O schimbare in atitudine si constiintã!
2011 mi s-a parut a fi inceputul unei mari schimbari. Pe toate planurile si pe toate meridianele. Suntem cetateni ai lumii si nu ne este strain nimic din ceea ce se intampla in cele mai indepartate colturi ale acesteia. As pune un semn de echivalenta intre 2011 si schimbare. Schimbarea s-a vrut a fi cuvantul de ordine. In primul rand, o schimbare in atitudine. Chiar si acolo unde putini s-ar mai fi asteptat la ceva pozitiv.
Sa incep cu identitatea noastra primordiala si cea care ne este cea mai apropiata de suflet. Fostul prim ministru al Canadei, Pierre Trudeau, spunea:" You have to leave your homeland to be able to thank God for having one in the first place."
Ca romani, am trait un moment de demnitate si emotie, pentru care avem a-i multumi lui Dumnezeu. Un moment istoric. Majestatea Sa, Regele Mihai a implnit 90 de ani. Este singurul sef de stat, din perioada celui de-al doilea razboi mondial, inca in viata. Pentru altii ar fi fost un motiv de mandrie si respect. Pentru noi, a fost o lupta de orgolii si nimicnicie. Sa acceptam sau nu istoria?! Sa o respectam sau sa o denigram?! In cele din urma, s-a intamplat acea schimbare de atitudine de care spuneam. Nimicnicia a facut loc bunavointei. Regele s-a putut intoarce in Parlament dupa 60 de ani. A avut de dus o cruce si, anul acesta, s-a incheiat parca acea Via Dolorosa a destinului regal. Au tacut chiar si caracterele cele mai marsave. A fost un moment de bucurie in care ne-am privit istoria in fata. Si aceasta ni s-a revelat cu o atitudine regala.
Cu putin timp inainte, s-a stins din viata Ion Diaconescu. Nu a mai apucat sa traiasca clipa pentru care luptase o viata. Revenirea Regelui in Parlament. Dupa moarte, a fost numit Seniorul, ca si Corneliu Coposu. O alta mare schimbare in atitudine...Chiar si din partea unor voci devenite "oracoli" in media romaneasca. Caractere mici, care l-au denigrat cat a fost alaturi de noi, si ne putea fi model. De sacrificiu in numele unui patriotism real. De modestie si bune intentii pentru tara. Ne putea invata un alt fel de politica, fara minciuni si fara promisiuni desarte. Pentru ca poporul roman are nevoie, mai mult decat orice, de educatie civica si de modele reale. Schimbarea in atitudine a venit insa prea tarziu, ca si in cazul Seniorului Coposu. Cate personaje istorice mai trebuie sa moara pentru ca poporul roman sa se intoarca la valorile traditionale si la o schimbare de atitudine fata de propria istorie?!
Ca cetateni ai lumii, am trait inceputurile unei miscari ce nu se vrea nici comunista, nici socialista cum afrima unii, ci una in numele bunului simt si impotriva nesimtirii marilor corporatii. Miscarea "occupy" este o "flower power" a timpului prezent. In anii '60 era razboiul din Vietnam, acum se schimba atitudinea de adulatie a banului si a consumerismului, intr-una de dezgust pentru ceea ce am devenit astazi. Sclavii bancilor. Este doar inceputul si sper sa ajungem vremea cand ne vom trai libertatile fara a mai plati dobanzi pe ele. Probabil ca vom avea un pret de platit chiar si pentru asta, dar daca vom reusi, rezultatul isi va fi meritat cu prisosinta...nu banii, ci sacrificiile.
Au fost schimbarile politice, "Primavara araba". Pentru mine, revolutiile din Orientul Mijlociu, au readus, in suflet, emotiile uitate si prafuite din 1989. Atunci era cortina de fier si blocul comunist. Au cazut ca si castelele de nisip la venirea unui val mai aprig. Nu fara sacrificii ce puteau fi usor evitate.Nu fara multa propaganda politica. Se intampla acelasi lucru acum. Se ridica tari intregi pentru a-si recapata drepturile firesti. Se varsa mult sange pentru a fi dati jos dictatori. Te intrebi unde sunt psihologii cand ai nevoie, cu adevarat, de ei? Cum au avut acces la putere minti ce tin de patologic si nu de istorie? Cum au ajuns, cei ce ar fi trebuit sa fie obiecte de studiu in clinici de psihiatrie, la conducerea omenirii? Si de ce atata sange nevinovat?! Pentru ca apoi, schimbarea sa se dovedeasca a fi o iluzie desarta. Egiptul si Tunisia o simt deja pe pielea lor. Ce altceva ar trebui sa se intample pentru o schimbare reala?!
Apoi schimbarile economice, datoriile suverane. Cad economii ce pareau a fi solide, cade moneda euro, cade dolarul, cade aurul, creste aurul. Datoriile sunt de ordinul miliardelor. Nu sunt locuri de munca, in schimb este multa frica in ceea ce priveste ziua de maine. Si revin la banci si trista lor existenta.
In literatura, cartile lui Hemingway au avut o caracteristica speciala. Schimbarea atitudinii personajelor, nu actiunea. Pentru ca ea este, in cele din urma, catalizatorul evolutiei benefice pentru individ si societate. Despre asta vorbesc si inteleptii budisti.
Am venit aici ca sa evoluam ca si constiinta, ca si infima parte a constiintei universale.Undeva, la mijlocul druimului, am gresit fundamental. Am preferat sa traim intr-o lume a banului, in care motorul este actiunea. Am devenit dependenti de actiune, si nu in sensul bun. O folosim ca o scuza pentru toate tarele de atitudine, si mai ales, de constiinta. Si pentru asta astept cu nerabdare anul 2012... Pentru a se continua ceea ce a inceput in 2011: o schimbare in atitudine si constiinta!
|
Camelia Lazãr 12/10/2011 |
Contact: |
|
|