Victor N. Popp - avocat, numismat si colectionar de arta
Victor N. Popp s-a nascut la 17 decembrie 1885 la Craiova, fiind fiul lui Nicolae T Popp bancher, proprietar si deputat liberal in colegiul I Dolj. A urmat scoala elementara si liceul la Craiova,iar intre 1904 si 1909 facultatea de drept la Paris. Dupa obtinerea licentei in drept a fost avocat in Baroul Ilfov pana in 1927 cand s-a transferat la Barul Dolj ,iar in 1926 devine deputat in parlamentul Romaniei. Este fondator si membru in Comitetul Societatii Numismatice Romane si colaborator la buletinul societatii. In 1934 impreuna cu arheologul C.S.Nicolaescu-Plopsor a organizat, la Craiova, al II-lea congres de arheologie
Victor Popp a colaborat la Revue de Sciens et Legislations Financiare de Paris si la Buletinul Societatii Numismatice Romane,unde a publicat studiile:Monedele si medaliile lui Cuza Voda, Monedele barbare din Adancata de Jos , Primele bilete de banca in Romania, Catalogul medalilor romanesti etc. Opera sa cuprinde urmatoarele lucrari: Cateva cuvinte; Constatari; Noi contributiuni in chestiunea agrara; In preajma noii reforme agrare; Strigatul Plugarului. In timpul studentiei la Paris s-a imprietenit cu sculptorul Constantin Brancusi, de la care a colectionat 6 lucrari fiind al II-lea colectioner al operelor lui Brancusi dupa americanul John Quinn Victor Popp isi incepe activitatea de colectionare a operelor lui Brancusi in anul 1905 cand la loteria organizata de Asociatia Studentilor din Paris lozul cel mare lucrarea "Orgoliul" a fost achizitionata de studentul Victor N Popp. Om cu dare de mana in acelasi an Victor Popp il va ajuta cu bani pe Brancusi sa-si mute atelierul din micuta camera din mansarda din Place de la Burse nr 10,in imobilul din rue Dauphine nr 16, nu departede locuinta lui Theodor Pallady. Drept recunostinta pentru gestul fratesc al studentului doljean, Brancusi ii va trimite de aici inainte lui V.Popp fotografiile operelor lui indicandu-le denumirea si insotindule de scurte mesaje de prietenie. Cea mai mare parte a corespondentei Brancusi-Popp se va pierde in urma confiscarii bunurilor lui Victor Popp de catre guvernul dr Petru Groza. In anul 1906 Victor Popp achizitioneaza a doua lucrare a lui Brancusi "Copilul" (versiunea din bronz),cu ocazia tombolei organizate la Bucuresti de pictorul Stefan Popescu pentru a-l ajuta cu bani pe Brancusi. Celelalte lucrari ale lui Brancusi ajunse in colectia Victor Popp au fost:"Supliciul"(1908), "Torsul", sculptura in marmura alba a fost daruita de Brancusi in 1910 cu ocazia cu ocazia casatoriei lui Victor Popp."Sarutul"sculptura in piatra a fost cumparata in 1911, iar ultima lucrare achizitionata de Popp a fost cea intitulata "Cap de baiat" Colectia lui Victor Popp a fost recuperata de la Ostroveni in anii 1949-1950 de prietenul sau C.S. Nicolaescu-Plopsor care era atunci directorul Muzeului Olteniei. 4 lucrari ale lui Brancusi din colectia V.Popp se afla acum la Muzeul de Arta din Craiova si anume; Orgoliul, Sarutul, Torsul si Cap de baiat, iar celelalte doua lucrari "Copilul" si"Supliciul" se gasesc la Muzeul National de Arta din Bucuresti. De retinut ca din lucrarea Torsul a fost gasit decat un fragment , iar "Sarutul" a fost gasita pusa greutate pe putina de varza la un vecin al conacului Popp. Celelalte colectii ale familiei Popp: tablouri ale lui Luchian,Grigorescu , E.Stoenescu, sculpturi ale lui Corneliu Medrea o valoroasa colectie numismatica si o colectie de costume populare romanesti pasiune a sotiei lui Victor Popp, nu au mai putut fi recuperate.
Desi Victor Popp a fost un sustinator al improprietaririi taranilor si a ajutat multi oameni saraci, regimul comunist l-a arestat pe Victor Popp si apoi i-a stabilit domiciliu fortat in c Craiova. In 1948 iau fost confiscate toate proprietatile, conacul de la Ostroveni a de venit sediu de C.A.P.,astazi este in paragina, casa din Craiova din str Mihai Viteazul a fost sediul Baroului Dolj, acum in stare de degradare,a fost nationalizata si casa din Bucuresti din str. Al.Donici. Exclus din Barou,fara pensie a fost nevoit sa lucreze ca muncitor in constructii.
Victor Popp a murit in saracie intr- o camera cu chirie in strada Stefan Gheorghiu nr 10 din Craiova in noiembrie 1955, iar sotia sa Florica Popp a locuit dupa decesul lui la o veche prietena din Bucuresti.
|
Stefan Vasile 2/28/2012 |
Contact: |
|
|