Nevoia de istorie
Trecutul nu poate fi tratat ca o indezirabila, insuportabila povara, ci trebuie cunoscut, examinat, explicat, luminat. Eliminarea unor prejudecãti puternice, nu numai din mintea istoricilor, dar si din mintea oamenilor comuni, care vin cu ele de foarte departe.
Cartile de istorie, albumele de fotografii sunt abandonate in aceasta lume a imaginior video si digitale. Istorie inseamna trecutul. Rareori ne gindim trecutul intr-un chip sustinut; oamenii sai sunt intrezariti in fotografii vechi si in filme alb-negru, vocile lor ingropate in carti groase, necitite.
Trecutul reprezinta radacinile noastre, a popoarelor. Ca si in cazul copacului, fara radacini acesta va muri. Fara radacini puternice acesta va fi doborat de vant.
Trecutul ne face puternici. Dar nu un trecut masluit, infrumusetat, folosit pentru manipularea oamenilor. Avem nevoie sa ne cunoastem trecutul, un trecut sincer, cu plusuri si cu minusuri. Cu cat suntem mai capabili sa acceptam trecutul asa cum a fost el, cu atat ne dovedim ca suntem astazi mai puternici. A ne uita trecutul, insa, sau a-l ignora pur si simplu, inseamna a ne ucide fiinta, a ne dezradacina si a ne pierde. Pe de alta parte, una este a invata din greselile trecutului, alta e sa traim pe picioarele stramosilor.
Noi, cei de astazi, trebuie sa facem istorie, luand pilda trecutul, dar nu e suficient sa ne laudam cu figurile marete ale trecutului. Trebuie sa ne straduim sa ne ridicam cel putin la nivelul lor.
O problema aparte sunt copii nostri. Chiar daca devin canadieni ar fi obligatoriu sa cunoasca istoria noastra. Sa inteleaga de ce ne infioram cand spunem ca suntem romani, dar sa inteleaga si de ce am plecat din tara noastra.
Trecutul este un loc profund demodat, plin de zgomote si vesminte bizare, si de cei pe care-i uitam repede-mortii. Pentru acei-cei mai multi oameni-pentru care acest loc nu prezinta interes, tot ce vor sa cunoasca este prezentul luminos. La urma urmelor, a trai in prezent este o forma de imortalitate, numai daca prezentul poate fi facut sa stea neclintit destul de mult timp. Omul nu -i mai place sa fie obsedat de intrebari privind memoria si uitarea, coincidenta si divergenta timpului personal si istoric, si presiunile exercitate de istorie asupra individului.
George Orwell: spunea „Cine controleaza trecutul, controleaza viitorul“. La noi, la romani, este un minunat proverb " cine nu are batranii sa-si cumpere " Batranii ar putea fi si cei care au trait istorie, au fost sau au cunoscut valori ale natiei romane. Si au ce povesti. Sa-i intrebam, sa-i ascultam, atata timp cat ii mai avem.
Peste cateva zile serbam ziua Romaniei. Este o cinste si pentru noi cei stabiliti in strainatate sa ne aducem omagiul nostru. Celebrarea unor mari personalitati si evenimente nu este o obligatie ci este creanta pe care o achitam ca debitori ai istoriei si ai faptelor acelora pe umerii carora ne-am ridicat (daca ne-am ridicat).
La multi ani Romania !
|
Puiu Popescu 11/29/2011 |
Contact: |
|
|