut din initiativa primariei de a infrumuseta o constructie utila din punct de vedere al ingineriei, dar care nu se armoniza estetic cu frumusetea parcului din apropiere (aceste intiative ale primariei sunt concretizate in diverse programe precum “Clean and Beautiful City” sau “Grafitti Transformation Program” - un program care urmareste curatarea zidurilor de grafitti si reorientarea talentului tinerilor care le-au creat catre alte forme de exprimare artistica).
Giganticul esafodaj cenusiu a fost acoperit, cu rabdare si daruire, cu o minunata pictura murala executata de catre artistul Ian Leventhal, in colaborare cu un grup de entuziasti. Astfel, peluza micului parc de la intersectia strazilor Bathurst si Wilson pare a se prelungi si integra in peisajul zugravit de catre artist, si este dominata de cerul de un albastru viu ce intregeste opera la partea superioara a podului. Lucrarea a fost dezvelita in iunie 2006 si prezinta puternice similaritati cu operele pictorului neoimpresionist francez Georges Seurat, maestru al pointillismului: “La scaldat, Asnières” si “O duminica de vara pe insula Grande-Jatte”.
Artistul Ian Leventhal, nascut in anul 1951, in Toronto, este renumit pentru lucrarile sale murale, care impodobesc diverse spatii comerciale, restaurante, hoteluri, bibioteci, mall-uri, cafenele, scoli, spitale si banci. El si-a legat numele de lucrarile executate in reteaua de cafenele “Second Cup”, pentru care a fost premiat.
|
Eliza Ghinea 5/28/2012 |
Contact: |
|
|