Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002


Orizonturi Canadiene




1. Old Man Winter

Prognoza din toamna a fost confirmata. Am avut o iarna grea in Toronto.
In Ianuarie a fost de doua ori mai multa zapada decat media multianuala.
In plus, a fost ger si vant continuu, adica iarna canadiana din plin. In princi- piu, lumea pe aici este pregatita mental pentru aceasta imprejurare familiara. Ma rog, pana la un punct! Canada, Marele Nord, cum a mai fost numit in admiratie acest maret spatiu continental de catre cei care stau la caldura si privesc pe harta, este o tara nordica in adevaratul inteles al cuvantului, adica este un dominion al iernilor strasnice, al viscolelor ostile si al gerurilor. Dar, cum am mai avut ocazia sa scriu aici, oamenii tarii nu sunt decat partial impacati cu aspra natura canadiana. Toti sunt orientati psihologic spre sud, spre zone mai insorite si mai omenoase, si viseaza in secret concedii la soare si bai intr-o mare calda!

2. Climat politic advers

Despre oamenii politici se spune ca prima lor calitate este sa aiba noroc,
adica bafta chioara mai pe romaneste. Si este exact ceea ce se pare ca ii lip- seste lui Paul Martin, noul prim ministru federal. Tocmai cand credeam ca am scapat de furtunile iernii, s-au pornit ca din senin furtuni politice neba- nuite si foarte sacaitoare, care au potentialul sa deturneze promitatoarea agenda politica federala pe care o intrevedeam la inceputul anului. Scandalul programelor de sponsorizare din Quebec ar fi trebuit sa izbucneasca in Noiembrie trecut, dar fostul prim ministru, Jean Chretien, sesizand situatia a inchis sesiunea parlamentului, si deci compromitatorul raport al Controlorului General a trebuit sa astepte deschiderea noului parlament, pentru a putea fi depus, cum cere traditia, in parlament. Deci, vechiul guvern, responsabil pentru scandal, a pasat raspunderea noului guvern. Iar Paul Martin, noul prim ministru, care constient de aceasta manevra si de reactiile negative ce vor izbucni, trebuia sa fie bine pregatit sa faca fata situatiei, a aparut ca surprins de evenimente, si a tratat acest dosar delicat in mod evident gresit. Sinceritatea in fata inamicilor, politici sau de alt fel, nu a fost nicioadata o tactica de succes. (Amintiti-va cele spuse in aceasta materie de catre Winston Churchill, un luptator redutabil, si anume ca: “Your enemies tell nothing.”)
Oricum, despre noul prim ministru federal sa speram ca va dovedi, cel putin, competenta si ca va fi mai bine inspirat in actiunile viitoare.




3. Perspective generale

Alegerile de anul acesta din Canada, din America si din Romania sunt influentate mult de evolutia diversilor factori dominanti locali. In Canada,
de scandalul sponsorizarilor din Quebec, in America de starea economiei si de nivelul somajului, iar in Romania, acolo cred ca partidul la putere are un control deplin asupra situatiei politice si a perspectivelor electorale, astfel ca nu exista nici un factor dominant care sa poata influenta rezultatul alegerilor.
In mod obisnuit am putea sa ne asteptam ca, dupa consumarea alegerilor si implicit si a pasiunilor aferente, sa se deblocheze odata cu situatia politica
si “environmentul” economic, si ca va urma o perioada de crestere economi- ca stimulata acum si de certitudini politice. Dar cine mai poate garanta astazi evolutiile viitoare ? Evenimente neasteptate pot schimba radical situatia de la o zi la alta. Este o caracteristica a acestei lumi, non-ideologica si post-modernista in care traim.
Sa fim, deci, pregatiti cel putin mental, si daca se poate si ca organizare, pentru o lume in mod imprevizibil schimbatoare.

Pe data viitoare,

Mihai A.Semedrea

Toronto, 1 Martie 2004


PS. Mood-ul general, la sfarsit de iarna si sub auspicii politice neprietenoase, ca sa nu zic adverse, nu este foarte optimist. Sa ne regasim, deci, tonusul intelectual tot in domeniul culturii, al celei romanesti din care provenim, si al celei canadiene in mijlocul careia traim, totusi.







Mihai Semedrea     3/4/2004


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian