Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Amza Jianu- inventator de metode chirurgicale

Când vorbim despre inventatori ne ducem cu gândul la meseria de inginer, la ingineri. Desigur, cea mai mare parte a inventatorilor este din zona ingineriei. Nu trebuie să generalizăm, însă. Oricine dintre noi poate să inventeze. Oricine dintre noi poate să imagineze o solutie tehnică, un produs , un procedeu care să fie nou, să implice o activitate inventivă si să poată fi aplicat industrial. Oricare dintre noi poate să inventeze dacă are cunostinte temeinice într-un domeniu al stiintei dar si un spirit imaginativ. Pot să dau exemple din aproape toate domeniile de activitate. Multe exemple sunt din domeniul medicinei sau se referă la medici obligati , prin natura meseriei lor, să găsească solutii tehnice sau metode pentru rezolvarea medicală sau chirurgicală a problemelor legate de sînătatea oamenilor . Unul dintre acesti medici a fost Amza Jianu.

Amza Jianu s-a născut la 7 iulie 1881 în comuna Fălcoiu, judetul Olt . Comuna Fălcoiu este situată la confluenta Oltetului cu râul Olt si este atestată documentar din 1535. Legenda spune că numele comunei vine de la numele boierului Matei Fălcoianu. O analiză toponimică poate duce , însă, la concluzia că boierul Matei si-a luat numele de la satul Fălcoiu, unde îsi avea mosia. Acesta era mare vistier în vremea domniei lui Ioan Mavrocordat (2 decembrie 1716 - 6 martie 1719). Matei Fălcoianu , neavând mostenitori, a lăsat întreaga avere satului cu conditia de a se construi în comună un spital pentru săteni. În prezent functionează aici un Cămin cu 50 de locuri pentru persoane vârstnice de tip rezidential, având ca atributie principală protectia persoanelor vârstnice si prevenirea marginalizării sociale a acestora. Acum localitatea are cca. 4.300 locuitori.

Studii superioare
Amza Jianu a urmat cursurile Liceului Carol I din Craiova apoi, din 1901, Facultatea de Medicină din Bucuresti. A publicat,în 1908, în Revista de chirurgie, câteva articole care l-au consacrat ca promotor al chirurgiei experimentale în România. În teza sa de doctorat, sustinută în 1908, intitulată „Terapeutica chirurgicală în ulcerul stomacului” (225 pagini), bogat ilustrată si cu o amplă bibliografie, studiază experimental si clinic rezultatele obtinute prin anastomoza gastro-duodenală, pilorectomia si excluderea pilorului, modificările sucului gastric, ajungând la concluzii valabile si azi. Teza sa de doctorat a fost premiată cu Medalia de aur.

Activitatea medicală
În perioada 1901 1904 a lucrat ca extern în câteva spitale bucurestene, iar în perioada 1904 -1908 a functionat ca intern. Timp de doi ani, 1910-1912, a fost încadrat ca asistent la Clinica I-a cirurgicală a Facultătii de medicină din Bucuresti, apoi timp de opt ani, între 1912 si 1920 a activat la clinica chirurgicală a Facultătii de medicină din Iasi, ca profesor. Din 1920 revine în Bucuresti si activează la clinica bolilor căilor urinare, până în 1930, apoi la clinica chirurgicală a Facultătii de medicină, până la pensionare în 1949.
Domenii de cercetare
A fost preocupat si de fiziopatologia digestivă si efectuează o serie de cercetări experimentale bazate pe metoda fistulei Pavlov si elaborează o tehnică originală pe care a publicat-o în reviste de specialitate. A studiat digestia gastrică a grăsimilor si a cercetat modificarile mucoasei antrale în urma excluziei pilorice.
Preocupat de ameliorări de tehnică si crearea de noi metode chirurgicale, imaginează
un procedeu original de tratament al paraliziei faciale prin transplantare de maseter,procedeu cunoscut acum în literatura de specialitate ca metoda Jianu-Lexer. Detaliile despre acest procedeu au fost expuse în articolul “ Tratamentul chirurgical al paraliziei faciale” publicat în 1909 în Revista de chirurgie. A pus în evidentă calitătile anestezice ale stovainei utilizată apoi pentru perfectionarea tehnicilor rahianesteziei.
Avea doar 31 de ani când a fost numit profesor la clinica chirurgicală din Iasi. Aici a organizat un centru de chirurgie unde a abordat cu succes toate domeniile chirurgicale.Tot aici a introdus măsuri severe de asepsie si antisepsie. Se pare ca este primul chirurg din tara noastră care a operat cu mască, boneta, mănusi de cauciuc si halat sterile.

