‘’Haideti să dăm viată’’ : Apel pentru Registrul public de donatori neînruditi.
Ma numesc Florin Cioară, am 61 de ani si împreună cu sotia mea Georgeta si cu fiul nostru Marius locuim în orasul Québec. Marius are vârsta de 35 de ani, este informatician si lucrează pentru Revenu Québec. În luna ianuarie 2012 a dat peste noi un necaz foarte mare. L-am internat pe Marius la spital fiind într-o stare foarte gravă. Timp de aproape 10 zile nici un doctor nu a putut să ne garanteze dacă o să scape cu viată, fiind considerat un pacient într-o situatie foarte critică. A fost diagnosticat cu o boală de sânge foarte rară si foarte gravă. A început imediat un tratament de chimioterapie foarte intens si după 5 săptămâni au reusit să înfrâneze boala si să-l stabilizeze. Dar pentru faptul că doctorii nu pot garanta vindecarea completă a bolii prin chimioterapie, el are nevoie neapărat să i se facă un transplant de măduvă osoasă sau de celule stem (cellule souche, stem cell). Doctorii ne-au întrebat de ce origine suntem, ca să caute donatii în tara respectivă, dar din păcate România nu face parte din ‘’Registrul public de donatori neînruditi’’, care este un registru international.
Din această cauză suntem nevoiti să apelăm la toti românii care sunt stabiliti în Canada, USA, Europa si Australia, ca să se înscrie ca donatori potentiali în registrele tărilor respective unde locuiesc. În acest moment, Marius este în asteptarea unui donator compatibil de aproape 3 luni de zile si continuă să facă tratamentele de chimioterapie. Datorită faptului că în acest registru nu sunt prea multe persoane înscrise ca donatori potentiali, sansele lui ca să găsească pe cineva compatibil, la ora actuală, sunt de aproximativ 1 la 350 000. Noi, părintii, nu suntem compatibili decât cu 50%, deci noi nu putem să-i dăm.
În Québec, registrul în franceză se numeste ‘’Registre des donneurs de cellules souches’’, este controlat de Héma-Québec si puteti să vă înscrieti direct pe site-ul lor la adresa următoare : http://www.hema-quebec.qc.ca/donner/index.fr.html, iar în engleză este ‘’Stem Cell Registry’’ la : http://www.hema-quebec.qc.ca/donner/index.en.html. De asemenea mai există posibilitatea să mergeti si să dati sânge si în momentul când completati formularul să bifati si rubrica de donator potential de celule stem sau de măduvă osoasă (la alegerea dumneavoastra). Héma-Québec, pe site-ul lor, acceptă donatori între 18 si 35 de ani si nu înteleg de ce. Poate că în momentul în care mergeti să dati sânge, în formularul acela nu este specificată nici o limită de vârstă.
Pentru celelalte provincii canadiene mergeti pe adresa de mai jos si clicati pe provincia respectivă : http://www.bloodservices.ca/centreapps/internet/uw_v502_mainengine.nsf/page/DonorClinicLocations?OpenDocument. Provinciile engleze acceptă donatori până la 50 de ani.
Pentru Statele Unite adresa este următoarea: http://marrow.org/Join/Join_the_Registry.aspx. Americanii acceptă înscrieri până la 60 de ani.
Pentru Australia : http://www.abmdr.org.au/dynamic_menus.php?id=1&subid=1&menuid=17&mainid=1&ssid=1
Suntem doi părinti disperati care vă imploră să-l ajutati pe Marius si nu numai pe el, ci pe toti tinerii care asteaptă o grefă de celule stem sau de măduvă osoasă. Cu cât numărul donatorilor creste cu atât sansele bolnavilor de a rămâne în viata sunt din ce în ce mai mari. De aceea vă rugăm să transmiteti acest mesaj la toate rudele si la toti prietenii dumneavoastră (chiar si dacă nu sunt români), pentru ca să faceti cunoscută existenta si necesitatea acestui registru, care pentru foarte multi este ultima sansă.
Nu cerem bani, doar solidaritate si fraternitate la mare necaz. ‘’Haideti să dăm viată’’ acum, în preajma sărbătorilor de Pasti !
Domne ajuta ! Familia Cioară (418) 622-2305 florin.cioara@videotron.ca
|
Florin Cioară 4/12/2012 |
Contact: |
|
|