Aniversări, evenimente, aprecieri, la întâlnirea cenaclului Nicăpetre, de pe lângă revista Observatorul - din 29 Ianuarie a.c.
În jur de 250 de prieteni au ales ca duminică 29 Ian. - o zi geroasă si cu ninsoare în Toronto, să participe si să aniverseze evenimente ale lunii Ianuarie, să omagieze personalităti, să fie parte la concerte de muzică sau recital de poezie, să intervină cu discutii interesante si folositoare.
Ca în fiecare an, în Ianuarie, membrii acestui grup oferă premiile celor care s-au remarcat anul trecut. Pentru anul 2011 au fost oferite si acceptate premiile : . - Premiul pentru model de comportament, competentă si personalitate - a revenit doctorului Tudor Dăbuleanu din Toronto ; . - Premiul special pentru artă, în memoria lui Nicăpetre - a revenit tânărului artist plastic Bogdan Luca, de la Art Galery of Ontario ; . - Premiul pentru stiinte exacte, în memoria Prof. George Isac (valoare recunoscută în lumea matematicii canadiene) - a fost atribuit Prof.Dr. Dorin Ghisa de la York University - Department Mathematics ; . - Premiul pentru literatură, în memoria scriitorului din exil Aurel Sergiu Marinescu - a fost atribuit lui Gavril-Iuliu Morariu din Naramata BC, pentru cartea " Soft tales from refuge camp ".
- Premiul pentru promovarea traditiilor, în memoria omului de cultură Mihai Rădulescu - a fost oferit lui Dimitrie Grama ; . - Premiul pentru valori muzicale - a fost oferit lui Angela Stoită, solistă de muzică usoară si clasică, din Toronto ;
- Premiul tineretii si perspectivei - a fost oferit Monei Voiculescu, ex presedinte al studentilor români de la University of Toronto, initiatoare a grupului pentru tineri " Ceva Românesc ";
- Premiul pentru eseu - tânăr jurnalist, a fost atribuit lui Cristian Medelean din North York, Toronto. N.N. Premiile nu au suport financiar ; celor prezenti le-au fost oferite cărti, diplome si lucrări de artă realizate de artistii plastici din Toronto – Ortansa Moraru si Florin Hategan.
- Au făcut prezentări ale evenimentelor si personalitătilor lunii Ianuarie : Maria Cecilia Nicu , Eliza Ghinea, Dumitru P. Popescu. . - Au fost proiectate imagini - document din viata si opera lui Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale si Nicăpetre. . - Despre necesitatea învătării si păstrării limbii românesti, a vorbit Minodora Grigorescu de la Scoala Românească săptămânală din Toronto. . - Despre rolul si apărarea povestii , sfaturi pentru bunici si părinti în cresterea copiilor, a vorbit Adriana Gheorghiu. . - Despre proiectul " Memoria ", în care să fie implicati si veterani români din Canada, a vorbit Oana Baboi de la Insitutul Historica Dominion din Canada. . - Personalitti si locuri istoice ale Canadei, în montaje fotografice, au fost prezentate de Dana Mateescu.
- Despre rolul si conservarea cărtii in lumea de azi, a vorbit scriitoarea Anca Sîrghie, venită de la Michigan.
- A fost prezentat recentul volum de poezii " A treisprezecea carte ", autoare Lia Ruse din Montreal.
- O expozitie interesantă de pictură a avut Mihai Teodor Olteanu, "pictorul revolutiei de la Timisoara", aflat în vizită la copii, în Toronto. . - Cărti si reviste sosite la Observatorul au fost puse la îndemâna celor prezenti.
Partea muzicală a întâlnirii a fost sustinută prin : . - recitalul de pian al doctorului Dan Petrescu din Toronto ; . - recitalul de vioară al elevei Mădălina Amăriutei din Newmarket ; . - corul Athenaeum din Toronto . - formatia de ghitare (Andrei Mera, Vlad Ionescu, Dan Predescu)
- solist vocal Victor Cocuz
. Organizator si moderator al întâlnirii a fost Dumitru Puiu Popescu, editor al revistei Observatorul.
N.B. Întâlnirile organizate de grupul de la Observatorul, nu sunt sponsorate de organizatii guvernamentale sau particulare.
|
Dumitru Constantin 1/30/2012 |
Contact: |
|
|