O patrie spirituală
Există pentru fiecare din noi, fie în tară fie departe de ea, o patrie spirituală, o geografie interioară complexă care ne defineste identitatea si în care ne regăsim ori de câte ori evenimentele exterioare ne amenintă echilibrul. Am adunat în acest spatiu privat munti, păduri, râuri si mare, oameni dragi si demni de respectul nostru, poezie si muzică, sentimente si credintă, traditii si amintiri.
Venite toate din tară în formă de inima, am făcut din inimile noastre o patrie pentru ele. O patrie românească, a limbii române si a sentimentalului românesc al fiintei. Despre această Românie încearcă si publicatia noastră noastră să va vorbească. Despre oamenii mari ai acestui neam, despre valorile lui reale.despre eroii si sfintii lui, despre împlinirile si suferintele lui. Despre acele lucruri esentiale ale unui popor care te fac să fii mândru că - i apartii.
Trecutul nu poate fi tratat că o indezirabilă, insuportabilă povară , ci trebuie cunoscut, examinat, explicat, luminat. Eliminarea unor prejudecăti puternice, nu numai din mintea istoricilor, dar si din mintea oamenilor comuni, care vin cu ele de foarte departe. Cărtile de istorie, albumele de fotografii sunt abandonate în această lume a imaginior video si digitale. Istorie înseamnă trecutul. Rareori ne gândim trecutul intr-un chip sustinut; oamenii săi sunt întrezăriti în fotografii vechi si în filme alb-negru, vocile lor îngropate în cărti groase, necitite. Poate inegurati si dezamăgiti de prezentul imediat tindem să uităm aceste lucruri. Tindem să uităm că la începutul lui Decembrie sărbătorim unirea tuturor românilor si că aceea generatie fericită care a înfăptuit-o si cea următore au trecut prin războaie devastatoare, prin încercări si sacrificii. Tindem să uităm că decembrie sfârsitului de mileniu este pentru noi unul îndoliat de moartea tinerilor din revolutia din 1989 . Se pare că istoria a fost totdeauna nedreaptă, dar pentru cei care au încercat neobosit să o schimbe suntem datori să nu ne pierdem sperantă că ceea ce este bun si curat va dăinui si că jerfa lor va rămâne cu sfintenie în Patria noastră eternă.
Este o cinste si pentru noi, cei stabiliti în străinătate, să ne aducem omagiul nostru la Ziua Natională a României. Celebrarea unor mari personalităti si evenimente nu este o obligatie ci este o creantă pe care o achităm ca debitori ai istoriei si ai faptelor acelora pe umerii cărora ne-am ridicat (dacă ne-am ridicat).
La multi ani România !
|
Puiu Popescu - Observator 12/1/2011 |
Contact: |
|
|