Consacrarea internatională
Consacrarea internatională i-a fost adusă de inventarea unui procedeu original de esofagoplastie, utilizând un tub confectionat din marea curbură gastrică. Execută pentru prima dată esofagoplastia cu tub gastric pretoracic, pe care îl ridică până în regiunea cervicală. A publicat detalii despre acest procedeu într-o revistă germană de specialitate în 1912 si în 1914. De atunci metoda este mentionată în toate tratatele clasice si , mai mult, este utilizată si în prezent în practica chirurgicală .Cu toate îmbunătătirile aduse ulterior ,ideea de bază si meritul primordial rămân ale profesorului Amza Jianu. Interesant de mentionat că peste aproape 40 de ani , în 1951, un alt chirurg român de la Spitalul Universitar Bucuresti , profesorul Dan Gavriliu, a inventat esofagoplastia cu material gastric, înlocuind complet esofagul. Procedeul este cunoscut si sub numele de “ esofagoplastie cu material gastric” sau "anastomoză eso-gastrică”. Procedeul se aplică persoanelor care nu au esofag fie din nastere fie în urma ingestiei de substante toxice sau din alte cauze canceroase. Prima operatie a fost făcută de profesorul Dan Gavriliu în data de 20 aprilie 1951 si consemnată într-o publicatie medicală românească. După un an de experimentări, în 1952, profesorul Dan Gavriliu a prezentat o comunicare la Societatea Română de Chirurgie despre rezultatele obtinute pe încă 17 pacienti.

Creator de scoală medicală
Reuseste să înfiinteze, pe lângă clinica de chirurgie , un post de conferentiar de radiologie si organizează primul curs de radiologie din Iasi, sub conducerea doctorului Vignal, medic al Misiunii Franceze.
A avut preocupări de neurochirurgie fiind considerat primul neurochirurg al tării.
noastre. A imaginat, în 1910, un procedeu original de craniectomie decompresivă si a efectuat , la Iasi, extirpări de tumori ponto-cerebeloase.
În 1920 este transferat la Bucuresti ca profesor titular la Clinica de Boli Urinare a Spitalului Coltea. Timp de 8 ani a practicat în această clinică chirurgia urinară, si chirurgia generală. Aici organizează o sectie de urologie si , în 1928, "Centrul anticanceros" cu 12 paturi, pentru radioterapie anticanceroasă.
În 1930, Amza Jianu este numit profesor de clinică chirurgicală la Spitalul Coltea. Desi în 1946 clinica este mutată la Spitalul Filantropia, Amza Jianu va functiona până la data pensionării, în 1949, ca profesor de clinică chirurgicală.
Din 1936 devine membru al Academiei de Medicină din România si membru al Societătii internationale de Chirurgie.
Articolul publicat în “Bulletin de l’Académie de Médicine de Roumanie“ în anul 1937 si intitulat “Principes d’organisation de la lutte contre le cancer “ înscrie în galeria organizatorilor luptei contra cancerului din tara noastră.
Este primul chirurg care introduce la noi în tară cuiul Smith-Petersen pentru stabilizarea fracturilor de col femural, realizând un aparat original pentru orientarea cuiului si foloseste pentru prima dată metoda Kuntscher în fracturile oaselor lungi .

S-a stins din viată în data de 22 noiembrie 1962 în Bucuresti.

http://gheorghe.manolea.ro





Gheorghe Manolea     1/7/2012


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian