Dileme : Noroc - Luck
Tare e bine sa fii norocos ! Daca ai noroc in viata, ai de toate, Mai bine un dram de noroc, decat un pumn de parale, spuneau desteptii de acum cinci decenii. Si toti uitam ca doar norocosii au noroc. “Fa-ma mama cu noroc/ Si m-arunca-ma in foc”/ Pana cand “materialismul dialectic” ne-a bagat in cap ca norocul este o conceptie burgheza, ca nu exista noroc ca notiune si ca doar noi insine ne facem sorocul. Dar alti, mai sceptici si poate cu un iz de pesimism ne invata aici in noua noastra tara ca “noroc” isi gaseste traducerea in limba engleza ca fiind “luck”. Priviti acum la sigla din titlu si incercati sa lamuriti ce ascunde. Nu va osteniti pentru ca nu e usor de descifrat. Un bun amic mi-a destainuit totul. Initialele in vorba strazii, sunt : “Life Under Creative Knowledge”.
Cu alte cuvinte, cu cat muncesti mai mult, cu cat esti inzestrat cu o perfecta cunostiinta a ceea ce esti pus sa performi, cu atata vei castiga mai mult.”The more I work, the richer I get “,spun unii cand privesc plata sudorii muncii lor. In afara daca esti fiul lui Rockefeller sau bunicul tau a fost Max Auschnit. Copiii lui Bill Gates au alt noroc. Tatal lor s-a nascut inaintea lor. Norocos la loterie sau la Casino? Am ajuns la concluzia ca ai aceeasi soarta de castig, daca joci sau nu. Noroc in dragoste? Daca esti de gen masculin, nici nu a-i incercat sa lamuresti raspunsul pentru ca inca nu a-i ajuns la concluzia vechii intrebari: “Ce vrea o femeie?” Si, la drept vorbind, cum sa categorisesti ca ai noroc in dragoste cand in seara cu pricina, la masa unde i-ai propus viitorul, lumina a fost atat de indistinctiva, incat nu ti-ai fi probat un costum acolo. Si inca un exemplu menit sa dea crezare “Dilemei” din luna aceasta. Ati auzit desigur de compatriotul nostru canadian, excelentul campion al jocului de carti “Poker”, Daniel Negreanu. Milionar de cateva zeci de ori, a gasit timp sa stea la o sueta cu un grup de admiratori si a afirmat cu o rara nonchalanta, ca succesul sau nu are nimic de-a-face cu norocul. “Nu port cu mine nici “trifoiul cu patru foi” si nici “laba de iepure”. Eu studiez jocul, intru in miezul si labirintul curselor ce m-i se intind, ma pregatesc temeinic, iau un risc calculat si, uneori, mai si pierd. Daca te bazezi doar pe noroc, nu te aseza la masa.” Chinezii au hotarat ca nu are rost sa te bazezi pe o putere divina cand vrei sa-ti astepti soarta, asa ca au ales numarul 8 sa le aduca norocul promis. Altii au ales 7, 13, pisica neagra, nu trecea sub o scara,, deci “norocul” nu e altceva decat o superstitie. Pe de alta parte, viata ne ofera cazuri in care, oricat a-i incerca sa iti exprimi indoieli cu privire la existenta reala a unui “noroc”, nu poti sa nu ramai cateodata cu gura cascata. Madam Ouimet, directoarea unui program guvernamental in Ottawa a primit “pink slip”-ul prin care i s-a anuntat ca guvernul Canadian, care a investigat rezultatul muncii ei, a hotarat sa ii anuleze contractul. Abateri de la etica profesionala, atitudine de disrespect fata de subordonati, risipa de fonduri, etc. Cum se spune pe aici, “dismiss with cause”. Contravenienta. Salariatii au rasuflat usurati multumind Cerului de “norocul” cazut pe capul lor, dar Madam Ouimet a primit un “loz in plic” in valoare de 530.000 de dolari. Asta “noroc”! Cati fosti salariati cinstiti care azi primesc o suma infinita pe luna ca ajutor de somaj au un asemenea noroc?
Dar ar fi nenimerit sa vorbim despre noroc fara sa pomenim de cealalta fateta a acestui fenomen, real sau nu. Exista “noroc” dar si “ghinion”. Aceste notiuni merg mana in mana ca si in popularul cantec sau in proverbialul “Love and marriage”. Sa acceptam pentru o clipa ca unii oameni se nasc cu noroc. Sunt si cei care se nasc ghinionisti? Se pare ca da. Doua exemple raspandesc lumina si in problema asta. Le-am ales la intamplare pentru ca viata iti ofera cazuri de necrezut. Invartindu-se printr-un mare magazin, un oarecare, pus pe furat, a asteptat ora inchiderii, s-a ascuns cu pricepere pana toata lumea a parasit locul si luminile s-au stins. Doua uriase fete de perne, au adapostit cele mai scumpe obiecte din raionul de bijuterii si cadouri, le-a carat cu greu pana in sala cu mobile fina, ostenit, s-a asezat sa se odihneasca pe un pat moale si… a adormit. Ce ghinion ! L-au gasit dimineata dormind iar restul odihnei l-a petrecut in inchisoare. Un altul, in drum spre iesire, a pierdut “cell-phone”-ul si restul povestirii este acum istorie. “Noroc”?. “Ghinion?” Cine poate sa ofere un raspuns calificat in legatura cu existenta acestor notiuni?
Thonhil / jan 2012
|
Harry Beer 1/10/2012 |
Contact: |
|
|